GENEL - 22 Şubat 2018 Perşembe 16:38

Kamu Başdenetçisi Malkoç Nijer’de

A
A
A
Kamu Başdenetçisi Malkoç Nijer’de

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük ile Genel Sekreter İbrahim Kılınç, birtakım temaslarda bulunmak üzere Nijer’e gitti.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük ile Genel Sekreter İbrahim Kılınç, birtakım temaslarda bulunmak üzere Nijer’e gitti.


Nijer programı kapsamında Başdenetçi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet, Niamey Büyükelçisi Hüseyin Özdemir, Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga, Nijer Ulusal Meclisi Başkanı Ousseini Tinni ve Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile görüşerek Türkiye ve Nijer halkı arasındaki dostluklar dile getirilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ziyaret programı kapsamlarında Şeref Malkoç, Türkiye Ombudsmanlık Kurumunun çalışmalarını anlatarak Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkilerin eskiye dayandığını belirtti. Başdenetçi Malkoç, Ombudsmanlık Kurumlarının aynı zamanda birer insan hakkı savunucusu olduğunu belirterek, ombudsmanlık kurumları arasındaki işbirliğinin artması gerektiğini söyledi. Nijer ile Türkiye arasında tarihi, köklü ve manevi bağlar olduğunu dile getiren Malkoç, Nijer Ombudsmanlık Kurumu ile bütün uluslararası toplantılarda birlikte hareket etme imkanı bulduklarını belirtti. Malkoç, Nijer ve Türkiye Ombudsmanlık Kurumlarının ilişkilerinin sadece Ombudsmanlık konusunda değil insan haklarıyla ilgili ihlallerde de birlikte faaliyet göstereceklerini bildirdi. Başdenetçi Malkoç, Türkiye Ombudsmanlık Kurumunun amacının vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, kamunun hizmet standartlarını yükseltmek, iyi yönetimin oluşmasında idareye yol göstermek ve kamuda şeffaflığı sağlamak olduğunu vurguladı.



"Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkiler 16. yüzyıla dayanıyor"


Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga da, Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkilerin 16. yüzyıla dayandığını, Türkiye’nin Nijer’in bağımsızlığını 1960 yılında ilk kabul eden ülkelerden biri olduğunu ve 1966’da ise diplomatik ilişkilerin güçlü bir şekilde tesis edildiğini, 2000 yılından itibaren Türkiye’nin sahra altı Afrika altı ülkelerdeki temsilcilik sayısının 3 katına çıktığını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Nijer Ombudsmanı Maiga, “Türkiye ile olan ilişkilerimizi çok geniş alanlarda gerçekleştiriyoruz. Bunlara örnek verecek olursak, sağlık hizmetleri, atık, arıtma su, eğitim, sivil havacılık, okulların yapılması, savunmasız kırılgan durumda olan insanların korunması, muhafaza edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi ve bunun dışında kırsal bölgeler için ambulans alınması, tarım faaliyetleri, sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda iş birliğimiz mevcuttur" dedi.


Maiga, Türkiye ve Nijer arasında kurulan ilişkilerin insani boyutunun her zaman ön plana çıktığını vurgulayarak, Türkiye Ombudsmanlık Kurumu ile olan işbirliğinin gelişerek devam edeceğini bildirdi. Ombudsmanlık Kurumu toplumsal huzurun ve istikrarın ve aynı zamanda hukuk devleti müessesesinin tesis edilmesi için önemli bir rol gördüğünü belirten Maiga, “Bu şekilde idare ve idare edilenler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için Ombudsmanlık Kurumu hayata geçmiş. Şu an itibariyle çok sayıda ülke ya Anayasa içerisinde veya ikincil yasalar içerisinde bu müesseseyi benimsemiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.


Görüşmelerin ardından Başdenetçi Malkoç ve heyeti, Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi, Türkiye Maarif Vakfı Nijer-Türk Dostluk Okulları ve TİKA tarafından inşa edilen Yatılı Kız-Erkek Okul-Lisesi Şantiyesini ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.
Manisa Kalbine yenik düşen hakem gözyaşlarıyla uğurlandı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde spor yaparken fenalaşan ve geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hakem Yusuf Bulut memleketi Turgutlu’da toprağa verildi. Çarşamba günü akşam saatlerinde Turgutlu ilçesindeki Irlamaz Spor Vadisinde arkadaşlarıyla birlikte spor yaparken fenalaşarak yere yığılan ve ardından olay yerine gelen 112 ambulansı ile Turgutlu Devlet Hastanesine götürülen 37 yaşındaki hakem Yusuf Bulut burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Aynı zamanda Turgutlu Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde çalışan Bulut’un cenazesi bugün Turgutlu ilçesi Subaşı Camiinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi. İlçede ve spor camiasında sevilen isimlerinden biri olan Yusuf Bulut’un cenaze törenine Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, TFF 4. Bölge Sorumlusu ve MHK üyesi eski hakemlerden Ünsal Çimen, TFF 4. Bölge Sorumlusu Serkan Gencerler, Türkiye Süper Lig hakem gözlemcileri İbrahim Aksoy ve Yunus Yıldırım, Süper Lig Hakemi Koray Gencerler, Manisa İl Hakem Kurulu Başkanı Murat Türker ve üyeleri, tüm Manisa ve İzmir hakemleri, Türkiye Ampute Futbol MHK Başkanı Ahmet Emin Alanka, TFF HGD Merkez Üyeleri, TFF HGD Manisa ve İzmir Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” Hakemin cenazesi ilk olarak çalıştığı kurumu olan Turgutlu Belediyesi’nin önüne getirildi. Burada cenazeyi Belediye Başkanı Akın, Bulut ailesi ve belediye çalışanları karşıladı. Dua alınırken yüzlerce vatandaş gözyaşları döktü. Burada bulunan Yusuf Bulut’un yakınları “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” diye duygularını ifade etti. Ardından genç hakemin yaşadığı mahalle olan Turgutlu Subaşı Mahallesi Subaşı Camiine getirilen cenaze burada ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi.