SAĞLIK - 31 Ağustos 2015 Pazartesi 13:38

Sigara Görme Kaybı Riskini İki Kat Artırıyor

A
A
A
Sigara Görme Kaybı Riskini İki Kat Artırıyor

Medicana International Ankara Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğurhan Sezer, sigara kullanımının büyük görme kayıpları oluşturabilen "sarı nokta hastalığı" riskini iki kat artırdığını belirtti.
Sezer, erken evrede belirti vermeyebilen sarı nokta hastalığında düzenli kontrollerle erken tanı ve tedavinin görme kaybının ilerlemesini durdurabileceğini söyledi. Sarı nokta hastalığının renk moleküllerinden oluşan, keskin ve renkli görmeden sorumlu küçük bir alan olan "makula" ismi verilen bölgenin bozulmasıyla ortaya çıktığını anlatan Sezer, "Sarı nokta hastalığında, makula dışında kalan retina alanları sayesinde çevresel görme korunur. Bu nedenle tam körlük oluşmaz. Hastalık ilerledikçe kişi, görme yeteneklerini kaybeder ve günlük hayatı sürdürme konusunda zorluk yaşar. Bu hastalık, 40 yaş ve üstünde görülür, 85 yaş ve üstünde ise her iki kişiden birisinde belirtileri gözlenmektedir. Kadınlarda daha sıktır. Hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara kullanımı ve UV ışınları riski artırır. Tek gözünde sarı nokta hastalığı olanların diğer gözünde de hastalığın gelişme ihtimali iki yıl içinde yüzde 90’dır" dedi.
Op. Dr. Uğurhan Sezer, hastalığın yavaş ilerleyen "kuru tip" ve daha az görülen ama hızlı ilerleyen "yaş tip" olmak üzere iki formu bulunduğunu söyledi. Kuru tipte görme kaybının yıllar içerisinde geliştiğine ve yaklaşık 10 yıl sonra görmenin yüzde 10’un altına düştüğüne işaret eden Op. Dr. Sezer, "Yaş tip ise, olguların ancak yüzde 10’unda görülmekle birlikte hızlı ilerler, tedavi edilmezse kalıcı görme kaybıyla sonuçlanır. Geri dönüşümsüz merkezi görme kaybının yüzde 80-90’ından sorumludur. En sık uygulanan tedavi seçeneği yeni damar oluşumlarını engelleyen ve gerileten ilaç enjeksiyonlarıdır. Işıkla aktif hale gelen bir ilacın damar içine verilmesini takiben yakıcı olmayan lazer uygulaması diğer alternatiftir" diye konuştu.
Erken evre kuru tip sarı nokta hastalığında bazen hiçbir belirti olmayabileceğine, ancak ileri evrelerde önemli belirtiler gözleneceğine işaret eden Op. Dr. Sezer, şunları söyledi: "Bakılan bölgenin ortasında koyu karanlık bir gölge olur. Düz çizgilerde bükülme, çarpılma ve silinmeler görülür, renkler soluklaşır. Zamanla bazı hastalarda kuru tip, yaş tipe dönüşebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önem taşır. Mevcut tedavilerle var olan görme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez ancak ilerlemesi durdurulabilir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırklareli Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi bina alevlere teslim oldu Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Karakaş Mahallesi Karakaşbey Caddesinde kafe olarak kullanılan Geç Osmanlı dönemine ait 2 katlı tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye itfaiye, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede büyüyen yangına itfaiye, AFAD, TOMA müdahale etti. Ekiplerin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Vali Birol Ekici, Belediye Başkanı Derya Bulut bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Bulut yaptığı açıklamada yangında anına müdahale ettiklerini söyledi. Bulut devamında, “Yaklaşık 5, 6 dakikalık telefon trafiği ve itfaiye araçlarımızın buraya ulaşmasıyla yangına 7, 8 dakikalık bir sürede müdahale edilmeye başlanıyor. Tarihi bir bina gördüğünüz üzere tescilli bir bina, restoran olarak kullanılan bir bina. Yandaki ek binada yangının ilk çıktığı tespit ediliyor. Tabi arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar ama muhtemelen oradaki bilgisayar odasından teknik bir arızdan çıktığı tahmin ediliyor yangının, kesin sonuç rapordan sonra belli olacak. Hepimizi sevindiren unsur çok şükür can kaybımız yok sadece maddi hasar şeklinde yansıdı" dedi. Kırklareli halkına geçmiş olsun temennisinde bulunan Bulut yangın söndürüldüğünü tamamen kontrol altında alındığını ve şuanda soğutma çalışmaları devam ettiğini anlattı.