GENEL - 10 Kasım 2017 Cuma 17:54

TTK’dan 10 Kasım’a özel Atatürk’ün fotoğraf ve belgeleri sergisi

A
A
A
TTK’dan 10 Kasım’a özel Atatürk’ün fotoğraf ve belgeleri sergisi

Türk Tarih Kurumu 10 Kasım’a özel olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraf ve belgeleri sergiledi.

Türk Tarih Kurumu 10 Kasım’a özel olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraf ve belgeleri sergiledi.


Türk Tarih Kurumu (TTK), kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 79. yıl dönümünde arşivinde bulanan Atatürk fotoğraf ve belgelerinden oluşan bir sergi düzenledi. "Fotoğraflarla Gazi Mustafa Kemal Atatürk" isimli sergi, Atatürk’ün çocukluk ve öğrencilik yıllarından, Milli Mücadele yıllarına, Cumhurbaşkanlığı sırasında gerçekleştirdiği yurt gezilerinden, katıldığı diplomatik görüşmelere ve vefatına kadar tarihsel belge niteliği taşıyan çok sayıda fotoğraf ve belge içeriyor. Serginin açılışı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, 20 yüzyılın başında art arda yaşanan büyük tarihi olayların, hem dünyada hemde bugünkü Türkiye toprakları etrafında çok büyük felaketlere sebebiyet verdiğini ifade ederek, "Özellikle 1914-1918 yıllarında gerçekleşen Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devletini baştan başa yıkıma götürmüş ve 30 Ekim 1918 tarihinde de Mondoros Mütarekesiyle Osmanlı Devletinin fiilen ortadan kalkmış oluyordu" diye konuştu.


Türk milletinin devletsiz kalma ihtimali karşısında Türk milletinin bu durumdan kendi önderini ortaya çıkararak çıktılarını belirten Turan, bu kapsamda öne çıkan büyük önderin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu kaydetti. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının gerçekleştirmiş olduğu milli mücadele hareketinin, tarihin gördüğü en kutsal mücadelelerden biri olduğunu vurguladı. Atatürk’ün kısa hayatına çok başarı sığdırmış bir lider olduğunu ifade eden Turan, "Çanakkale Zaferi, onu öne çıkaran büyük zaferlerden biri olmuştu. Ama onu asıl Türk ve dünya lideri yapan hareket İstiklal Savaşı’nı kazanmış olmasıydı" şeklinde konuştu.


10-20 Kasım tarihleri boyunca sürecek olan sergi, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) ve Denetleme Başkanlığı ve Hakimiyet-i Milliye gazetesinden teyit edilmesiyle oluşturuldu. Gelecek kuşaklara kalıcı bir eser bırakmak amacıyla albüm olarak da basılan çalışma, hem bir asker ve devlet adamı olarak Atatürk’e hem de Türkiye Cumhuriyetinin doğuş yıllarına dair kaynak olma özelliği taşıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.