GENEL - 28 Kasım 2014 Cuma 11:08

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 114 Dev Eser Daha

A
A
A
Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 114 Dev Eser Daha

Orman ve Su İşleri Bakanlığı geleneksel hale getirdiği merasimlerle tesisleri toplu olarak hizmete sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapımı tamamlanan 114 dev eser, 30 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun iştirak edeceği merasimle toplu olarak Balıkesir’den açılacak.
TOPLU AÇILIŞI BAŞBAKAN BALIKESİR’DEN YAPACAK
30 Kasım 2014 Pazar günü saat 13.00’te Balıkesir Kuvayı Milliye Meydanında düzenlenecek toplu açılış merasimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın her yıl gerçekleştirdiği ve bir an’ane olma özelliği taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 10.10.2010’da
110, 11.11.2011’de 111, 12.12.2012’de 112, 11.12.2013’te ise 113 tesisi toplu olarak açmış ve milletimizin hizmetine sunmuştu. Bu yıl ise tamamlanan 114 dev eserin açılışı Başbakan Davutoğlu tarafından Balıkesir’den yapılacak.
“HEDEFİ OLMAYAN MİLLETLER, TARİH SAHNESİNDEN SİLİNMEYE MAHKUMDUR”
Hedefi olmayan milletlerin, tarih sahnesinden silinmeye mahkûm olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ise “Biz kendimize büyük hedefler koyduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 2003 yılından bu yana ülkemizin dört bir yanında sayısız tesisi hizmete sunduk. Bakanlık olarak son 12 yılda 75 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptık” diye konuştu.
“TOPLU AÇILIŞ GELENEĞİNİ BU YIL DA DEVAM ETTİRİYORUZ”
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve toplu açılış merasimleri düzenlediklerini belirten Eroğlu, “31 Mayıs 2003’te başlattığımız bu an’aneyi bu yıl da devam ettiriyoruz. Bakanlık olarak tamamladığımız 114 dev tesisi Sayın Başbakanımızın uğurlu elleriyle inşallah Balıkesir’den aziz milletimizin hizmetine sunacağız” dedi.
“TEMEL ATARKEN İLK DEFA AÇILIŞ TARİHİ VE SAATİNİ VERME ALIŞKANLIĞINI BİZ GETİRDİK”
Bakanlık olarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan gece gündüz çalıştıklarını, milletimize hizmet ve yatırımda destan yazdıklarını dile getiren Bakan Eroğlu şöyle devam etti:
“Bizim Bakanlık olarak sloganımız ‘Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor’ Dolayısıyla Türkiye’ye temel atarken ilk defa açılış tarihi ve saatini verme alışkanlığını biz getirdik. Artık temelini attığımız tesisi bir köşede unutmuyoruz. İlan ettiğimiz tarih ve saatte
o tesisin açılışını yapıyoruz. Basit bir göletin 30-40 yılda bitirilebildiği zamanları ben çok iyi hatırlıyorum. O dönemler artık mazide kaldı. Bizim zamanımız çok değerli. Biz zamanla yarışıyoruz.’’
114 TESİSİN TOPLAM YATIRIM MALİYETİ 2,63 MİLYAR TL
Ülke genelinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) tamamladığı 114 adet tesisin toplam yatırım maliyetinin 2,63 milyar lira olduğunu vurgulayan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Açılışı yapılacak 114 tesis; 6 adet baraj, 13 adet gölet, 36 adet gölet ve sulaması, 29 adet gölet sulaması, 16 adet sulama tesisi, 7 adet içmesuyu tesisi, 2 adet hidroelektrik enerji tesisi ile ormancılık ve ağaçlandırma projeleri, doğa koruma ve milli park tesisleri ile meteoroloji radarı ve havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarından oluşuyor.
114 tesis arsında yer alan ve DSİ Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 109 adet tesisle yılda 203 milyon kiloWatt.saat hidroelektrik enerji üretilecek, 850 bin 770 dekar zirai arazi sulamaya açılacak, Batman, Sivas, Bursa, Çankırı, Adıyaman ve Kilis illeri ile Şırnak ili Silopi ilçesine yılda 328 milyon m3 içmesuyu sağlayacağız”
DÜNYADA ORMAN VARLIĞI AZALIRKEN TÜRKİYE’DE ARTIYOR
Bütün Dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye’de bunun arttığına dikkati çeken
Eroğlu “Bu sebeple Orman Teşkilatı ile gurur duyuyorum. 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı bugün 21,7 milyon hektara ulaştırdık. 2014 yılında da
250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. 337 milyon adet fidan ile 605 ton tohum üretimi gerçekleştirdik. Tamamladığımız bu ağaçlandırma ve ormancılık projeleri de 114 tesis arasında yer alıyor.”
Tabiatı Koruyoruz
Milli park ve tabiat parklarında daha kaliteli hizmet temin etmek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan tesislerin de toplu açılış merasiminde hizmete alınacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “2002 yılında 3,4 milyon hektar olan korunan alanlarımızı 2014 yılında 6,3 milyon hektara yükselttik. Korunan alan sayımız ise 952’den 1.760’a çıktı. 2002 yılında 33 olan milli park sayımızı 39’a, 17 olan tabiat parkını 196’ya, 89 olan tabiat anıtı sayısını ise 112’ye yükselttik. DKMP Genel Müdürlüğümüz 33 ilimizde, 63 adet tesis ile Çanakkale Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda 19 adet tesisi tamamladı. Bu tesisleri de 114 tesisin açılışı ile vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız” dedi.
Meteorolojik Tahminlerde İsabet Oranı Yüzde 90’ın Üzerine Çıktı
Meteorolojide de çok büyük yatırımlar yaptıklarının ve tahminde isabet oranını yüzde 90’ın üzerine çıkardıklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu oranları daha da yükseltmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda MGM tarafından kurulan
1 adet meteoroloji radarı ile 4 adet havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu da toplu açılış merasiminde hizmete alınacak” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.