GENEL - 22 Nisan 2017 Cumartesi 15:40

TİKA Kırgızistan’da İşitme Tarama Sistemi kuruyor

A
A
A
TİKA Kırgızistan’da İşitme Tarama Sistemi kuruyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından 2017 yılı başında oluşturulan Ana-Çocuk Sağlığını Destekleme Programı (AÇSAP) kapsamında Kırgızistan’da başlatılan işitme tarama eğitimleriyle, ülkede bu konuda bir sistem kurulması yönünde önemli bir aşamaya geçildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından 2017 yılı başında oluşturulan Ana-Çocuk Sağlığını Destekleme Programı (AÇSAP) kapsamında Kırgızistan’da başlatılan işitme tarama eğitimleriyle, ülkede bu konuda bir sistem kurulması yönünde önemli bir aşamaya geçildi.


Uzmanlar, işitme kayıplarının önlenmesinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak işitme kayıplarının 0-1 yaş arasında tespit edilmediği takdirde hastanın, gelecekte tam işitme kaybı, konuşma bozukluğu ve zeka geriliği gibi kalıcı sorunlarla karşılaşma ihtimaline dikkate çekiyor. Bu nedenle birçok ülkede, dünyaya gelen bebeklerin hastaneden ayrılmadan önce işitme taramasından geçirilmesi için gerekli sağlık alt yapısının kurulması konusunda çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de 2008 yılında başlatılan uygulama ile işitme taraması yeni doğan prosedürüne eklenerek, dünyaya gelen her 100 bebekten 98’nin işitme taramasından geçmesi sağlandı.



Kırgızistan Sağlık Bakanlığına 3 adet işitme tarama cihazı hibe edildi


AÇSAP kapsamında, Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Kırgızistan Sağlık Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen işitme tarama farkındalık eğitimlerinin ikinci aşaması, Oş ve Bişkek’teki 3 farklı merkezde yapıldı. Türkiye’den gelen uzmanların verdiği derslerde 160 Kırgız sağlık personeline yenidoğanlarda işitme taraması yapılması hakkında teorik ve pratik eğitim verildi. Pratik eğitimde 121 bebek ücretsiz olarak işitme taramasından geçildi. Eğitimlerde ayrıca işitme kayıplarının tedavisinde kullanılan en gelişmiş yöntemlerden koklear implant uygulaması hakkında da katılımcılara bilgi verildi. Eğitimler öncesinde, ayrıca Kırgızistan Sağlık Bakanlığının tespit ettiği 4 Kulak Burun Boğaz uzmanı hekim 1 ay süre ile Türkiye’de, yenidoğan işitme taraması, taramada işitme sorunu olabileceği saptanan çocukların daha ileri değerlendirilmesi ve gereken çocuklara koklear implant cerrahisi uygulanması konusunda teorik ve pratik eğitim almıştı. Bu çerçevede Kırgızistan’da Yenidoğan İşitme Tarama Merkezleri kurulması yönünde proje çalışmaları da başlatılmış oldu ve ilk etapta ülkenin değişik bölgelerinde kurulacak işitme tarama merkezleri için Kırgızistan Sağlık Bakanlığına 3 adet işitme tarama cihazı hibe edildi.


Cihaz devir teslim töreninde, eğitime katılan 85 Kırgız sağlık personeline de sertifikaları takdim edildi. Oş’ta düzenlenen eğitimlerde ise 31 sağlık personeline sertifikaları verilmişti. Kırgızistan Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev’in iştirak ettiği törende TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, TİKA Bişkek Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Evren Rutbil, AID yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Tayyar Kalcıoğlu da hazır bulundu.



“Sağlık sektöründe yeniliklere ihtiyaç duyuyoruz”


Sağlık Bakanı Batıraliyev konuşmasında, Türkiye’ye ve TİKA yetkililerine Kırgızistan’daki sağlık sektörüne verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Batıraliyev, ülkenin sağlık sektöründe sorunlar olduğunu dile getirerek, söz konusu sektörde yeniliklere ihtiyaç duyduklarını vurguladı. TİKA’nın sağlığın yanı sıra bilim, teknoloji, ulaşım gibi birçok alanda destek sağlayan uluslararası bir yardım kuruluşu olduğunu belirten Batıraliyev, TİKA’dan bu tür destek programlarını ülke genelinde ulaşımı zor olan yerleşim birimlerinde de yapmasını istedi. Batıraliyev, eğitim programına katılan sağlık çalışanlarını kutlayarak, bilgi ve deneyimlerin halkın hizmetinde başarılı bir şekilde kullanılması gerektiğine dikkati çekti.


TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Öztürk ise Kırgızistan’da yürütülen projelerin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki kadim dostluğun önemli bir göstergesi olduğunu, Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelere tecrübe ve birikimlerini aktarmak için yoğun çaba içinde olduğunu belirtti. Öztürk, “Türkiye olarak kardeşlerimize, tecrübemizi, bilgi ve birikimimizi aktarmak için gayret gösteriyoruz" ifadesini kullandı. Türkiye’nin son 15 yılda sağlık alanında ciddi reformlar yaptığını hatırlatan Öztürk, Bakan Batıraliyev’in, Türkiye’nin sağlık alanındaki tecrübelerinin Kırgızistan’ın sağlık alanına aktarımını ciddi bir kazanç olarak gördüğünü dile getirdi.



“Bişkek ve Oş’da toplam 160 sağlık çalışanına eğitim verildi ve 121 bebek işitme taramasından geçirildi”


Yenidoğan işitme taraması farkındalığı projesinin uygulanmasında görev alan Prof. Dr. M. Tayyar Kalcıoğlu da, Kırgızistan’da yeni doğan bebeklerde tarama yapılmasını sağlayarak duymalarında herhangi bir sorun olup olmadığını belirlemek ve çocuklarda işitme ve konuşma engeli olmasını önleyecek rehabilitasyon ve tedavilere imkan tanımayı amaçladıklarını söyledi. Kalcıoğlu, Bişkek ve Oş’da sona eren dört eğitim programında, toplam 160 sağlık çalışanına eğitim verildiğini ve 121 yeni doğan bebeğin işitme taramasından geçirildiğini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.