EKONOMİ - 20 Eylül 2017 Çarşamba 13:58

KOSGEB’ten dev destekli iki yeni program

A
A
A
KOSGEB’ten dev destekli iki yeni program

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’in başlattığı KOBİGEL programı ve Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nın detaylarını açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’in başlattığı KOBİGEL programı ve Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nın detaylarını açıkladı. KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında toplam 1 milyon lira destek verileceğini belirten Özlü, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında ise verilecek üst limitin 5 milyon lira olduğunu ifade etti.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakanlıkta düzenlenen toplantıyla KOSGEB tarafından verilecek iki yeni destek programının tanıtımını yaptı. Destek verilecek programlara değinen Özlü, "KOSGEB’in başlattığı KOBİ Gelişim Destek Programı, kısa adıyla KOBİGEL’dir. KOBİGEL Programı kapsamında üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının artırılması konulu proje teklif çağrısında bulunuyoruz. İkincisi ise Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’dır. KOBİ’lerimizi, yeni sanayi anlayışının gerektirdiği şekilde donatmamız gerekiyor. Her zaman söylüyoruz, KOBİ’ler Türk ekonomisinin lokomotif unsurlarıdır. KOBİ tanımına baktığımızda Türk ekonomisinin bir KOBİ ekonomisi olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’u KOBİ’lerdir. Toplam istihdamın yüzde 76’sı, katma değerin yüzde 54’ü, ihracatımızın yüzde 60’ı KOBİ kaynaklıdır. Tüm bu rakamlar, bize KOBİ’lerin ihmal edilmeyecek kadar önemli olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.


Hiçbir koşulda Türkiye’nin en dinamik ekonomi aktörleri olan KOBİ’leri ihmal etmediklerini ve etmeyeceklerini anlatan Özlü, "Bakınız, KOSGEB’in başlattığı ’sıfır faizli işletme kredisi’ kapsamında 10 Şubat ve 11 Temmuz 2017 tarihleri arasında 247 bin 279 işletmemize 6.7 milyar TL destek verdik. 20 bin lira ile 50 bin lira arasındaki bu kredileri özellikle ihtiyaç sahibi mikro işletmelere sağladık. Kullanılan kredilerin 1,5 milyar liralık faiz gideri, KOSGEB tarafından bütçe içinden karşılandı. Bu destek ve krediler hafife alınacak türden destekler değildir. Aksine son derece ciddi, ayağı yere basan, KOBİ’lerimizi rahatlatan, onların elini güçlendiren, piyasayı hareketlendiren desteklerdir" dedi.


Şimdi de yine KOSGEB aracılığıyla çok önemli bir destek ve kredi paketinin müjdesini vermek istediğini belirten Bakan Özlü, "KOBİ Gelişim Destek Programı’nı, kısa adıyla KOBİGEL’i başlatmış bulunuyoruz. Bu destek programındaki temel amacımız; sürdürülebilir büyümenin vazgeçilmez unsurlarından biri olan imalat sanayini güçlendirmektir. Elbette bir diğer amacımız, Sanayi 4.0’ın gerektirdiği şekilde KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırmaktır. Bu kapsamda üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin payını azami ölçüde artırmayı hedefliyoruz. KOBİ’lerimiz, üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının artırılması, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, ihracat kapasitesinin artırılması, yeni pazarlara açılım, mikro ölçekli işletmelerde tasarım, mühendislik imkân ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, bilişim teknolojisi altyapısının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve yeşil üretime geçiş başlıkları altındaki sundukları projeleri kabul edeceğiz" diye konuştu.


