GENEL - 19 Ocak 2018 Cuma 10:24

Sırbistan’da Ahududu Üretiminin Geliştirilmesine TİKA desteği

A
A
A
Sırbistan’da Ahududu Üretiminin Geliştirilmesine TİKA desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Belediyeler Arası Tarım Sendikası (MOUPU) ve Novi Pazar Tarımsal Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında 46 çiftçiye 73 bin 600 ahududu fidanı temin edildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Belediyeler Arası Tarım Sendikası (MOUPU) ve Novi Pazar Tarımsal Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında 46 çiftçiye 73 bin 600 ahududu fidanı temin edildi.


Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı kapsamında Sırbistan’da ahududu üretiminin geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. TİKA ve Belediyeler Arası Tarım Sendikası (MOUPU) ile Novi Pazar Tarımsal Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile Novi Pazar’da hayatını tarımsal faaliyetler ile sürdüren 46 çiftçiye 73.600 ahududu fidanı temin edilerek, aile işletmelerinin Sırbistan’da gelir getirisi yüksek olan ahududu üretimine katılmaları sağlandı. Ayrıca, MOUPU’ya bağlı 14 tarım birliğinin kullanımına sunulmak üzere 15 çapa makinesi ile 11 sulama sistemi de temin edilerek, toprağın işlenmesi ve fidanların yetiştirilmesi sırasında çiftçilerin yaşadığı emek ve zaman kaybının önüne geçilmesi için destek verildi.


TİKA tarafından temin edilen fidanlar, çapa makineleri ve sulama sistemleri Novi Pazar’da düzenlenen program ile faydalanıcılara dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan MOUPU Başkanı İsmet Saytariç, TİKA tarafından 2015 yılı içinde gerçekleştirilen 90 bin fidan temini ile başlatılan projenin ilk ürünlerini bu yıl verdiğini, elde edilen 30 ton ahududunun satışını başarılı şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Saytariç, bu başarının dağıtımı yapılan yeni fidanlar ve yeni çiftçi aileleri ile birlik ve beraberlik içerisinde arttırılacağını belirterek, verilen destekler için TİKA’ya teşekkürlerini sundu.


Novi Pazar Tarımsal Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Başkanı ve aynı zamanda Novi Pazar Belediye Başkan Yardımcısı olan Nihad Hasanoviç, 2015 yılında başlatılan projenin devam ettirilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ve tüm tarafların büyük emek ve çaba harcadıkları projenin bu sebeple başarıya ulaştığını belirtti. TİKA’nın eğitim ve sağlık sektörlerinde olduğu gibi tarım alanında da bölgede çok sayıda proje yaptığını dile getiren Hasanoviç, geçtiğimiz sene başlatılan arıcılık projesini de hatırlatarak, ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, proje kapsamında elde edilen ballardan hediye edildiğini vurguladı. Dağıtım programına katılan TİKA Belgrad Program Koordinatörü Mehmet Bayrak ise yaptığı konuşmada, projenin hem çiftçi ailelerin gelir seviyelerinin arttırılmasına, hem de Novi Pazar’da sınırlı olarak yapılan ahududu üretiminin geliştirilerek bölgesel üretim miktarının arttırılmasına katkı sağlayacağını belirtti.


Toprak analizleri yapılarak arazisinin ahududu üretimi için uygun ve yeterli büyüklüğe sahip olduğu tespit edilen 46 çiftçi ailesi için verilen fidanlarla birlikte, hem aile işletmelerinin gelirlerinin arttırılması, hem de üretimde çeşitlilik sağlanarak kırsal alanda yaşayan küçük aile işletmelerinin ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 2015 yılında Novi Pazar’ın 44 köyünden 56 aileye 90 bin fidan verilerek başlatılan proje kapsamındaki çiftçiler bu yıl içinde 30 ton ürün elde ederek, ürünlerinin satışından aile ekonomilerine katkı sağladılar. Bu yıl verilen yeni fidanlar ile sonraki yıllarda bölgede yapılan ahududu üretiminin artması ve ahududu üretiminin yaygınlaştırılması sağlanacak.


Ayrıca, MOUPU ve Novi Pazar Tarımsal Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen proje kapsamında hem projeden bugüne kadar faydalanan çiftçiler hem de yeni dağıtım kapsamında fidan desteği alan çiftçiler için eğitimler düzenlenerek, üretimde sürekliliğin ve verimliliğin arttırılması sağlanıyor. Sırbistan’da meyve üretiminin desteklenmesi kapsamında TİKA bugüne kadar 6 farklı belediyeden yaklaşık 400 aileye ayva, erik, vişne ve ahududu gibi farklı çeşitlerde toplam 315 bin fidan dağıtımı gerçekleştirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Faruk Özlü ve Meclis üyeleri mazbatalarını aldı AK Parti’den Düzce Belediye Başkanı seçilen Dr. Faruk Özlü mazbatasını, Düzce Adliyesinde törenle aldı. Adliye çıkışında açıklama yapan Özlü önümüzdeki 5 yılda çok büyük ve önemli hizmetlere imza atacaklarını söyleyerek kazananın Düzce olduğunun altını çizdi. Mazbatasına almak üzere Düzce Adliyesi’ne giden Faruk Özlü’ye Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, Merkez İlçe Başkanı Buğra Alp Kocaman, yeni seçilen Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri ve teşkilat mensupları eşlik etti. Adliye binası toplantı salonunda gerçekleşen mazbata töreninin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Faruk Özlü, seçim döneminde vaat ettiği 100 projeyi hayata geçirmek için hemen çalışmalara başlayacaklarını belirterek şunları söyledi, “AK Parti grubu olarak milletvekillerimizle birlikte mazbatalarımızı aldık. Önümüzdeki 5 yıl Düzce’ye çok önemli ve büyük hizmetler yapacağız. Seçimden önce projeler kitabı yayınladık. Düzce’nin çehresini değiştirecek 100 projemiz var. Her projenin sorumlusu belli. Seçimler ile ilgili süreçte çok bir çalışma yürüttük. Gece gündüz çalıştık. Sonuçta kazandık. Düzce bu seçimde aklı selimle, sağduyu ile Düzce’nin 5 yılında hizmet edecek olana kadroyu belirlemiştir. Önümüzdeki 5 yıl Düzce’de güzel hizmetler yapacağız. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi. Toplu fotoğraf çekimi ile tören sona erdi.