EKONOMİ - 13 Şubat 2016 Cumartesi 11:33

TSE 2016 Yılına Ayna Tutacak

A
A
A
TSE 2016 Yılına Ayna Tutacak

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, 2016 yılında Ayna Komitelerin etkinliğini ve sayısını arttırmak için harekete geçtiklerini belirtti.
TSE’nin, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin (CENELEC) tam üyesi olduğunu hatırlatan TSE Başkanı, ISO ve IEC kuruluşlarına üyeliğin 1956 yılından, CEN ve CENELEC kuruluşlarına tam üyeliğin ise 2012 yılından bu yana devam ettiğini belirtti.
Uluslararası standardizasyon kuruluşlarında, standartların ilgili Teknik Komiteler tarafından hazırlandığını vurgulayan Korkmaz, ülkelerin görüş ve gelişmelere yaklaşımlarının ise Ayna Komiteler aracılığıyla iletildiğini söyledi. Korkmaz, "Ayna Komiteler tarafından iletilen ülke görüşleri uluslararası oylamaya dahil olmakta, böylece standartlarla koyulan kuralların hazırlanmasında söz sahibi olma şansı elde edilmektedir" dedi.
Türkiye adına ISO, IEC, CEN ve CENELEC teknik komite çalışmalarının, paydaşlardan gelen talep üzerine en az 3 ayrı kurum ve kuruluşun bir araya gelmesiyle TSE tarafından kurulan Ayna Komiteler (MTC-Mirror Tehnical Committees) ile takip edildiğini hatırlatan Korkmaz, bu komitelere üyeliğin TSE’ye yapılacak başvuru ile mümkün olduğunu belirtti.
Korkmaz, "Ayna Komite üyeleri, CEN/ISO Teknik komitesinin tüm çalışma dokümanlarına erişim hakkına sahip olmakta, ISO/CEN/TC toplantılarına ülkemizi temsilen delege olarak katılabilme imkânı bulabilmektedir. Üyelerin, ülkemiz iş dünyasının ihtiyaç ve taleplerinin uluslararası standartlarda vücut bulması anlamına gelecek bu çalışmalara mümkün olduğunca görüş vermesi ve gerektiğinde standart hazırlama ile ilgili toplantılara katılması büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
DÜNYA PAZARLARINA UYGUN ÜRÜN VE HİZMET ÜRETİMİ
TSE Başkanı Korkmaz, TSE’nin 2016 yılında 3 yeni Ayna Komite kurarak toplam Ayna Komite sayısını 17 sektörde 122’ye, aktif üye sayısını da 1670’e yükselttiğini belirtti. Yeni kurulan Ayna Komitelerin; Nükleer Enerji, Nükleer Teknolojiler ve Radyolojik Korunma, Bakır ve Bakır Alaşımlar ile Takım Tezgahları başlıklarında olduğunu ifade eden Korkmaz, iş dünyasını TSE’nin Ayna Komite çalışmalarına katılmaya çağırdı.
TSE Başkanı Korkmaz, şunları kaydetti:
"Küreselleşme süreci ve teknolojik gelişmeler üretim ve tüketim yapılarını yeniden biçimlendirmiş, oluşan rekabet ortamı, ürün niteliklerinden beklenen şartların önemini ön plana çıkararak bu niteliklerin netleştirilmesini sağlayan ve yaygın kullanımını amaçlayan uluslararası standartlar getirmiştir. Küresel ekonomik süreçte artık bir ülke sınırları içerisinde bir ürünün tüm parçalarının üretilmesi ve montajının yapılarak iç ve dış piyasalara arz edilmesinden çok, farklı parçaların farklı ülkelerde üretilmesi, yine farklı ülkelerde montajının yapılarak piyasalara arz edilmesi söz konusudur. Ekonomik kalkınmanın süreklilik kazanması da üretilen mal ve hizmetlerin yalnız ulusal pazarlarda değil, dünya pazarlarında da alıcı bulmasıyla mümkündür. Bu süreç tüm ülkeler için uluslararası standartların kullanımını zorunlu kılmaktadır. Gelişmiş ülkeler, dünya ticaretindeki üstün konumlarını koruyabilmek için standardizasyon faaliyetlerine etkin katılım gerçekleştirmektedir. Çünkü hazırlanan bir standart, ürün niteliklerini belli bir ülkenin üreticilerinin yöntem ve teknolojilerine uygun olarak belirlemiş ise bu durum, uluslararası pazarlarda o ülke üreticilerinin rakiplerine göre üstünlüğü ele geçirmelerine imkan verir. Literatürde ’Standartlar Savaşı’ olarak tanımlanan bu süreçte kazananlar, standartlara uyanlar değil, standartları oluşturanlardır. Standardizasyon faaliyetlerinin ekonominin gelişiminde ve rekabette oynadığı rolün stratejik önemi gelişmiş ülkelerin tamamında kabul görmekte iken, gelişmekte olan ülkelerin bu alana gereken önemi verdiği söylenemez."
İŞ DÜNYASINA AYNA KOMİTELERE KATILIM ÇAĞRISI
Dünya pazarlarında Türk ürünlerini görmekten hepimizin büyük gurur duyduğunu ifade eden Korkmaz, "Bu durum uluslararası standartlarda, yüksek kalitede ve dünya ölçeğinde üretim yapma anlayışının benimsenmesi sayesindedir" dedi.
Enstitünün bu gerçekten hareketle, ülkemiz üreticilerinin uluslararası standardizasyon faaliyetlerinde daha etkin yer almasına destek olmak amacıyla pek çok adım attığını vurgulayan Korkmaz, "Uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarının karar mekanizmalarındaki etkinliğini hızla arttıran TSE, 17 sektörde, kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütü temsilcileri gibi paydaşların katılımıyla oluşturulan 122 Ayna Komite ile uluslararası standartların belirlenmesinde ülkemizin de söz sahibi olmasına imkan sağlamaktadır. İş dünyamızı bu çalışmalara katılmaya ve TSE Ayna Komitelerine aktif görüş bildirmeye çağırıyorum. Uluslararası standartlarda Türkiye’nin söz hakkı zaten mevcuttur. Bu hakkı kullanmak istiyorsak Ayna Komite çalışmalarına aktif olarak katılım olmazsa olmazdır" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.