SAĞLIK - 19 Ağustos 2017 Cumartesi 11:37

Probiyotiklerin sağlıklı yaşamdaki rolü

A
A
A
Probiyotiklerin sağlıklı yaşamdaki rolü

Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç.

Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, probiyotiklerin vücudun genel sağlığındaki rolüne değinerek, "Probiyotikler bizim için dışarıdan alamadığımız vitaminleri üretiyorlar, bağırsak duvarının bütünlüğünü sağlamada rol alıyorlar, zararlı organizma veya bakterilerin vücudumuza yerleşmesini engelliyorlar" dedi.


Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, probiyotiklerin vücudun genel sağlığındaki rolü, hangi gıdalardan alınabileceği konusunda ve probiyotiklerin faydaları hakkında İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. "Probiyotikler iyi mikro organizma demektir" diyen Doç. Dr Değertekin, vücudumuzun sağlığını düzelten ve faydalı olan mikro organizmalara probiyotik denildiğini ifade ederek, bu mikroorganizmaların vücutta çok büyük fonksiyonlar gördüğüne değindi. Değertekin, "Probiyotikler bizim için dışarıdan alamadığımız vitaminleri üretiyorlar, bağırsak duvarının bütünlüğünü sağlamada rol alıyorlar, zararlı organizma veya bakterilerin vücudumuza yerleşmesini engelliyorlar ve sağlıklı dışkılamada rol oynuyorlar. Ayrıca probiyotikler sağlıklı yaşamda ve vücudun genel sağlığında oldukça önem arz ediyor. Alerjik hastalıkların az görülmesi açısından da önemliler, hatta bazı probiyotik formların kanseri azalttığına dair literatürde ciddi yayınlar var. Probiyotikleri doğal yollardan alabileceğimiz birkaç gıda var bunlardan biri yoğurt, zaten Türk mutfağında da yeri çok fazla. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, dondurma ve kefir probiyotik açısından oldukça zengin gıdalardır. Kefiri bağırsak florasını düzeltmesi açısından da öneriyoruz. Bazı bakterilerin bağırsaktan kanser yapıcı maddeleri temizlediğini biliyoruz, bu kapsamda bağırsaktaki mikroorganizma dengesini düzelttiğiniz zaman karaciğer yağlanması da azalıyor ve kilo dengesi sağlanıyor. Probiyotikleri uzun zaman dilimi kullanabiliyoruz, sadece ishal gibi durumlarda 5-7 gün arasında kullanılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.



Probiyotik nedir?


Bunun dışında probiyotik denilen kavrama dair de bilgi veren Değertekin, probiyotiklerin bu iyi mikroorganizmaların yaşamasına uygun ortam sağlayan maddeler olduğunu belirtti. "Probiyotik alındığı zaman iyi mikroorganizmalar (probiyatikler) çoğalıyor" diyen Değertekin, konuşmasına şu şekilde devam etti:


"Lifli gıdalar ve sebzeler probiyotikler grubu olarak değerlendiriliyor. Akdeniz tipi dediğimiz zeytinyağlı, bol sebzeli, bol otlu, rafine olmayan gıdalar alındığı zaman, bunlar probiyotiklerin ortama yerleşmesini, çoğalmalarını ve daha etkili olmalarını sağlıyor. Dolayısıyla diyette hem probiyotiği almak önemli, hem de onların iyi yerleşmesini sağlayacak probiyotikleri almak önemli."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kırsal kalkınmaya tavuk desteği Kocaeli’de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği veriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği verilecek. Türkiye’nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteği için üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Türkiye Tarım Şehirleri Birliği tarafından ödüle layık görülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibeli 16-18 haftalık Atak-S cinsi yerli tavuk, yemlik, folluk, suluk ve tavuk yemi desteği sağlanacak. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli Atak-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir dünyada yaşama ve sağlıklı beslenme hakkının savunulmasına da katkı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biogüvenlik kurallarına uygun Kanatlı Hayvan İşletme Tescil Belgesi ile başvurularını 26 Nisan Cuma günü mesai bitimine kadar Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne şahsen yapmaları gerekiyor.
Bursa Mudanya sporda da öncü olacak Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, ilçeye kazandıracakları tesislerle gençlerin çok daha kolay bir şekilde spor yapabileceğini söyledi. Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala vatandaşlarla biraraya gelmeye devam ediyor. Trafik sorunundan, otopark sıkıntısına, kentsel dönüşümden, çevre yolu projesine, spor tesislerinden, gençlik merkezlerine, emekli yaşam merkezinden, kültür merkezine kadar hayata geçirmeyi planladıkları birçok projeyle Mudanya’yı daha konforlu bir yer haline getirmeyi amaçlayan Dinçer, son olarak ilçedeki sporcular ve aileleriyle buluştu. Mudanya Spor Salonu’nda düzenlenen iftar programına katılan AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, yine yoğun ilgisiyle karşılandı. İlçedeki gençlerin sporla daha rahat buluşabilmesi için tesisler kuracaklarını belirten Dinçer, "Geleceğimiz gençlerimiz bizim için önemli. Mudanya’ya kazandıracağımız spor tesislerimizle ilçemiz birçok alanda olduğu gibi sporda da öncü olacak. Yıllardır atıl durumda olan Mudanya Stadı’nı atletizm pistinden spor salonuna, uyumayan kütüphaneden, Mudanyaspor müzesine kadar içinde birçok bölümün olacağı şekilde yenileyeceğiz. Ayrıca Tirilye’ye futbol sahası, köylerimize sahalar yapacağız. Bunlarla birlikte kuracağımız gençlik merkezleri ve dijital spor tesisiyle gençlerimiz artık daha rahat şekilde spor yapabilecek" diye konuştu.