EKONOMİ - 10 Kasım 2017 Cuma 17:08

KOSGEM, KOBİ destekleriyle ilgili basında çıkan iddiaları yayınladı

A
A
A
KOSGEM, KOBİ  destekleriyle ilgili basında çıkan iddiaları yayınladı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kurumun 2018 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Sayıştay raporuna istinaden muhalefet vekillerinin iddiaları ve basında yer alan haberler gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kurumun 2018 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Sayıştay raporuna istinaden muhalefet vekillerinin iddiaları ve basında yer alan haberler gerçeği yansıtmadığını bildirdi.


Konuyla İlgili KOSGEB’den yapılan yazılı açıklamada desteklenen firmaların KOBİ tanımına uymadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, KOBİ tanımına uymayan, KOBİ beyannamesi onaylı olmayan işletmeler kurumun sunduğu destek programlarından faydalanamayacağını belirterek, "Resmi istatistik kurumu olan TÜİK’in verilerinden, yurt genelinde kaç işletme olduğu bilgisi çekilmiş olup, 2016 yılı sonunda bütçe imkanları doğrultusunda kredi faiz desteğinin 15 bin işletme ile sınırlı olması ve başvuruların çok yoğun olması nedeniyle söz konusu veriler oluşturulan il kotalarının belirlenmesinde kullanılmış olup, destek ödemeleri KOBİ tanımına uygun olarak yapılmıştır.” Açıklamada KOBİ’lerin Beyan Hataları konusunda ise , 31.Temmuz 2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi “Düzenlemeler beyan esas alınacak şekilde hazırlanır.” hükmü gereğince işletmelerin beyanları esas alındığı belirtildi.


Destek sürecinin herhangi bir aşamasında yanlış beyan verdiği tespit edilen işletmelerden ödenen destek geri alındığı bildirilen açıklamada, “ Kaldı ki oluşan yoğun talep karşısında Hükumet yetkilerince 2017 yılında da programın devam ettirilmesi kararı alınmış 2016 yılında başvurup destek alamayan işletmeler için tekrar başvuru yapmadan re’sen 2017 programına katılımları sağlanmıştır” denildi.


Desteklerin torpilli kişilere verildiği iddialarına da değinen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Sayıştay’ın 2016 yılı Denetim (52.sayfa 2. Paragraf) Raporu’nda ‘Kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış toplam 244 bin 980 işletmeden kredi almaya hak kazanan 15 bin işletmenin seçiminin bilişim ortamında yukarıda sayılan kriterler dikkate alınarak yapıldığı, kriterleri sağlamayan hiçbir işletmeye ayrıcalık tanınmadığı ve bu seçim sürecinin örnek oluşturacak ölçüde başarılı gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Yukarıda belirtilen değerlendirme kriterleri çerçevesinde 15bin asıl ve 18 bin 549 yedek işletme olmak üzere toplam 33 bin 549 işletme kredi faiz desteğinden yararlanmaya hak kazanmıştır ‘ ifadesine yer verilerek seçim sürecinin örnek oluşturacak ölçüde başarılı gerçekleştirildiği de vurgulanmıştır.”


Başvuran işletmelerin Kredi Faiz Desteğinden faydalanamadıkları iddialarınada cevap verilen açıklamada, “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programına, Aralık 2016‘da başvuran toplam 244 bin 980 işletmeden, bütçe imkanları nedeni ile 15 bin işletmenin başvurusu kabul edilmiştir. Başvuruda bulunup da kredi desteğinden istifade edemeyen diğer işletmeler de 2017 yılında Kredi Desteği Programına, yeniden başvuruya gerek duyulmadan dahil edilmiştir. Yeni başvurular ve 2016 yılında KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine başvuru yaparak destekten yararlanamayan işletmelerle birlikte yaklaşık 460 bin işletmenin, 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı’ndan faydalanabilmesine imkan sağlanmıştır”denildi.


KOSGEB’in yetkili kurullarında onaylanmasına karşın ödemesi gerçekleşmeyen desteklerin olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada , KOSGEB’in çeşitli destek kurullarında ödenmesine karar verilen destekler, işletmelerin talebi üzerine destek süreci içerisinde ödenmekte oldiğu belirtilerek, “İddia edilen rakam, işletmelerin henüz talep etmemesi nedeni ile ödenmemiştir. İşletmelerin ödeme taleplerinde bulunmaları durumlarında destek ödemeleri yapılmaktadır. 2016 yılında uygulamaya alınan KOSGEB “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programının uygulanmasında; KOBİ tanımına uymayan işletmelere ödeme yapılması söz konusu olmayıp, ‘Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’ hükümlerine uygun olarak işletme beyanı esas alınmış, başvuran işletmeler yazılım sistemi tarafından sıralanmış ve şartları tutanlar destekten yararlandırılmıştır. KOSGEB’in yetkili kurullarında onaylanan destek tutarları ise işletmelerin ödeme taleplerinde bulunmalarına bağlı olarak ödenmeye devam edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eski elektrik santrali Antalya’ya kazandırılıyor Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi’ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. TEMAD Antalya Şube Başkanı Sinan Hendek ve dernek üyelerinin yer aldığı ziyarette Başkan Uysal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde Türkiye’nin kendi bölgesinde demokratik kültürü korumaya çalışan tek ülke olduğunu belirtti. Muratpaşa’da istikrar, tutarlılık ve hizmet standardı üzerine kurulu bir belediyeciliği 10 yıldır sürdürdüklerini belirten Başkan Uysal, “Hoşa gidecek basit dalgalar, basit yükselişler üretmekten ziyade, şehirde bir standart, bir kamu hizmeti seviyesi oluşturup o seviyenin bütçe olarak, personel olarak korunabilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu bir yaklaşımımız var. Kamu yönetimi bir seviye işidir. Manipüle etme işi değil” diye konuştu. İktisadi açıdan zor süreçlerden geçildiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bu demek değildir ki gelişim projeleri yapmayacağız. Gelişim projeleri elbette yapacağız. Ama onları doğru seçeceğiz” dedi. Yeni dönemde belediyecilik anlayışında çağı yakalayacaklarını, yapay zekadan her alanda yararlanmaya çalışacaklarını ifade eden Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin mevcut alanına yeni bir akıllı belediye hizmet binası yapmayı planladıklarını söyledi. Akıllı otopark zinciri, güvenli gıda zinciri gibi yeni dönem projelerini paylaşan Başkan Uysal, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. Başkan Uysal TEMAD ziyaretinin yanı sıra, Türkiye Polis Emeklileri Derneği Antalya Şubesi, Antalya Telefoncular Birliği ve Cam Piramit’te Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği iftar yemeğine konuk oldu. Başkan Uysal, Kırcami’de de vatandaşlarla bir araya geldi.
Antalya Başkan Böcek’ten tarımda istihdamı arttıracak projeler Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Muhittin Böcek, yeni dönemde de var olan çalışmaları yeni projelerle destekleyeceklerini söyledi. Başkan Böcek, “Tarıma yönelik kuracağımız tesisler ile hem istihdama katkı sağlayacak hem de tarım ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacağız” dedi. Başkan Böcek yeni dönemde de tarımda üretimi ve çiftçinin refahını artıracak projeler ile geliyor. Başkan Böcek, 5 yıl boyunca tohum, fide, fidan, gübre, makine ve teçhizat destekleriyle yanında olduğu tarım üreticilerini yeni dönemde de yalnız bırakmayacak. “Soğuk hava depoları” “Ziyan etmek yok, değer katmak var” diyerek kurulacak tesislerle elde kalan veya üretim fazlası olan ürünlere katma değer sağlanacak. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde soğuk hava depoları kurularak üreticilerin ürünlerini uygun şartlarda depolaması sağlanacak, raf ömrünü uzatarak ürünlerin değer kaybı önlenecek. “Hallerde paketleme ve paketleme tesisleri” Hallerde kurulacak yaş sebze-meyve paketleme tesisleri ile üreticinin kendi ürününü paketleyerek aracısız ilk elden tüketiciye değerinde satışına imkan sunulacak. Yine hallerde kurulacak kurutma tesisleriyle ürünlerin raf ömrü uzayacak. Bu ürünler ekonomik değeri yüksek olacak şekilde mamulleştirilecek. “Yaş sebze-meyve kasası üretim tesisi” Başkan Böcek, ürün depolama ve nakliyesinde önemli bir gider olan kasa maliyetlerini Plastik Kasa Üretim Tesisleriyle düşürecek. Sera plastik atıkları kasalara dönüştürülecek. Üreticinin hem kasa maliyetleri düşürülecek, hem de geri dönüşümle bölgedeki plastik atıklar azaltılacak. “Süt işleme entegre tesisleri” 5 yıl boyunca önleyici veterinerlik hizmetleri ve süt tankı desteği gibi yardımlarla hayvan üreticilerini yalnız bırakmayan Başkan Böcek yeni dönemde de bu desteklerini sürdürecek. Süt sığırcılığının yaygın yapıldığı ilçelerde süt işleme ve entegre tesisleri kurularak üreticinin ürününü değerinde satmasına imkan sağlanacak. “Bal paketleme tesisi” Başkan Böcek, kovan, arıcılık kıyafeti ve arı otu gibi desteklerle yanında olduğu arı üreticilerini de desteklemeye devam edecek. Seyyar bal paketleme üniteleri Bal Paketleme Tesisi’nde üreticilerin kullanımına sunularak paketleme sorununu çözülecek ve bal üreticilerinin pazar arayışın destek olunacak. “Ari süt sığırcılığı işletmesi” Uygun teknik ve hijyenik şartlara sahip Ari Süt Sığırcılığı İşletmesi kurularak çoğaltılacak besi hayvanları küçük aile işletmelerinin geliştirilmesi için hibe edilecek. Alabalık tesisleri kurulacak, teorik ve uygulamalı eğitimler vererek alabalık yetiştiriciliği yaygınlaştıracak. Bu sayede yeni iş imkanları oluşturularak istihdama katkı sağlanacak.