SAĞLIK - 05 Ekim 2015 Pazartesi 10:04

Erkek Meme Büyümesine Estetik Çözüm

A
A
A
Erkek Meme Büyümesine Estetik Çözüm

Uzmanlar, erkeklerde meme büyümesi yani jinekomasti sorununun oldukça sık görüldüğünü belirterek, bu sorunun nedenleri ve çözümü hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması durumunda sosyal sorunların yanı sıra, ciddi sağlık problemlerine de yol açabileceğini açıkladı.
Jinekomasti, erkeklerde kadın memesini andıran görüntünün kendine güvensizlik, içe kapanma, istediğini giyememe, duruş bozuklukları, deniz ve spor ortamlarında rahat edememe gibi problemlere neden oluyor.
Yeni doğan bebeklerin ilk birkaç haftası, 14 yaşında zirve yapan puberte diye adlandırılan dönem ile 50 yaş sonrası dönemlerde meme büyümesinin normal olduğunu belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Op.Dr.Orhan Erbaş, bu dönemlerin dışında kalan ve patolojik nedenlerle oluşan jinekomastiye ise özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Birçok ilaç kullanımı, yumurtalık ve böbrek üstü bezi tümörleri, hormonel bozukluklar, meme kanseri gibi nedenler açısından jinekomasti hastalarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Erbaş konuyla ilgili şunları söyledi:
"Kadın memesi görünümündeki bir erkek memesinin detaylı fizik muayenesi, radyolojik değerlendirilmesi, hastalığın seyri, kan tahlilleri ile çözüm yolunda net bir sonuca varılabilir. En basit tedavi altta yatan patolojik bir durum var ise bunun bulunup kaldırılmasıdır. Ergenliğe bağlı bir büyüme ise düzelme açısından ergenlik bitimi beklenebilir. Bunların dışında ise tek tedavi seçeneği cerrahidir."
Jinekomasti tedavisinin son yıllarda başarıyla yapıldığını belirten Op.Dr. Erbaş, "Memedeki mevcut yağın LASER yardımlı yağ alma işlemiyle etkin şekilde alınması , ardından varsa serbest hale gelen meme bezinin aynı küçük kesilerden çıkartılması ve son olarak da yine lazer ile deride sıkılaşmaya yardımcı olunması cerrahiyi küçük kesilerle ve oldukça etkili sonuçlandırmamızı sağlıyor" dedi.
Jinekomastinin evresine göre değişen, ancak genellikle çok küçük iki - dört kesiden yapılan işlem sonrası hızla iş, okul ve sosyal hayata dönüldüğünü de sözlerine ekleyen Op.Dr.Orhan Erbaş, bu işlem sonrasında hastalarda duruş bozukluğunun düzelmesi, dilediği kıyafetleri seçebilmesi gibi faydaların da küçümsenmeyecek psikolojik artılar olduğunu belirtti.
Problemini çevresine ifade etmekten çekinme, cerrahi işlem hakkında korku gibi nedenlerle doktora gitmek yerine sporla jinekomasti problemini çözmeye çalışmanın oldukça sık görüldüğünü söyleyen Op.Dr.Erbaş, "Eğer gerçekten jinekomasti varsa sporla bu durumun düzelmesi söz konusu olamaz. Hatta meme altındaki kas dokusunun büyümesiyle daha da belirgin bir meme olabilir. Altta yatan olası sağlık problemlerinin de atlanmaması açısından mutlaka doktor kontrolü yapılmalı" ifadesini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da ilk defa sinemaya giden çocuklar unutulmaz bir 23 Nisan yaşadı Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı köylerde yaşayan çocuklara unutulmaz bir şekilde kutlattı. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’in talimatıyla sinema ve park keyfi yaşayan çocuklar, bayramı coşkuyla kutladı. Köylerde yaşayan ve ilk defa sinemaya giden çocuklar, sinema salonunda mısır ikramıyla keyifli bir film izleme imkanı buldu. Filmin ardından yemeğe götürülen çocuklar, daha sonra Millet Bahçesi’ne götürüldü. Burada oyunlar oynayarak, eğlenen çocuklar, 23 Nisan’ı doyasıya kutladı. Heyecan ve mutluluklarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle paylaşan çocuklar, bu özel gün için kendilerine unutulmaz bir deneyim yaşatan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’e teşekkür etti. Etkinliğe katılan çocuklar, sinema ve Millet Bahçesi’nde yaşadıkları keyifli anları aileleriyle de paylaşarak 23 Nisan’ı unutulmaz kıldı. Kökrek ise yaptığı açıklamada, 23 Nisan’ın sadece bir bayram değil, aynı zamanda milli egemenliğin ve çocuklara armağan edilmiş bir bayram olduğunu vurguladı. Köylerde yaşayan çocukların da bu coşkuyu yaşaması için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Kökrek, "Bu vesileyle tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlar, onlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat dilerim" dedi.
Denizli Başkan Arslan, Çamelili çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak oldu TBMM’nin 104. kuruluş yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Denizli’nin Çameli ilçesinde de coşkuyla kutlandı. İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Atilla Acarer, İlçe Emniyet Amir Vekili Volkan Mıdık, protokol üyeleri, öğrenci, öğretmen ve vatandaşların katılımlarıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Çelenklerin sunulması ve İstiklal Marşının büyük bir coşkuyla okunması sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde okullar tarafından Çameli Stadyumu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı renkli görüntülere sahne oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümüne özel düzenlenen programda ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sonrasında öğrencilerin okuduğu şiirler dinlendi ve öğretmenleri ile birlikte hazırlamış oldukları gösteriler büyük bir ilgiyle izlendi. Program sonunda şiir, resim, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlama programı sonrasında Çameli Belediyesinin düzenlediği çocuklara özel program büyük beğeni topladı. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve eşi İlkin Arslan, AK Parti İlçe Başkanı Cengiz Yılmaz’ın katılımlarıyla Çameli İlçe Stadyumu’nda kurulam oyun parkı ve gelen animasyon ekibi ile 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirildi. Çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak olan Başkan Arslan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104. yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm çocuklarımıza ve milletimize kutlu olsun" dedi.