POLİTİKA - 22 Mart 2017 Çarşamba 22:54

Kılıçdaroğlu: “Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı”

A
A
A
Kılıçdaroğlu: “Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı. Mevcut hükümet, dış politikada Türkiye’nin itibarına çok büyük darbeler vurmuştur. Türkiye, sözü dinlenmeyen bir ülke haline gelmiştir. Cumhuriyet tarihinde böyle bir dış politika hiç yaşamadık” dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, ABD’nin havaalanlarında uyguladığı yaptırımları doğru bulmadığını kaydetti. Terör saldırılarının yaşanmadığı bir dünya hayal ettiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “İngiltere’de böyle bir olayın olması üzücü. Barışın egemen olduğu bir dünya diliyoruz” şeklinde konuştu.



“ABD’nin THY uçaklarında belli elektronik cihazları yasaklaması, bizi rahatsız ediyor”


ABD’nin elektronik cihazlarla ilgili havaalanlarında uyguladığı yaptırımları değerlendiren Kılıçdaroğlu, “THY’nin uçaklarında belli elektronik cihazların yasaklanması, ciddi bir uyarı. Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığı algısını pekiştiriyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu kararın hangi gerekçe ile alındığını Türkiye’nin öğrenmesi gerekiyor. Belirli ülkeler için bu karar alınmış. THY’ye daha sınırlı fakat güvenli ülke olmayacak algısını pekiştiren bir düzenleme yapılıyor, bu düzenleme bizi rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.



“Ortadoğu ve Suriye politikası iflas etmiştir”


Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Ortadoğu ve Suriye politikasının iflas ettiğini savunarak, “Neresinden bakarsanız bakın, tutarsız bir politikadır. ABD ve Rusya, PYD konusunda neredeyse ortak hareket ediyor. Bir ay öncesini düşünün. Putin, neredeyse Türkiye ile hareket eden bir devlet adamı görünümündeydi. Şimdi ‘Münbiç’e gireceğiz’ diyorlar. Ne Münbiç, ne Rakka, ikisi de başkalarının kontrolünde. Bölgede yöneticilerinin söylediği boş olan, yalnız bırakılan, güvenilmeyen bir Türkiye imajı çıkıyor ortaya” değerlendirmelerinde bulundu.



“Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı”


Suriye’de toprak bütünlüğünün sağlanmasının tek koşulunun rejimle işbirliği yapmak olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bugün gelinen noktada, Ortadoğu politikasında kaybeden tek ülke Türkiye’dir. ‘Fırat’ın batısı kırmız çizgimiz’ diyorlardı. Kaldı mı kırmızı çizgi, kalmadı. Türkiye, Suriye politikası ile başına bela aldı. Çünkü iktidar hayaller peşinde koşuyordu. Mevcut hükümet, dış politikada Türkiye’nin itibarına çok büyük darbeler vurmuştur. Türkiye, sözü dinlenmeyen bir ülke haline gelmiştir. Cumhuriyet tarihinde böyle bir dış politika hiç yaşamadık. Tam bir iflas ile karşı karşıyayız” ifadelerini kaydetti.


Bir ülkenin bakanının başka bir ülkeye giderken sınır dışı edilmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:


“2008’de parlamentodan bir yasa çıktı. Bu yasada yurtdışında propaganda yapılamayacağı söyleniyor. Şimdi bu kanunu bir tarafa bırakacaksınız ‘Büyükelçiliklerde propaganda yapacağım’ diyeceksiniz. Bu olmaz, doğru değil. Türkiye iki arada bir derede kaldı. Öbür tarafın yaptığı ise tam bir skandal diplomatik açıdan. Olan orada yaşan Türk vatandaşlarına oldu. Çok sayıda işçinin işine son verildi.”


Kılıçdaroğlu, katıldığı bir programda söylediği, “Cumhurbaşkanı başka bir partiden, başbakan başka bir partiden seçilirse, ortaya çıkacak kargaşayı niçin millete anlatmıyorsunuz” sözleri hakkında yapılan, “Sistemi bilmiyor” eleştirilerine, “Bugünkü modele göre çoğunluk partisinin lideri başbakandır. Yeni modele göre o başbakan olamayacak. Yeni modele göre seçim yapıldı, bir partinin oyu yüzde 49 oldu. Partinin genel başkanı duruyor yüzde 49 oyla ama başkan olamıyor. Başkan olması için 51 oya ihtiyaç var. Yeni modele göre ikinci seçime gideceğiz. İkinci seçimde çoğunluk partisinin değil de başka bir partinin lideri seçildi. O zaman ne olacak? Başkan başka bir yerden, parlamentoda çoğunluk partisinin lideri başka olacak. Yani bugünkü konumda başbakan başka biri olacak. Başkanla parlamento arasında ciddi bir kavga olacak. Niçin; diyecek ki parlamentoya, ‘Kararname yetkisi bende, sen kim oluyorsun.’ Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kavgalara hazırlıklı olsun Türkiye. Orada ‘çoğunluk partisinin’ başkanı yerine ‘başbakan’ dediğim için bu söylem kullanılıyor” cevabını verdi.



“Sırf ‘Evet’ çıksın diye 18 yaşındaki çocuklara tuzak kuruluyor”


Anayasa değişikliği ile seçilme yaşının 18’e indirilmesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “18 yaşındaki kişi milletvekili olabilir. Erkek olursa ve ömür boyu askerlikten muaf olur. İki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra milletvekillerinin emeklilik haklarına da kavuşmuş oluyor. Askere gitmeyecek, milletvekili olacak, ballı emekli aylığı alacak. Manavın oğluna mı, simitçinin oğluna mı verilecek bu? Garibanın çocuğu El Bab’a gidecek, askere onlar gidecek, onlar şehit olacak, bu Ankara’daki beylerin çocukları milletvekili olacak. 6 buçuk milyon işsizimiz var. Sırf ‘Evet’ çıksın diye 18 yaşındaki çocuklara tuzak kuruluyor” dedi.



“Partinin genel başkanı hakim tayin eder mi, benim tayin ettiğim bir hakime Vatan Partili, MHP’li vatandaş nasıl güvenecek?”


Yeni sistemle oluşacak Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “ABD’de hakim tayin ediyor ama onaylanmadığı sürece yerlerine oturamıyorlar. Bizim değişiklikte 15 üyenin 12’sini doğrudan başkan tayin ediyor. Ne Meclise geliyor, ne hesap verme gibi bir şeyleri yok. Partinin genel başkanı hakim tayin eder mi, benim tayin ettiğim bir hakime Vatan Partili, MHP’li vatandaş nasıl güvenecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."