GENEL - 16 Ocak 2018 Salı 10:44

TİKA’dan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna destek

A
A
A
TİKA’dan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya’da Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna ekipman ve çevre düzenlemesi desteğinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya’da Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okuluna ekipman ve çevre düzenlemesi desteğinde bulundu.


TİKA, Kenya’da faaliyetlerine başladığından günden bu yana, eğitim kurumlarının kapasitesinin artırılması için projelerine devam ediyor. “Eğitimde Fırsat Eşitsizliklerinin Azaltılması Programı” kapsamında TİKA, dezavantajlı topluluklara yönelik eğitim projelerinin teşvik edilmesini sağlıyor. TİKA, böylece çocukların, kendilerini ve ailelerini nesiller arası aktarılan yoksulluk döngüsünden çıkarabilmeleri için kendilerini güçlendirmesini hedefliyor. Bu doğrultuda, Nairobi Eyaleti Bölgesel Eğitim Koordinatörlüğü aracılığıyla tespit edilen Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu, Kenya’da önemli bir boşluğu dolduruyor. UNICEF’e göre zihinsel rahatsızlığa sahip bireylerin Kenya’da, eğitimin üçte ikisinin okula hiç kayıt olmadıkları ve hayatları boyunca bir eğitim almadıkları tespit edildi. 1988 yılında Nairobi’nin Dagoretti bölgesinde faaliyetine başlayan Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulu iki blokta faaliyete başlamış olup Nairobi’nin bu alandaki en eski devlet yatılı okullarından biri olma özelliğini taşıyor. Söz konusu okul başkent Nairobi’nin Dagoretti bölgesinde komşu olan Kawangware, Kibera, Kayole, Githurai, Mukuru gibi diğer gecekondu bölgelerinden gelen öğrencilere hizmet veriyor. Zamanla artan talep doğrultusunda ancak 50 kişiye göre hazırlanan mevcut altyapı ve eğitim materyalleri 162’ye çıkan öğrenci sayısıyla yetersiz geliyor ve yakın zamanda 200’e çıkması beklenen okulda altyapı olarak mobilya ekipman ve eğitim gereçleri açısından iyi hizmet verme noktasında ciddi bir baskı oluşturuyordu. Bu kapsamda TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle, mesleki eğitim konusunda destek olacak ev ekonomisi, marangozluk, sabun yapımı ve boncuk örgüsü ile dokuma ve dikiş üzerine beceriler kazandıracak aktiviteler için ekipman, eğitim alınan farklı kategorilerdeki sınıf için mobilya, öğrencilerin yemek yedikleri salonun mobilyaları ile okul bahçesinde engellilerin kullanabileceği bir oyun parkının yenilenmesi gerçekleştirilerek öğrencilerin kullanımına sunuldu.



Proje törenle açıldı


TİKA tarafından gerçekleştirilen proje öğrencilerin, velilerin ve kalabalık bir davetlinin yanı sıra Nairobi Milletvekili John Kiarie, Dagoretti South, İlçe Milletvekili Vekili Peter Mwangi ve Milli Eğitim Bakanlığı Bölge Sorumlusu Elijah Isaboke ve Güney Sudan Barış Gücü Kenya Temsilcisi ve okulun sürekli bağışçılarından Büyükelçi General Njoroge katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta yapılan konuşmalarda TİKA Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek, bu tip nitelikli eğitim gerektiren okullarda engelli öğrencilerin ortak iletişim kurma diğer insanlarla etkileşim kapasitesini geliştirdiğini ve beceriler üzerinden bir özgüven kazandıracağını dile getirdi. Koordinatör Yüksek, Waithaka Özel İhtiyaçlı Öğrenciler Mesleki Okulunun bölgede bu anlamda bilinen ve tercih edilen bir eğitim mekanı haline gelmesinde katkısı bulunan öğretmenlerin ve okul yönetiminin, özel gereksinimli çocukların sağlıklı gelişimlerine katkı sağlama noktasındaki çalışmalarından dolayı tebrik etti.


Waithaka Okulu Müdürü Salome Eyang’an ise, TİKA’ya ve Türk halkına yardımlarından dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Eyang, "Yapılan bağışları takdir ediyoruz. Okulumuzda pek çok şey yoktu, ancak şimdi özel çocuklarımızla ilgilenmek için daha iyi bir konuma gelmekte bu desteği çok yakından hissettik" ifadelerini kaydetti.


Nairobi Milletvekili John Kiarie de TİKA’nın Kenya’da gerçekleştirdiği diğer projeler dolayısıyla da çabalarını takdir ettiklerini ve bu çerçevede okula TİKA’nın temin ettiği mesleki eğitim ekipmanlarını daha geniş alanda kullanabilecekleri ek bir atölye inşası için kuruma destek olacaklarını belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.