GENEL - 27 Mayıs 2018 Pazar 10:58

Güneydoğu Asya’dan Keçiören’e konuk oldular

A
A
A
Güneydoğu Asya’dan Keçiören’e konuk oldular

23 ülkenin ağırlandığı 9.

23 ülkenin ağırlandığı 9. Uluslararası Ramazan Etkinliklerinde Güneydoğu Asya’dan gelen kardeş ülke Endonezya, Keçiörenlilerin büyük beğenisini kazandı.


Kalaba Kent Meydanı’nda düzenlenen geceden önce Kars- Ardahan -Iğdır Kültür Evi ile Endonezya Kültür Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın ev sahipliğini yaptığı geceye, Endonezya Büyükelçisi Wardana, AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Zeynep Yıldız, Ankara MÜSİAD Başkanı İlhan Erdal, Kars - Ardahan -Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Erdoğan Yıldırım, belediye meclis üyeleri ve muhtarların yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.


“Gönülden gönüle giden bu yolda sınır yoktur”


Geçtiğimiz yıl ilk defa katılan Endonezya’yı bu yıl da misafir ettikleri için çok mutlu olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Ak, Endonezya’nın Türkiye’ye en uzak coğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek, “Ama gönülden gönüle giden bir yol vardır ve gönülden gönüle giden bu yolda sınır yoktur. Dünyada Müslüman nüfusun en fazla olduğu ülke Endonezya’yı bugün Keçiören’de misafir ediyoruz. Buraya gelen Endonezyalı kardeşlerimize bütün Keçiörenliler adına hoş geldiniz diyorum, rahmet ve bereket ayı ramazanı kardeş ülkeler ve hemşehri derneklerimizle birlik ve beraberlik içinde geçiriyoruz” dedi.


Hemşehri buluşmalarında Kars -Ardahan -Iğdır ile beraber olduklarını kaydeden Başkan Ak, “Bugün aynı zamanda serhat illerimizi misafir ediyoruz, onlarla hem Keçiören hem de Endonezya arasında kardeşlik köprüsü kuruyoruz” diye konuştu.


Büyükelçi Wardana da, Uluslararası Ramazan Etkinlikleri’ne katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Endonezya ile Türkiye’nin iş birliği her geçen gün daha da güçleniyor. Allah bu ramazan ayını barış ve huzur içinde geçirmemizi nasip etsin” dedi.


Ülkesi ile ilgili tanıtıcı bilgiler veren Büyükelçi, Endonezya’nın 17 binden fazla adadan oluştuğunu söyleyerek, “Endonezya dünyanın Çin, Hindistan ve ABD’den sonra en kalabalık nüfusa sahip olan dördüncü ülkesidir, 260 milyon nüfusumuz var. Nüfusumuzun yüzde 85’i Müslüman’dır. Bunun için dünyanın en büyük Müslüman ülkesiyiz” şeklinde konuştu.


Kars - Ardahan -Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Erdoğan Yıldırım da “Bizleri ramazanda buluşturan ve dolu dolu bir ramazan yaşatan Başkan Ak’a çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Endonezyalı sanatçılardan horon


Gecede Endonezya’dan gelen sanatçılar, Keçiörenlilere kendi kültürlerini yansıtan zengin ve renkli bir program sundu. Bambudan yapılmış milli enstrümanları “angklung” ile çaldıkları “Samanyolu” ve “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkıları, Keçiörenlilerden büyük alkış aldı. İzleyiciler, Endonezya’ya özgü maske dansı, Jaipong &Likokpulo, bali dansı gibi çeşitli yöresel halk oyunları gösterilerini de ilgiyle takip etti. Gecenin sürprizi ise Karadeniz horon dansı oldu. Hediyeleşme merasimi ve toplu aile fotoğrafının çekimiyle sona eren gecede Başkan Ak’a ayrıca Osmanlı ve Endonezya ilişkilerinin belgeleriyle anlatıldığı bir kitap da hediye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.