EĞİTİM - 05 Aralık 2016 Pazartesi 16:58

Gazi Üniversitesi’nden Afrika açılımına destek

A
A
A
Gazi Üniversitesi’nden Afrika açılımına destek

Gazi Üniversitesi, 2023 hedefleri doğrultusunda Afrika açılımını desteklemek amacıyla ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Afrika Destek Programı kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TRT ve Türk Tarih Kurumu ile işbirliği anlaşması imzaladı.
Protokol imza törenine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan TRT Haber Daire Başkanı Yaşar Taşkın Koç, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere katıldı.
İmzalanan protokol ile Gazi Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun Afrika Kıtası ve Akdeniz Havzası’na dair yaptıkları çalışmaların TRT ile paylaşılması ve bu çalışmalardan belgeseller hazırlanması kararlaştırıldı. İmza töreninde konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan “Bu işbirliğinin hem kurumsal manada kurumlara hem de Afrika Kıtası ve Akdeniz havzası nezdinde ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Uslan devamında şöyle konuştu: “Gazi Üniversitesi olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda Afrika açılımına ve aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu’nun Afrika Kıtası’na yönelik destek programına katkı sağlayacak işbirlikleri için girişimlerimiz sonuç verdi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ile hem kültürel ve tarihi hem de dil konusundaki akademik işbirliği TRT’nin çalışmaları ile özellikle gönül coğrafyamızda belgesel çekimleriyle desteklenecek. Gazi Üniversitesi’nin paydaşları ile yaptığı bu çalışmalarda bizler bilgi akışını sağlarken TRT’de yayıncı kuruluş olarak tarihi ve kültürel birikimlerimizin belgeselleştirilmesine katkı sunacak” ifadelerini kullandı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye’de bilim kurumları arasındaki işbirliğinin henüz istenen düzeyde olmadığını belirtirken “Üniversiteler ile doğrudan devlete bağlı kamu kurumu olarak hizmet veren kültür kurumları arasında bu tür işbirlikleri ve ilişkilerinin geliştirilmesi son derece önemli” diye konuştu.
Örs, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız çalışmadan memnuniyetini dile getirerek, “Ülkemizdeki dil kirliliği ve tarih anlayışında yaşanan kimi sorunlar üzerine çalışma yapmak, kültürel ve medeni problemlerimizin çözümü üzerine araştırmalar yapabilmek, bunları kamuoyuyla paylaşabilmek ve bunlardan ülke ve millet yararına birtakım olumlu sonuçlar elde edebilmek adına bir işbirliği protokolü imzalıyoruz” dedi.
Afrika ve Akdeniz Havzası’nın kültürel mirasımızın önemli bir parçası olduğunu ancak batılı devletlerin bu toprakları sömürülecek alan görmesi dolayısıyla bu coğrafyaya gereken önemin verilmediğini söyleyen Örs, son dönemlerde yürütülen kültür diplomasisi faaliyetlerinden biri olarak Afrika açılımı ile bu eksikliğin giderileceğine inandığını kaydetti.
TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise, “Bilimsel kurumlarımızın işbirliğine girmesi ve TRT’nin buna katkı vermesi hem bizim hem de ülkemiz için sevindiricidir. Bu çalışmalar vesilesiyle ülkemiz ve insanlarımızı Afrika’ya, Akdeniz Havzası’na ve Ortadoğu’ya sizin sayenizde en iyi şekilde ulaştıracağız” şeklinde konuştu.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan ise paydaşlara teşekkür ederek, “ Birlikten kuvvet doğar. Bir iken üç olduk ve bu üçün doğuracağı üretim fevkalade olacaktır. 2300 yıllık Türk tarihinde çok geniş bir kültür ve tarih ile karşı karşıyayız. Bu protokol küller içerisinde kalmış tarihi ortaya çıkaracak” değerlendirmesinde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Turistik Diyarbakır Ekspresi davul zurnayla karşılandı Ankara-Diyarbakır güzergahında ilk seferine başlayan Turistik Diyarbakır Ekspresi, Diyarbakır Tren Garı’nda davul zurna eşliğinde halayla karşılandı. 1051 kilometre hat uzunluğunda Ankara-Diyarbakır güzergahında işletilecek olan 180 kişi kapasiteli Ankara-Diyarbakır-Ankara Turistik Treni, Tarihi Ankara Garı’ndan dün hareket etmişti. Bu sezon ilk seferine başlayan tren, saat 16.15’te Diyarbakır’a ulaştı. Yolcular, davul zurna eşliğinde halayla karşılandı, yolculara çiçek takdim edildi. Yolcular, bir süre halaya dahil olarak oynayanlara eşlik etti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu, hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Demir Yolları ile hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttükleri ve kendileri içinde önemli bir proje olduğunu söyledi. “Mezopotamya ekspresi diyoruz. Sadece Diyarbakır değil, aynı zamanda güzergahta Malatya, Elazığ ve Kayseri’de, buralarda da 3’er, 4’er saat durarak oranın da turizmine katkı koyan bir projeden bahsediyoruz” diyen Kaya, “Buraya geldikten sonra bir gece konaklıyor. 9 vagonlu bir trenin yolcularının bir kısmı da sadece aynı gün dönmeyecek. Burada kalıp, Diyarbakır’ı tanıyıp başka ulaşım araçlarıyla da dönebilecekler. Kent turizminin tanıtılması, kent turizmine katkı anlamında çok çok önemli” dedi. Bu 3 aylık süre içerisinde yapıldıktan sonra daha sonra hangi aylar içerisinde yapılacağı, nasıl devam edeceğiyle ilgili de oda ve Devlet Demir Yolları’nın ortak çalışmaları ile belirleneceğini belirten Kaya, şöyle konuştu: “Gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Hem gastronomimizi gösteriyoruz, hem burada konaklamaları ile ilgili destekler veriyoruz, burayı tanımalarını istiyoruz. Bu 3 aylık deneme süreci bizler içinde önemli. İlgiye bakarsak bütün kompartımanlar dolu geldi. Gidişte de aynı şey olacak. Oraya da yoğun talep var. Bölgeden Ankara’ya, Kayseri veya Malatya’ya gidip oraları tanımak isteyen Diyarbakırlı hemşehrilerimizi de buna davet ediyoruz. Buradan Ankara’ya gidişle de yoğun bir talep var. Bu da bizi sevindiriyor.” Misafirleri; Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Sebahattin Genç, turizm temsilcileri ve çok sayıda davetli karşıladı.
Çorum Çorum’da fırtına köy düğününü savaş alanına çevirdi Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Karaburun köyünde, fırtına düğün yerini savaş alanına çevirdi. Düğün çadırı, masa ve sandalyeler fırtına nedeniyle uçtu. Karaburun köyünde ikamet eden Yaşar Bıyık, oğlunun düğünü için köy meydanında yemek verdi. Yaklaşık bin 500 davetlinin katıldığı düğün yemeği aniden çıkan fırtına nedeniyle yarıda kalırken, düğün yemeği için kurulan çadır ile yemek için hazırlanan masa ve sandalyeler etrafa savruldu. Düğüne katılmak için köye gelen davetlilerin bir kısmı geri dönerken büyük bir bölümü ise köydeki samanlık ve çatı altlarına sığındı. Düğün daveti için kurulan düğün çadırı fırtına nedeniyle yırtılıp uçarken yemek için hazırlanan masa ve sandalyelerde savrularak çevredeki tarla ve bahçelere uçtu. Düğün çadırının fırtına nedeniyle uçmaması için büyük uğraş veren düğün sahibi ve davetlilerin çabaları yeterli olmadı. Yırtılan çadır çok sayıda parçaya ayrılırken, masa ve plastik sandalyelerin bir kısmı da kırıldı. Düğün sahibi Yaşar ve Erdal Bıyık kardeşler, "Düğünümüz vardı, fırtına her şeyi altüst etti. Yaklaşık bin 500 kadar davetlimiz vardı, fırtına sonrası her şey yarıda kaldı. Düğün çadırı, masa, sandalye her şey uçtu. Allah’tan gelen afat, düğün yarıda kaldı fakat can kaybımız yok, buna şükür" dedi.
Samsun Başkan Doğan: “İlk işimiz trafik” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, mesaiye 06.00 gibi başladıklarını, gece 01.00’e kadar çalıştıklarını belirterek, “İlk işimiz trafik, tabii şehrin trafikle alakalı beklentileri var” dedi. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını meclis binasında yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan başkanlığında yapılan toplantıda 23 gündem maddesi görüşüldü. Meclis, gündem maddelerine geçilmeden önce saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okuması ile başladı. 17 gündem, 6 gündem dışı olmak üzere 23 madde, mecliste onaya sunuldu. Gündeme alınan maddelerden gizli ve işaretle yapılan komisyon, katiplik, başkanvekili ve temsilci seçimleri mecliste karara bağlandı. Başkan Halit Doğan, meclis arasında İhlas Haber Ajansı’na (İHA) özel açıklamalarda bulundu. Yeni meclisin Samsun ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “2024 Mahalli İdareler Seçimleri sonrasında meclisimizin ilk toplantısını yaptık. Hayırlı olmasını diliyorum. Yüksek Seçim Kurulu’ndan kesinleşen meclis üye listesinin bildirilmesinin 5’inci gününde yapma durumumuz oluştuğu için Cumartesi günü yani bugün meclisimiz toplanmış oldu. 17 ilçemizde seçilen belediye başkanlarımız ve 17 ilçemizden seçilen Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerimizden oluşan meclisimizle beraber inşallah Samsunumuz hakkında hayırlı kararlar alacak şekilde görev yapmayı Rabb’im bizlere nasip etsin. İlk toplantıyı yapıyoruz. Toplantı gündemimiz gereği bundan sonrasında komisyonlarda görev yapacak arkadaşlarımızı seçmiş oluyoruz. Gizli oyla seçilenler var. Açık oyla seçilenler var. Arkadaşlarımızın tercihlerini bir taraftan yansıtmalarını bekliyoruz. Buna göre de seçilen arkadaşlarımızı ilan ediyoruz. Bundan sonra da mutat bir şekilde aylık olarak toplanacağız. Meclis faaliyetlerimizi de canlı olarak Samsunlu hemşerilerimizin izlemesi için yayınlamış olacağız. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. “Kadrolar zamanla oluşacak bir durum” Şehri örnek bir şehir haline getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Başkan Halit Doğan, “Kadrolar zamanla oluşacak bir durum. Hemen üç gün beş gün diye söylenecek bir şey değil. Biz arkadaşlarımızın hepsinin tecrübelerinden faydalanarak yol yürümeyi tercih etmek istiyoruz. O nedenle de arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Şu anda brifinglerimizi alıyoruz. Memnun olduğumuz bütün arkadaşlarla çalışacağız. Belki arkadaşlardan bir kısmı bizimle çalışmak istemeyebilir. Bu, neticede karşılıklı bir durum. Emek vermek isteyen, şehre hizmet etmek isteyen, özveriyle gayret göstermek isteyen herkesle çalışma arzusundayız. Önemli olan polemiklerden uzak, şehrin sadece hizmet konuştuğu bir 5 yıl yaşansın arzu ediyoruz. İnşallah bu 5 yılın sonunda Samsunlu hemşerilerimizin ‘iyi ki de oy vermişiz, iyi ki de seçmişiz Samsunumuza güzel hizmetleri oldu başkanımızın’ dedikleri bir dönemi hayata geçirmiş oluruz. Günü bereketli geçirmekten başka, proje üretmekten başka Samsunluya bu şehirde yaşamaktan mutlu olduğunu hissettirmekten başka hiçbir derdimiz yok. Kavgamız yok, kaos istemiyoruz. Şehrimizi turizmden tarıma, gencinden yaşlısına, kadınından engellisine, insanların mutlu olduğu örnek bir şehir haline getirmek için var gücümüzle gayretle çalışacağız” diye konuştu. “İlk işimiz trafik, şehrin trafikle alakalı beklentileri var” İlk işlerinin şehrin trafikle alakalı olan beklentilerini çözmek olduğunu belirten Başkan Doğan, “Bir taraftan çalışıyoruz, bir taraftan sabah mesai 06.00 gibi başlıyor, gece 12.00-01.00 gibi bitiyor. Bir taraftan da haftada 3 gün misafirlerimizi ağırlıyoruz. Diğer günlerde de arkadaşlarımızla hem gece hem gündüz diğer günleri üzerinde de çalışıyoruz. İlk işimiz trafik, tabii şehrin trafikle alakalı beklentileri var. Bir tarafta organize sanayi bölgelerimizle alakalı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İş, istihdam, turizm. İşimiz Samsunumuza daha fazla gelir oluşsun. Samsunlu iş ve aş derdinde olmasın. Samsun’un ekonomisi büyüsün. Samsun daha da fazla tanınsın. Samsun insanların yaşamaktan mutlu olduğu bir şehir olsun arzu ediyoruz. İnşallah hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu. Meclisten detaylar Toplantıda mevcut Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk tekrar yeni dönemde de meclis başkanvekili seçilirken, 2’nci Meclis Başkanvekili ise MHP’den Abdurrahman Çamaş oldu. Üye seçimlerinin tamamlanmasının ardından denetim komisyonu raporu okundu. Ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram tarafından 5 yıllık eski yönetimin faaliyet raporunun sunumu yapıldı. İlgili maddeler komisyonlara havale edildi.