EĞİTİM - 26 Mayıs 2016 Perşembe 17:35

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz İranlı Bakan Farhadi İle Bir Araya Geldi

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz İranlı Bakan Farhadi İle Bir Araya Geldi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında bir araya geldi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın davetlisi olarak Türkiye’de bulunan İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında görüştü. Görüşmede, YÖK Başkanı Saraç da hazır bulundu. Bakan Yılmaz, görüşmede yaptığı konuşmasında, dost, kardeş ve komşu iki ülkenin uzun dönem aynı kültürü paylaşan ülkeler olduğunu ifade etti.
"İki ülkenin ortak o kadar kültürü var ki bu kültürün acaba İran’a mı ait, Türkiye’ye mi ait olduğunu ayırt edebilmek mümkün değildir" diyen Yılmaz, ortak kullanılan kelimelerin de çok sayıda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de kullanılan bazı kelimelerin orijinalinin Farsça olduğunun dahi bilinmediği durumlar olabildiğini söyleyen Yılmaz, Türkçe kelimelerin de Farsça’da da muhakkak bulunduğunu ifade etti.
"HİÇBİR ÜLKE YOKTUR Kİ BU KADAR KÜLTÜRÜ İÇ İÇE GEÇMİŞ İKİ MİLLET OLSUN"
İki ülke arasında ortak çok sayıda değerin bulunduğunu belirten Yılmaz, Mevlana’nın muhakkak ki Türk kültürüne ait olduğunu ancak Mesnevi’nin Farsça yazıldığını dile getirdi.
Yılmaz, "Dünya üzerinde hiçbir ülke yoktur ki bu kadar kültürü iç içe geçmiş iki millet olsun. Biz de İran’la hem bilimsel hem eğitim alanında, yükseköğretim de dahil olmak üzere ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Her anlamda işbirliğini geliştirecek potansiyel var. İran’dan birçok öğrenci, Türkiye’ye gelmekte Türkiye’den de birçok öğrenci İran’a gitmekte. Bu öğrencilerin sayısını arttırabiliriz, ortak eğitim programları düzenleyebiliriz, ortak kültürel etkinlikler de gerçekleştirebiliriz" ifadelerini kullandı.
İRAN’DA TÜRKÇE KÜRSÜLERİ KURULACAK
İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ise, konuşmasına Milli Eğitim Bakanlığı görevini devralmasından dolayı Bakan Yılmaz’ı tebrik ederek başladı. İran ile Türkiye arasında çok fazla ilgi konuları ve yakınlığın bulunduğuna işaret eden Farhadi, ilişkilerin daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı. İki ülkenin de bilimsel eğitim, araştırma ve teknoloji alanlarında ilerleme kaydettiğini belirten Farhadi, bu durumun karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine vesile olması gerektiğini kaydetti.
YÖK Başkanı Yekta Saraç’la daha önce görüştüğünü ve 16 Nisan 2016’da ’Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı’nın imzalandığını da hatırlatan Farhadi, bu kapsamda özellikle üniversiteler arasındaki işbirliğini ve diğer konuları icraata dökmek için Türkiye’ye geldiğini ifade etti. YÖK’te gerçekleştirilen toplantıya ilişkin de açıklamalarda bulunan Farhadi, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede iki ülke arasında üniversite düzeyinde karşılıklı öğretim üyesi gönderilmesi, araştırma konularına imkan sağlama, Türkiye’de Farsça Kürsüsü’nün kurulması ve ayrıca İran’ın 3 üniversitesinde Türkçe Kürsüsü’nün kurulması, araştırma konularının belirlenmesi gibi konuları gözden geçirdik. Bunlar yapılacaktır. İki ülkenin üst düzey mercii olarak bunların denetlenmesini kararlaştırdık."
Bakan Farhadi, iki ülkedeki öğretim üyelerinin öğrencilere yol gösterici olmaları ve bazı araştırmaların yapılmasına imkan sağlanmasının gelecekte planladıkları en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki iş birliğinin sadece mühendislik ve sosyal bilim alanlarında eğitim programları ve ortak araştırmacıları da içerdiğini kaydeden Farhadi, "İki ülke arasındaki iş birliğinin artmasına gerçekten inanıyoruz ve bu konuda ciddi adımlar atmayı düşünüyoruz. İki ülke arasındaki üniversiteler arasında araştırmalar, bilimsel ve teknoloji konularında ilişkilerimizi arttırmaya kararlıyız. Ayrıca üniversitelerden alınan diplomaları teyit konusunda önümüzdeki aylarda çalışmalar yapılacak" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya İl Genel Meclisinde yeni dönem heyecanı Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını yaptı. Yeni seçilen 37 il genel meclisi üyesi, ilk toplantıda meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeler için oy kullandı. Yapılan seçimler sonucunda 37 oyun 36’sını alan Muammer Özcura İl Genel Meclisi Başkanlığına tekrar seçildi. Meclis Birinci Başkan Vekilliğine MHP’li Ümit Çimen, Meclis İkinci Başkan Vekilliğine AK Partili Hüseyin Doğan seçildi. Meclis Asil Katip üyeliklerine Sadık Sarı ve Emin Volkan Çelik, Meclis Katip Yedek üyeliklerine Davut Karakurt ve Ömür Eldiven seçildi. Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, yaptığı açıklamada, "Kütahya birlik beraberlik içerisinde güzel hizmetleri, çalışmamızı görecek inşallah. Biz daha önce yaptığımız İl Genel Meclisi’nin başarısını Özel İdarenin başarısını aynı şekilde sürdürmeye çalışacağız. Bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Allah mahcup etmesin, inşallah yola devam. İl Genel Meclisi’nin Milli Eğitim’den AFAD’a sadece köyler ve kırsal kesim değil, 546 köyümüzün altyapısı, içme suyu, kanalizasyonu, yolu ana sorumluluğumuz. Bunun yanında Milli Eğitim’e, okullara, afet durumlarında sağlık kurumlarına destek olmak gibi her konuda bize düşen görevler var. Belediye ile işbirliği içerisinde, geçmişte olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz.Biz programlı gidiyoruz. Geçmişteki il genel meclis üyelerimizin ve idaremizin almış olduğu programlar var. Programlarımız aciliyet sırasına göre gerçekleşiyor. Birinci önceliğimiz, her zaman olduğu gibi, içme suyu, kanalizasyon ve yol. Bundan sonraki gelen taleplere ve imkanlara göre değerlendiriliyor. Bu şekilde zaten programlarımız da aksama olmaz. Yeni gelen arkadaşlara da bu programlar hakkında kısa bilgilendirme yapıldı. Aynı şekilde devam edeceğiz, inşallah çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mecliste 18 AK Parti’nin üyesi, 12 Milliyetçi Hareket Partisi, 5 Cumhuriyet Halk Partisi, 2 Yeniden Refah Partisi, toplam 37 üyemiz var" diye konuştu.
Ankara Ayhan Bora Kaplan suç örgütü sanıklarının yargılanmasına devam edildi Suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Ayhan Bora Kaplan ile suç örgütü şüphelisi 28’i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı verilen öğle arası sonrası yargılamanın devam edeceğini söyleme üzerine tutuklu sanıklara söz verdi. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen tutuklu sanık Furkan Anıl Bahar, “Bu ülkeye 8-9 yıldır hizmet etmekten başka hiçbir şey yapmadım. Tutuklanınca çalıştığım kurum benim sözleşmemi iptal etti. Sadece ’Albüm’ ve ’Tren’ adlı barlarda çalıştım. Tren adlı mekanda Ayhan isimli garson vardı. Bu ismi sadece burada duydum. Tutukluluk sürem göz önünde bulundurularak beraatimi talep ediyorum” ifadelerine yer verdi. “Telsizlere ‘arkadaş’ diyorduk” Hakkındaki suçlamaların iddia olarak kaldığını söyleyen tutuklu sanık Gökhan Gülümser, “Somut bir durum yoktur. Ben araç tamiri üzerine çalışıyorum. Geçmişte Albüm ve Tren adlı mekanlarda valelik yaptım. Çalıştığım süreçte telsizlere ‘arkadaş’ diyorduk. Polis uygulamaya geldiği zamanlar saklıyorduk. Çünkü memurlar görünce telsizlerimizi kırıyorlardı” diye konuştu. Çukurambar’da bulunan bir mekanda 2019 yılında 2.5 ay vale olarak çalıştığını söyleyen tutuklu sanık Hasan Aslantaş, “Kesinlikle suçlamaları kabul etmiyorum. Vale olarak çalıştığım dönemde bizden sorumlu olan kişiyi Fethi Kara olarak tanıyordum. Bizde telsize ‘arkadaş’ diyorduk. Arkadaş dememizin nedeni emniyetten gelip telsizi gördüklerinde yanlış anlayabiliyorlardı” dedi. Tutuklu sanık beyanlarının ardından duruşma Perşembe günü devam etmek üzere ertelendi.