GENEL - 09 Kasım 2017 Perşembe 10:30

Keçiören Belediyesinden Türk edebiyatına katkı

A
A
A
Keçiören Belediyesinden Türk edebiyatına katkı

Keçiören Belediyesi, Burhan Toprak’ın 1933-1934 yılları arasında üç cilt olarak çıkarıp, 1950’den sonrakısaltarak tek cilt hâlinde yayımladığı Yunus Emre Divanı’nı yayınladı.

Keçiören Belediyesi, Burhan Toprak’ın 1933-1934 yılları arasında üç cilt olarak çıkarıp, 1950’den sonra


kısaltarak tek cilt hâlinde yayımladığı Yunus Emre Divanı’nı yayınladı.


Kültürel çalışmalarıyla büyük beğeni toplayan ve edebiyatın yaşayan değerlerini ölümsüzleştiren Keçiören Belediyesi, yine önemli bir çalışmaya imza attı. Türk tasavvuf edebiyatı-şiir türünde hazırlanan Yunus Emre Divanı, 261 sayfadan oluşuyor. Çağının dil ve anlatım özelliklerini taşıyarak günümüze ulaşan temel bir metin olması bu divanın yayınlanmasında asıl unsur olurken, kitapta sözlük kısmı da unutulmadı. Belge kısmında ise derleyici Burhan Toprak’ın hazırladığı Yunus Emre Divanı’nın çeşitli tarihlerdeki baskılarından örnekler yer alıyor. Kitap, Toprak’ın üç farklı tarihli Yunus Emre Divanı’nı karşılaştırması ile hazırlandı. Arapça kalıp ifadelerdeki birtakım okuma yanlışlarının da düzeltildiği eserde, ayrıca Necip Fazıl Kısakürek ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi ünlü Türk edebiyatçılarının arkadaşı ve bugün unutulmuş bir Türk felsefecisi olan Burhan Toprak için ayrıntılı bir biyografi de kaleme alındı.


Görsel içeriğinin zenginliğiyle de öne çıkan çalışma, kamu yayıncılığının iyi ve güzel bir örneği olma özelliğini taşıyor. Çalışma, düşünce ve sanat dünyasına Burhan Toprak’ı yeniden anımsatarak, kendisine olan vefa borcunu da bir nebze de olsa ödeme misyonunu yerine getiriyor.


Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, gelecek nesillere bir kültür hazinesi bıraktıklarını ifade ederek, "Ortak kimliğimizin diri tutulması, milli ve manevi değerlerimizin korunması, geçmişle bağlarımızın güçlenmesi ve sözlü ve yazılı kültürün muhafazası için kültürel çalışmalara ihtiyaç var. Biz bu boşluğu doldurmak ve belediyeciliğin sadece fiziksel ihtiyaçları değil zihinsel ihtiyaçları da gözettiğini vurgulamak için bu çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir