GENEL - 23 Nisan 2018 Pazartesi 10:00

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Ülkemizde 890 bin çocuk işçi var”

A
A
A
TESK Genel Başkanı Palandöken: “Ülkemizde 890 bin çocuk işçi var”

Çocuk işçiliğini bitirmede esnaf ve sanatkâr camiasının büyük bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her zaman olduğu gibi Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilen bu yıl da esnaf ve sanatkâr camiası olarak çocuk işçiliğine karşı büyük bir hassasiyet gösteriyoruz.

Çocuk işçiliğini bitirmede esnaf ve sanatkâr camiasının büyük bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her zaman olduğu gibi Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilen bu yıl da esnaf ve sanatkâr camiası olarak çocuk işçiliğine karşı büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Teşkilat olarak UNICEF işbirliği ile 10 ilde toplantılar yaparak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Çocukların küçük yaşta, eğitimlerini aksatarak, oyun oynayamadan, kendini tanıyamadan ağır işlerde çalışması kabul edilemez” dedi.


Çocukların eğitim görüp gezip oynayacağı yaşta çalıştırılmasının tüm dünya ve Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde çocuk işçiliği maalesef son dönemlerdeki göçler sebebi ile daha fazla arttı. 6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi var. Çalışan çocukların 292 bini 6-14 yaş grubunda bulunurken; çocukların yüzde 44,7’si tarım, yüzde 24’ü ise sanayi alanında çalışıyor. Gelişimlerinin en önemli döneminde eğitimlerini aksatmamalı, oyun oynamaları, kitap okumaları, kendilerini geliştirmeleri gereken dönemde, karakterleri tam şekillenmeye başladığı zamanlarda çoğu ağır işlerde olmak üzere çalışıyor. Bu durum hem dünyada hem de ülkemizde kanayan bir yaradır. Bu durumla mücadelede aileler kadar iş yerleri ve işverenlere de büyük pay düşüyor. Geleceğin ve toplumun mimarı olacak çocukların küçük yaşlarda bu durumla baş başa bırakılması asla kabul edilemez” diye konuştu.



“Esnaf ve sanatkar camiası çocuk işçiliği konusunda hassas”


Esnaf ve sanatkarların geleceğin kalifiye işgücünü yetiştirerek ekonomiye katkı sağladığına dikkati çeken Palandöken, “Esnaf ve sanatkar camiası çocuk işçilik konusuna hassasiyetle yaklaşmaktadır. Kuruluş kanunumuz uyarınca, iş yerlerinde 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek öğretmektedir. Günümüzde halen büyük bir kalifiye eleman eksikliği yaşanıyor. Esnaf ve sanatkâr da bu mesleki eğitimin öneminin bilinciyle, yanındaki çırak ve kalfaya meslek öğretiyor. Onu geleceğe hazırlıyor. Aileler çocuklarının doktor, mühendis vb. olmasını istiyor fakat her çocuk bu mesleklerde başarılı veya mutlu olamıyor. Mezun olduklarında iş bulmakta sıkıntı çekebiliyorlar. Bu sebeple onların en doğru mesleğe yönlendirilmeleri çok önemlidir. Üretim ve hizmet sektöründe esnafın Ahilik’ten bu yana var olmuş ve olmaya da devam edecektir. Çocukların ve gençlerin çırak ve kalfa olarak meslek edinmeleri hem toplum için hem ekonomi için kilit noktadır” dedi.



“10 İlde yürütülecek program ile çocuk işçiliğine dur diyeceğiz”


TESK’in çocuk işçiliğinin önlenmesi konusundaki program ile 10 ilde toplantı yapmaya başladıklarını dile getiren Palandöken, sözlerine şöyle devam etti:


“Her zaman olduğu gibi bu yıl da çocuk işçiliği konusunda farkındalık yaratarak mücadele ediyoruz. UNICEF ile işbirliğimiz kapsamında Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Hatay, Mersin, Adana, Ordu illerinde bilinçlendirme toplantılarımız devam ediyor. Çalışma planımızda, çocuk işçilerin iş yerleri kanallarıyla izlenmesi, çocuk işçilerin ailelerinin sosyal koruma sistemine yönlendirilmesi, çocuk işçi olabilecek çocukların mesleki ve teknik eğitime yönlendirilmesi ve çıraklık yapan çocukların iş yerlerindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini hedefliyoruz. Ülkemiz önce kendi çocuklarına sonra tüm dünya çocuklarına bayram armağan eden, yarınların geleceği çocuklara büyük önem vermektedir. Biz de bu bilinçle üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirip çocuk işçiliği ile her zaman olduğu gibi mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli böğürtlenle renklenecek, ekilmedik alan kalmayacak Bilecik’in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi Fide dağıtım törenine, Kaymakam Yüksel Ünal, Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsmail Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir ve muhtarlar katıldı. Köylerde ekilmedik alan kalmaması, böğürtlen ile renklenmesini dileyen Kaymakam Yüksel Ünal “Kırsal bölgelerdeki çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak amacıyla Kaymakamlığımız ve Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz ile birlikte deneme amaçlı olarak 27 köy muhtarımıza her haneye ikişer adet verilmek üzere ve bizim bölgelerimizde bugüne kadar hiç yetiştirilmeyen böğürtlen fidesi dağıtıyoruz. Yaygınlaşması için 3 bin adet dikensiz böğürtlen fidelerini muhtarlarımıza teslim ettik. İnşallah ileriki yıllarda çiftçilerimiz memnun kalır böğürtlen yetiştiriciliğini daha yaygın hale getirirler. Çiftçilerimiz masrafı az getirisi yüksek olan ürün elde etmiş olurlar” dedi. Fide dağıtım töreninde konuşan Muhtarlar Dernek Başkanı Kasım Balcı “Kaymakamımız Yüksel Ünal ilçemize geldiği günden bugüne kadar çiftçilerimize değişik ürün fideleri getirerek deneme bahçeleri yapılmış ve güzel sonuçlar almışlardır. Daha sonra çiftçilerimiz örnek bahçe olarak yetiştirdikleri ürünlerden kendilerine gelir kapısı olarak ürünlerini çoğaltarak gelir elde etmişlerdir. Bugün de bölgemizde bugüne kadar hiç yetiştirmemiş ve kırsal kesimlerde mutlaka iyi sonuçlar alacağımız dikensiz böğürtlen fidelerimizi tüm muhtarlarımız aldık, köylerimizde her çiftçimize denemek amaçlı vereceğiz. Emeği geçen herkese şahsım ve muhtarlarımız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu. (MD-FM-