Bakan Özlü, KOBİ gelişim Destek Program çağrısına proje sunacak işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmalarının gerektiğine dikkati çekerek, "Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta ve yüksek teknolojili imalat sektöründeki KOBİ’lerimizin tümü, 11 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında başvurularını yapabilirler. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerimizde ise 2016 yılı net satış hasılatının 300 bin lira, yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartını arayacağız. Ayrıca işletmelerin proje bütçe tekliflerinin 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekiyor. KOBİ’lerin destekten azami ölçüde faydalanmaları için çağrı kapsamına uygun, somut ve ulaşılabilir hedefler tanımlamalarını istiyoruz. Diğer yandan proje hedef ve faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmak kaydıyla yeni istihdam edilecek personel, makine ve teçhizat, yazılım, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test, analiz, tanıtım, yurtdışı seyahat, fuar, stand, nakliye ve fuar kataloğu giderlerini de destekleyeceğiz. Başvuruları kurullarımız detaylı bir biçimde inceleyecekler. 100 puan üzerinden yapılacak değerlendirmede, eşik puan değerini geçenleri ikinci değerlendirme safhasına alacağız. Nihai puanlama sonucunda uygun bulunan projeler sıralamaya tabi tutulacak, bütçe imkanları dahilinde en yüksek puandan başlayarak desteklenecektir" ifadelerini kullandı.


Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"İşletme sahibinin veya yüzde 50’den fazla hisseli ortağının kadın girişimci olması, orta yüksek veya yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösterilmesi, işletmenin KOSGEB veya diğer kamu kurumlarından aldığı proje desteğinin çağrı ilan tarihinden geriye son 3 yıllık süre içinde başarılı tamamlanmış olması şartlarını sağlayan KOBİ’lerin projelerine, toplamda yüzde 10’a kadar ilave puan vereceğiz. KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında işletmelere verilecek destek tutarına da değinmek istiyorum. Verilecek desteğin üst limitleri 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon liradır. KOBİ’lere proje bütçesinin yüzde 30’una kadar erken ödeme yapacağız. Üst limitler aşılmamak kaydıyla uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek vereceğiz. KOBİ Gelişim Destek Programı proje çağrımızın toplam bütçesi 500 milyon lira olarak belirlenmiştir. İşletmelerimiz, proje başvuru kılavuzuna ve proje formatına KOSGEB web sitesinden ulaşabilirler. Başvurular, Aralık ayı sonunda sonuçlandırılacak ve ilan edilecektir."



KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı


Bir diğer destek programının KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı olduğunu kaydeden Özlü, "Bu programda temel olarak teknolojiye yüzde 100 destek olmayı hedefliyoruz. Program, Bakanlığımıza bağlı KOSGEB tarafından KOBİ’lere yönelik bir programdır. Ayrıca yine Bakanlığımıza bağlı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğümüz, bu kapsamdaki büyük işletmelere destek vermeyi sürdürecektir. Bu programda öncelikli olarak teknoloji alanlarında yer alan AR-GE ve inovasyon alanlarındaki faaliyetler sonucu ortaya çıkan ürünleri ticarileştirmek, ülke ekonomisine katma değer oluşturmak, teknolojik ürün ihracatını artırmak, işletmelerin yapacakları teknolojik ürün yatırımlarını desteklemeyi amaçlıyoruz. Yatırım projesi süresince makine-teçhizat ve yazılım giderleri desteği, personel gideri desteği, eğitim ve danışmanlık desteği, kira desteği vereceğiz. Yatırım sonrası üretime başlanması itibariyle ise personel giderleri, enerji giderleri, bakım-onarım giderleri gibi destekler sağlayacağız" diye konuştu.


"Mikro işletmeler için yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli, küçük orta ölçekli işletmeler için yüzde 60 geri ödemesiz, yüzde 40 geri ödemeli oranı uygulanarak destek vereceğiz" diyen Özlü, "Üretime konu ürün yüksek makine teçhizatın yerli üretim olması önemli olup, yatırımın gerçekleşmesi için alınacak makine-teçhizat ve yazılım giderleri yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecektir. İşletmeler desteklenmesi öngörülen tutarın yüzde 25’i kadar erken ödeme alabileceklerdir. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderleri de yüzde 100 oranında desteklenmektedir. Program çağrı esaslı olmayıp, yıl içerisinde sürekli olacaktır. Yatırım projesinin süresi en çok 36 ay olup, kurul kararı ile 6 aya kadar ek süre verilebilir. Yatırım sonrası destek süresi ise 1 yıldır. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti 5 milyon liradır" şeklinde konuştu.


Bakan Özlü tarafından ’Kimetsan Kimya, Nana Biyomed, Netmak, Bama Teknoloji ve Gökser Makina’ya 300 bin lira ön ödemeli sembolik avans verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Başkan Uzun, “Kale projesi misafirlerin uğrak yeri olacak” Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, yapımı devam eden Kale Projesi’ni yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Şehrin geleneksel mimari dokusunu canlandırıp bölgedeki turizm potansiyelini artırmak amacıyla başlatılan Tarihi Kale Projesi’nde çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda ihalesi yapılan ve yapımı devam eden projeyi inceleyen Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, son durum hakkında ekiplerden bilgi alarak kolaylıklar diledi. Proje hakkında bir değerlendirme yapan Başkan Uzun, “Önümüzdeki günlerde çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu alanı hem tarihi hem kültürü ile şehrimize kazandırmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Sivas-İstanbul arası hızlı tren seferleri başlayacak. Bulunduğumuz tarihi alanın da Sivas’ın turizmine katkı sağlayacağını biliyoruz. İçerisindeki butik oteller, yöresel restoranlar, tarihi ve kültürel anlamda ilimizin değerlerini ön plana taşıyacak olan mekânsal alanları gün yüzüne çıkaracağız.” dedi. “Proje tamamlandığında ilimizi ziyaret edecek misafirlerin uğrayacağı yerlerin başında Tarihi Kale’nin olacağına inanıyoruz.” diyen Başkan Uzun, “Gerekli değerlendirmeleri yaptık, çalışmalar devam ediyor. Projenin hızlandırılması gerekiyor ve bunun için çalışacağız. Alanın güvenliği de bizim için oldukça önemli, 24 saat güvenliği sağlanacak.” ifadesini kullandı.
Manisa Zafer Kalkınma Ajansı yeni yönetimiyle ilk kez toplandı Zafer Kalkınma Ajansının 2024 yılı ikinci Yönetim Kurulu Toplantısı Manisa’nın ev sahipliğinde yapıldı. Mahalli İdareler seçimleri sonrası değişen belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarının da ilk kez bir araya geldiği toplantıda 2023 yılındaki çalışmalar, 2024 yılında devam eden yatırımlar ve yapılacak yeni yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen 2024 yılı Zafer Kalkınma Ajansı İkinci Yönetim Kurulu Toplantısına Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Yönetim Kurulu üyeleri Kütahya Valisi Musa Işın, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Afyonkarahisar İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Siper, Kütahya İl Genel Meclis Başkanı Muammer Özcura, Uşak İl Genel Meclis Başkanı Kadir Uslu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Esin Güral Argat, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Selim Kandemir ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi Vali Enver Ünlü, Manisa’nın Osmanlı döneminde şehzadelerin yetiştiği ve önemli kararların alındığı bir merkez olmasının yanı sıra, günümüzde zengin tarihi mirasıyla birlikte güçlü sanayisi, tarımı ve kültür şehri olarak Türkiye’nin gözde şehirleri arasında yer aldığını belirterek, "Birçok ulusal ve uluslararası firmanın üretim tesisleriyle Türkiye’nin sanayi üslerinden biri haline gelen Manisa’da sanayi alanında gösterdiğimiz bu başarı, istihdamı artırırken, bölgenin ekonomik gelişimine de katkı sağlamaktadır. Ayrıca üzüm ve zeytin üretimi başta olmak üzere, çeşitli tarım ürünlerinde lider konumda olan ilimiz, verimli tarım toprakları ile hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de geleneksel tarım kültürümüzün sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Lidya Krallığı’nın başkenti ve paranın ilk basıldığı yer Sardes, Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkı Salihli-Kula Jeoparkı, Aigai Antik Kenti gibi birçok tarihi ve kültürel değere sahip olan Manisa aynı zamanda sanatsal etkinliklere ve festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu anlamda kadim bir gelenek olan ve bu yıl 484’sünü gerçekleştirecek olduğumuz UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde de bulunan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Bu vesile ile ulusal ve uluslararası katılımla 28 Nisan’da saçım etkinliğini gerçekleşeceğimiz Manisa Mesir Macunu Festivali’ne sizleri davet etmek istiyorum. Toplantımızın hem Zafer Kalkınma Ajansı’nın hem de bölgesel kalkınmanın hedeflerine ulaşması konusunda başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyor, saygılar sunuyorum." Yeni başkanları tebrik etti Toplantının basına açık kısmında yeni seçilen belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarını tebrik ederek başlayan Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, “Gündemimize geçmeden önce malumunuz 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler neticesinde Yönetim Kurulumuzda da değişiklikler oldu. Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak Belediye Başkanları ile Afyonkarahisar ve Uşak İl Genel Meclis Başkanları görevlerini devrettiler, kendilerine hem ajansımıza hem de bölgemize bugüne kadar yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederim. Bu vesileyle aramıza katılan yeni belediye ve il genel meclisi başkanlarını tebrik eder, yeni görevlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi. “2023 yılında 42 proje tamamlandı” Konuşmasına 2023 yılı içerisinde tamamlanan ve devam eden projelere ilişkin ajans destekleri, 2024 yılında planlanan Ajans faaliyetleri ve destekleri ile son toplantıdan bugüne yapılan çalışmalardan bahseden Dr. Turan Ergün, “2023 yılı içerisinde ajansımız tarafından 42 proje başarıyla tamamlanmıştır. Ajansımız bu projelere 58,7 milyon TL destek vererek toplamda 132,7 milyon TL tutarında yatırımın hayata geçmesini sağlamıştır. Yine 2023 yılı içerisinde 38 yeni proje imzalanmış olup söz konusu projelerin toplam bütçesi 207 milyon TL’dir. Ajansımız tarafından bu projelere 73,6 milyon TL destek verilmesi ön görülmektedir. 2023 yılı içerisinde ajansımızın Yatırım Destek Ofisleri marifetiyle 1.209 firmaya danışmanlık ve tanıtım yapılmış olup 88 firma yatırım kararı almıştır. Ajansımız tarafından rehberlik ve danışmanlık desteği verilen bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 4.847 milyar TL sabit yatırım tutarı ve 1.572 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. 2024 yılında uygulamaya başlanması planlanan ve bölgemizin de pilot bölge olarak yer aldığı Türkiye’de Sivil Toplumun Sosyal Girişimcilik Yoluyla Desteklenmesi Projesi’nin hibe bileşeni kapsamında 750 bin avroya tekabül eden yaklaşık 24,5 milyon TL’nin kadın kooperatifleri ve sivil toplum kuruluşları gibi paydaşların uygun başvuru sahibi olacağı bir destek programı ile dağıtılması planlanmaktadır. Proje kapsamında Description of Action (Eylem Açıklaması) belgesi ajansımız tarafından hazırlanıp Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne gönderilmiş olup bu belgenin onay süreci devam etmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında bugüne kadar 44 projemiz desteklenmiş olup 2024 yılında da en az 30 milyon TL kaynağın bölgemize çekilmesi hedeflenmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Üreten Şehirler Destek Programı kapsamında hazırlanan ve Mayıs ayı içerisinde ilan edilmesi planlanan Manisa İmalat Sanayisinde Yeşil Dönüşüm Üreten Şehirler Teknik Destek Programı kapsamında Manisa’da faaliyet gösteren özel sektör firmalarına yeşil dönüşüm konusunda teknik destek sağlanacaktır. Sağlanacak teknik desteğin toplam tutarının 6,2 milyon TL olması planlanmaktadır. Ajansımız tarafından hazırlanan ya da ortak olarak katılım sağlanan Avrupa Birliği projeleri kapsamında da bölgemize yaklaşık 1-2 milyon Avro’luk bir kaynağın getirilmesi hedeflenmektedir. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın Afyonkarahisar ilimizi ziyaretlerinde işaret ettiği konu üzerine ajansımızın 27.09.2023 tarihli ve 2023-03 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında ‘TR33 Bölgesi Sürdürülebilir Jeotermal Su Yönetim Planı’nın hazırlanmasına yönelik hizmet alımı yapılması kararı alınmıştır. 2024 yılı içerisinde tamamlanması ön görülen bu plan ile ajansımızın hizmet verdiği Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nde jeotermal sahaların mevcut durum analizi, jeotermal potansiyelin dünyadaki iyi örnek uygulamalarına göre havza bazlı nasıl değerlendirileceği, yapılması gereken ilave çalışmaların ve oluşacak ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi, il, ilçe ve saha bazlı yönetim modeli önerilerinin ortaya koyulmasına yönelik bölgedeki jeotermal kaynaklardan maksimum yararlanmayı sağlayacak ve sürdürülebilir şekilde en uygun yönetim modellerinin çıkarılması hedeflenmektedir.” diye konuştu. “51 projenin uygulaması takip ediliyor” Son Yönetim Kurulu toplantısından bugüne kadar geçen süreçte yapılanlardan da bahseden Turan, “Ajansımızca desteklenen proje uygulamaları yoğun bir şekilde devam etmekte olup 51 projenin uygulaması yararlanıcılarla birlikte takip edilmektedir. Bu dönemde 17 proje tamamlanarak projeler kapsamında oluşturulan altyapılar bölgenin kalkınması için hizmet vermeye başlamıştır. Ajansımız ve Türk Standartları Enstitüsü iş birliğinde Kütahya’da faaliyette olan OSB’ler başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla ‘Yeşil OSB ve Yeşil Üretim Toplantısı’ düzenlenmiştir. Ajansımızın ev sahipliğinde yılın ilk Genel Sekreterler Toplantısı Afyonkarahisar’da düzenlenmiş, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ajansımız ‘En Kurumsal Ajans’ sertifikasına layık görülmüştür. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Manisa’da düzenlenen ‘Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri’ etkinliğine Manisalı gençler yoğun ilgi göstermiştir. Ajansımızın da yer aldığı etkinlikte gençler destek, hibe, burs, fon, kredi gibi teşvik unsurları hakkında bilgi alabilme imkânı bulmuştur. Kütahya TSO, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya İŞKUR ve ajansımız arasında iş gücü piyasasına ihtiyaçlarına uygun nitelikli iş gücü-iş eşleşmesine destek sunmayı, işverenlerin uygun adayları bulmasını kolaylaştırmayı ve iş arayanlara kariyer gelişim fırsatları sunmayı hedefleyen Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi (NİGDEP) İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Yatırımcı çekme faaliyetleri kapsamında çok önemli hizmetler sunan ajansımız; 2023 yılı aralık ayı ile 2024 yılı ocak, şubat ve mart aylarında 268 firmaya ücretsiz danışmanlık hizmeti vermiş ve 32 firmayı ziyaret ederek devlet destekleri hakkında bilgilendirmiştir.” Toplantının gündemi Gerçekleştirilecek olan toplantının gündeminden de bahseden Ergün konuşmasını şöyle tamamladı: “İlk iki gündem maddemizde 2023 yılında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin hazırlanan raporlara ve bütçe sonuçlarına