EKONOMİ - 10 Kasım 2017 Cuma 11:45

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Bankalar kâra doymuyor”

A
A
A
TESK Genel Başkanı Palandöken: “Bankalar kâra doymuyor”

Bankaların kârı arttıkça esnafın da zararının arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf EFT için 50 ila 500 TL, POS cihazı için 65 TL, kredi için yıllık yüzde 25’in üzerinde faiz öderken bankaların kârı artmaya devam ediyor.

Bankaların kârı arttıkça esnafın da zararının arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf EFT için 50 ila 500 TL, POS cihazı için 65 TL, kredi için yıllık yüzde 25’in üzerinde faiz öderken bankaların kârı artmaya devam ediyor. Bankaların kârı, esnafın ve reel sektörün zararı artıyor” dedi.


Bankaların kârlarını her yıl yüksek oranda arttırdığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türk bankacılık sektörünün dönem net kârı, bu yılın 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 28,6 artarak 37 milyar 180 milyon liraya yükseldi. Böylelikle bankacılık sektörü geçtiğimiz yılın tamamında elde ettiği 37 milyar 530 milyonluk kâr rakamına 9 ayda yaklaşmış oldu. Her yıl kârlarını büyük oranda artıran bankalar doymak bilmiyor” diye konuştu.



“Yeni nesil yazarkasalardan komisyon ve ücret alınmasın”


Yeni nesil yazarkasa kullanımının tüm esnaf için 1 Ocak 2018’den itibaren zorunlu olduğunu hatırlatan Palandöken, “Yeni nesil yazarkasa/POS cihazlarının kullanımı kayıt dışı ekonomiyi azaltıyor ama esnafa da her ay 65 TL’den başlayan komisyon ve ücret gibi bir maliyetler yüklüyor. Bankalar zaten kredilerden, EFT ve havalelerden büyük paralar kazanıyor. Yeni nesil yazarkasa/POS’lardan da ücret almasınlar. Hiçbir banka pos cihazından ücret almadığı için zarar etmez. Bunun yanında kredi faizleri de yıllık bileşik bazda yüzde 20’lerin altına düşmesi gerekir. Bu kadar yüksek faizle esnaf ve diğer reel sektör yatırım yapamadığı gibi 90’lı yıllarda olduğu gibi fabrikasını kapatan parasını faize yatırır noktaya geliriz. Halbuki geçmişten ders almış olmamız gerekirdi” dedi.



“Bankalar yüksek faiz ve çeşitli kesintilerden vazgeçmeli”


İlk 9 ayda 701 bin kişinin kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alındığının altını çizen Palandöken, şunları söyledi:


“Yılın ilk 9 ayında kredi borcundan dolayı 560 bin kişi, kredi kartı borcu yüzünden ise 701 bin kişi yasal takibe alındı. Bankalar yüksek faizler başta olmak üzere havale ücreti, hesap işletim ücreti, yapılandırma kesintisi, dosya masrafı, kredi tespit ücreti, istihbarat ücreti gibi farklı adlarla yapılan kesintilerden vazgeçmeli.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir