YEREL HABERLER - 31 Ağustos 2015 Pazartesi 09:48

Demokrasinin Nabzı Mesudiye'de Atacak

A
A
A
Demokrasinin Nabzı Mesudiye'de Atacak

Türkiye Demokrasi Forumu; ülkemizde, bölgemizde ve dünyada, demokrasi ve kalkınma çıtasının yükseltilmesi amacıyla 18-20 Eylül 2015 tarihleri arasında Ordu’nun Mesudiye ilçesinde ikinci kez toplanacak. Farklı konularda 25 bildirinin sunulacağı forumun 700 katılımcı tarafından izlenmesi bekleniyor. Forumun ana teması, "Doğrudan Demokrasi ve Yerel Kalkınma Çabaları" olarak belirlendi. Forumun bir ilginç yanı da; Anadolu’da kadın öncülüğünde gerçekleşen kalkınma öykülerinin bizzat kendileri tarafından anlatılacak olması.
Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Proje ile Mesudiye, 2018’de Avrasya Demokrasi Forumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’de Dünya Demokrasi Forumu’na ev sahipliği yapacak. 2. Türkiye Demokrasi Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi amaçlarının; ’Yerelde, ülkede ve dünyada demokrasinin güçlenmesine ve kalkınmanın yaygınlaşmasına katkıda bulunmak’ olduğunu söyleyerek, Türkiye Demokrasi Forumu’na farklı yörelerden, farklı görüşler, farklı kuruluşlar, farklı üniversiteler ve medyadan çok sayıda temsilcinin katılacağını belirtti.
İsteyen herkesin katılıp düşüncesini, önerilerini özgürce söylediği ve 25 yıldır aralıksız sürdürülen Mesudiye Kurultayı’nın dünyadaki tek örnek olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Aziz Ekşi, bu nedenle Türkiye Demokrasi Forumunun Mesudiye’de yapılmasının çok ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı.
Foruma yerel yönetimler, meslek odaları, kalkınma kooperatifleri, kalkınma ajansları, kent konseyleri, kalkınma amaçlı vakıf ve dernekler, sendikalar, üniversiteler ve medyadan temsilciler katılacak. Forum programında; “Türkiye’nin Siyasal Kültüründe Demokrasi, Demokrasi ve Hukuk, Sivil Toplum Kuruluşlarının İtibarı, Demokrasi ve Basın Özgürlüğü, Yerel Kalkınmada Kadın, Kırsal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının İşlevi, Bireysel ve Kamusal Boyutları ile Ekonomik Demokrasi, Çevre ve Kalkınma Gerilimi, Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma” gibi önemli başlıklar, alanında söz sahibi akademisyenler, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri tarafından tartışmaya açılacak.
“TÜRKİYE’DEKİ DEMOKRASİ UYGULAMALARININ TARTIŞILMASI GEREKİYOR”
Prof. Dr. Ekşi, demokrasinin hem Dünya hem de Türkiye’de yeterince gelişmediğinin ve buna itirazları olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Demokrasinin en iyisi doğrudan olanıdır. Doğrudan demokrasinin tipik özelliği ise katılımın maksimum düzeyde olmasıdır. Katılım demokrasinin özüdür ve katılım olmadan kalkınma çabalarının kalıcı olması söz konusu değildir. Türkiye büyüklük açısından dünyanın ilk 18 ekonomisi arasında bulunuyor. Ancak demokrasi notu 10 üzerinden 5.7 ve henüz daha melez rejim sayılıyor. Bunun gibi, demokrasi indeksine göre 69’uncu ve insani gelişmişlik indeksi açısından 88’inci sırada yer alıyor. Dolayısı ile Türkiye’deki demokrasi uygulamalarının da tartışılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Forumun amacı yerelde, ülkede ve dünyada demokrasinin güçlenmesine, kalkınmanın yaygınlaşmasına ve toplumsal uzlaşmaya katkıda bulunmak.”
Foruma; Kars’ın Boğatepe köyünden Çanakkale’nin Nusratlı köyüne, Erzurum’un Uzundere ilçesinden Hatay’ın Samandağ ilçesine, Burdur’dan Trabzon’a 4 belediye, 3 meslek odası, 3 kooperatif, 3 kalkınma derneği, 2 vakıf, 1 kent konseyi, 1 kalkınma ajansı başkanı veya temsilcisi ile 6 akademisyen ve 4 kamu görevlisi katılacağı duyuruldu. Prof. Dr. Ekşi, farklı yöreler, farklı görüşler, farklı kuruluşlardan 25 bildiri sunulacağını, kadınların öncülük ettiği ilginç kalkınma öykülerinin paylaşılacağını ve bunun benzeri çabaları cesaretlendireceğini kaydetti.
Prof. Dr. Ekşi ayrıca; “Forum, doğrudan demokrasi ve yerel kalkınma konusunda önerisi olan herkese açıktır. Katkılarınızı bekliyoruz, Mesudiye’de buluşmayı diliyoruz” diye konuştu. Konuklara Mesudiye’nin doğasını ve yaylalarını görmeleri için 20 Eylül Pazar günü gezi programına ayrıldı. Forumla ilgili detaylı bilgi ve program http://www.tdf2015.org adresinde yer alıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Serdar Topraktepe: “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık” Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, MKE Ankaragücü karşısında iyi bir oyun oynadıklarını söyleyerek, “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz” dedi. Trednyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, geçtiğimiz hafta yolların ayrıldığı Teknik Direktör Fernando Santos ve ekibine teşekkür ederek sözlerine başladı. “Doğru geçiş oyunları oynadık” MKE Ankaragücü’nün iyi bir futbol oynadığını dile getiren Topraktepe, “Geri çekilmedi. O yüzden mücadele iyi geçti. Ankaragücü sahasında en çok pas yapan takımlarından biri. Biz de önde oynayıp, baskı yapıp, ön tarafta pas yapmalarına izin vermezsek daha iyi olacağını düşündük. Baskımız yer yer iyi oldu, yer yer olmadı. Neticesinde golü bulduk. Doğru geçiş oyunları oynadık. Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz. Kupa maçı da zor olacak. İyi bir şekilde hazırlanıp oraya gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar” Serdar Topraktepe, ligde 5 maç sonra galip gelmelerinin önemine değinerek, “Bütün futbolcu arkadaşlarımızla beraber bir karar aldık. En çok üzülen taraf onlar. 5 maç sonunda hem taraftarın hem camianın buna ihtiyacı vardı. Hepsi iyi mücadele etti. Ben onlara sadece Beşiktaş formasının çok büyük olduğunu söyledim. Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar. Onlar da bunun hakkını verdi. Birlik ve mücadele istedik” şeklinde konuştu. “Beşiktaş’a hizmet için buradayız” Uzun süre hangi mevkide olursa olsun Beşiktaş’a hizmet etmek istediğinden bahseden Topraktepe, “18-19 yaşında Beşiktaş formasını giydiğim ilk maçı unutmam. Tüylerim diken dikendi. Bugün de önceki 3 maçta da öyleydi. Görev nerede verilirse çalıştırırız. Beşiktaş’a hizmet için buradayız. İnşallah uzun süre Beşiktaş’a hizmet edeceğiz” cümlelerine yer verdi. Başarılı çalıştırıcı, MKE Ankaragücü ile 23 Nisan Salı günü Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk müsabakasıyla ilgili ise, “Kupa maçına camiamız odaklandı. O maçın buradan daha zor olacağını söyledim. Maçtan sonra analizlerimiz yapıp en iyi şekilde o maça çıkacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.