ilişkin bilgi alacağız. Üçüncü gündemimizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında yapılan çalışmaları değerlendireceğiz. Dördüncü gündem maddemizde ise Türkiye’nin ilk kez katıldığı Akdeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programının 103.6 milyon avroluk ilk teklif çağrısı olan INTERREG NEXT Akdeniz Programı kapsamında ajansımız tarafından koordine edilen çalışmalar hakkında bilgi alacağız. Diğer gündem maddelerimizde 2021 Yılı Fizibilite Desteği Programı ile Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na ait Kapanış Raporları sunulacak, yararlanıcılardan gelen projelere ilişkin talepler ve projelerle ilgili gelişmeler ile iki yönetim kurulu toplantısı arasında ajansımız tarafından icra edilen önemli faaliyetleri görüşeceğiz. Toplantımızın bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennilerimle sözlerime son verirken; katılım sağladığınız için teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.” Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Aydın Söke’de tohum ve kompost dağıtım töreni yapıldı Aydın’ın Söke ilçesinde organik pamuk projesi kapsamında tohum ve kompost dağıtım töreni gerçekleştirildi. Söke TARİŞ’te yapılan kompost ve tohum dağıtım törenine İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Söke Tariş Başkanı İsmail Özer, İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, bir tekstil firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Uçak ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantıda konuşma yapan İl Tarım Müdürü Altıntaş, “Sahip olduğumuz doğal kaynaklarımızın sınırsız olmadığı ve korumamız gerektiği gerçeğinin her geçen gün daha çok farkına varmaktayız. Hele ki tarım gibi dünyayı besleyen ve sürdürülebilirliği bu kaynakların varlığına bağlı olan sektörümüz için bu durum daha da kritik hale gelmektedir. Dünyada yükselen, kaynakları koruma ve sağlıklı yaşam bilinciyle; talep de “organik” metodlarla üretilene yönlenmektedir. Dolayısıyla tarımsal üretim şeklimizi, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde yeniden değerlendirmemiz gerektiği gerçeği önümüzde durmaktadır. Organik tarım, toprağı besleyen, biyolojik çeşitliliği, insan sağlığını koruyan, doğal girdilerin ve tekniklerin kullanımına öncelik veren doğayla uyumlu bir yaklaşımı temsil etmektedir. 2022 yılı verilerine göre; ilimizde 10 bine yakın üretici (9 bin 566), 577 bin dekar alanda(577 bin 350) organik tarım faaliyetinde bulunmaktadır. Toplam kültür alanımızın yaklaşık yüzde 16’sında gerçekleştirilen organik tarımda 182 çeşit ürün ile Türkiye üretiminin yüzde 14’ü ilimizde gerçekleşmiştir. Ağırlıklı olarak incir, zeytin, kestanenin yanı sıra pamuk, üzüm, cevizde de organik üretim yapılmaktadır. İlimiz, Bakanlığımızca organik pamuk üretiminde pilot il seçilmiş ve Organik Pamuk Projemiz, 2022 yılında hayata geçmiştir. Projemiz, coğrafi işaretli Söke Pamuğumuzun yetiştirildiği Söke ve Didim İlçelerimizde, 107 üreticimiz ile 25 bin dekar alanda başlamıştır. 2 yılını geride bıraktığımız Projemize, STK ve özel sektör paydaşlarımız ile Üniversite ve Araştırma Enstitülerimizin desteğiyle devam etmekteyiz. Organik tarımın yaygınlaşmasında önemli katkıları olacağına inandığımız projemize öncülük eden başta Bakanlığımız olmak üzere, katkılarıyla destekleyen tüm paydaşlarımıza ve projemizin olmazsa olmazı siz kıymetli üreticilerimize teşekkürlerimi iletiyor, saygılar sunuyor ve üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum" dedi. Konuşmanın ardından üreticilere tohum ve kompost dağıtımı gerçekleştirildi.