EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 14:36

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sezgin: "Yerli üreticilerle çok ciddi çalışıyoruz"

A
A
A
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sezgin: "Yerli üreticilerle çok ciddi çalışıyoruz"

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, "Son teknolojiyi kullanmak önemli.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, "Son teknolojiyi kullanmak önemli. Son teknolojiyi bilip kullanırsanız, burada yeni teknolojilerinin üretilmesini sağlarsınız. Bu kapsamda yerli üreticilerle çok ciddi çalışıyoruz" dedi.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde yer alan 5G Vadisi BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarında 5G Vadisi Açık Test Sahası’nın açılış lansmanı gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, 5G Vadisi Açık Test Sahası’nın açılışında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin Turkcell’i olarak ilk 5G sinyalini eylül ayında verip ilk testleri tamamladıklarını belirten Sezgin, yaptıkları uygulamayla saniyede 2 gigabyte üzerinde hızlara çıktıklarını aktardı.


Türkiye’nin dünyada 5G vizyonunu ilk defa ortaya koymuş ülkelerin başında geldiğini ifade eden Sezgin, "Bizi 5G’de söz sahibi yapacak çok önemli bilgi birikimi de kazanıyoruz. Yeni teknolojilerin test edileceği 5G Vadisi Açık Test Sahası ülkemizin 5G alanında söz sahibi olabilmesinde büyük rol oynayacak. Tüm operatörlerin kullanımına sunulan 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda şirketler ve bu alanda Ar-Ge faaliyetlerini yapan üniversiteler, Türkiye için en uygun yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürecek" şeklinde konuştu.


Turkcell olarak İstanbul’da da ilk 5G canlı şebekesiyle 5G baz istasyonuyla ilk sinyal verip, BTK’nın spektrum frekans izninin vermesiyle bağlantının gerçekleştiğini anımsatan Sezgin, sabit ve mobil teknolojiler üzerinden fiber hızında interneti evlere vererek, test etme deneyimi imkanı bulduklarını paylaştı. Sezgin, Türkiye’nin Turkcell’i olarak en yeni teknolojileri buluşturmak ve yerli hale getirmek için sürekli araştırma yatırımlarını sürdürdüklerini dile getirerek, "Bugün burada hep birlikte daha güçlü bir gelecek için bir adım daha atmanın onurunu taşıyoruz" ifadelerinde bulundu.



"2 gigabyte’in üzerindeki hızları test ettik"


Açılış konuşmalarının ardından İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sezgin, 5G Vadisi Açık Test Sahası’nın Türkiye’nin teknolojiyi yerlileştirme açışından çok kritik bir nokta olduğuna işaret etti. 5G Vadisi Açık Test Sahası’da 5G teknolojileriyle ile ilgili tüm test ve çalışmaların yapılabilecek durumda olduğunun altını çizen Sezgin, "Buranın alt yapısını ilk sinyal verecek şekilde BTK’nın destekleriyle Huawei ile birlikte oluşturduk. 17 Eylül tarihinde burada ilk sinyalimizi verdik ve testlerimizi yaptık. 5G teknolojisinde 2 gigabyte’in üzerindeki hızları, 10 milisaniye civarındaki gecikme süreleriyle beraber burada test etme imkanı bulduk. Bundan sonrası çok daha önemli, biz burada yapılacak testlerle yerli ürünlerin gelişmesini de hedefliyoruz" diye konuştu.


5G’ye geçen ilk ülkeler arasında Türkiye’nin olmasını hedeflediklerini dile getiren Sezgin, "Son teknolojiyi kullanmak önemli. Son teknolojiyi bilip kullanırsanız, burada yeni teknolojilerinin üretilmesini sağlarsınız. Bu kapsamda yerli üreticilerle çok ciddi çalışıyoruz" diye belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Müftülüğünden üniversite öğrencilerine iftar yemeği Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde düzenlenen iftar programına İl Müftüsü Bekir Gerek ve eşi Hatice Gerek, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Tok ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Arı, İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu Ramazan ayında da öğrencilerimizin yanındayız. Onların manevi atmosferini paylaşmak ve bu bereketli sofrada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Gerek, ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel’e ve fakülte personeline teşekkür etti. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel de yaptığı konuşmada, İl Müftülüğü ile birlikte düzenlenen bu programdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İl Müftülüğümüze bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz. Bu tür programlar öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşamak ve paylaşmak bizleri mutlu ediyor." dedi. Program, yapılan duanın ardından İl Müftüsü Bekir Gerek’in öğrencilerle hasbihali ile sona erdi.
Muğla Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odalarıyla mutabakat imzaladı CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Muğla Merkez ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odaları başkanlarıyla mutabakat imzaladı. Muğla genelinde toplu taşıma hizmeti veren taşıma esnafının sorunlarına yönelik hazırlanan mutabakatın, Aras’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde ilk UKOME toplantısında gündeme alınacağı belirtildi. Mutabakatta, Aras’ın seçim çalışmalarında sık sık dile getirdiği ücretsiz ulaşımda şoför esnafının mağdur edilmemesi, taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi, ekonomik sebeplerle taşımacılık faaliyetlerini bırakmak zorunda kalan toplu taşıma esnafının yeniden faaliyetlerine başlaması için desteklenmesi maddeler arasında yer aldı. Mutabakat tutanağını Aras ve Muğla’nın 13 ilçesinin Şoförler Odası başkanları imzaladı. 7 maddeden oluşan mutabakat tutanağında 1- İlimizin nüfusunun her geçen yıl artması ve buna bağlı olarak Yolculuk taleplerinde artması nedeniyle, Özel Toplu Taşıma Aracı (ÖTTA) Dönüşüm Sisteminde 1/2, 1/3, 1/4 oranlarında dönüşen Toplu Taşıma Kooperatiflerinin talepleri doğrultusunda istedikleri oranda dönüşümlerinin revize edilmesi. 2- Büyükşehir Belediyemiz tarafından Özel Toplu Taşıma Araçlarına (ÖTTA) 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar devam edecek olan Ücretsiz Taşıma Desteği ödemesine güncellenerek devam edilmesi. (Meclis gündemine sunulacaktır. 3- İlçelerimizdeki taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi. (Alt komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 4- Muğla il genelinde uygulanan Kademeli Taksimetrenin kaldırılması isteminin odalarla görüşülerek ücret tarifesini yeniden belirlenmesi. 5- İlçeler arası toplu taşıma güzergâhlarının revize edilmesi (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 6- Özel Toplu Taşıma Araçlarının ÖTTA dönüşüm sistemine giriş yaşının 7’den 10 yaşa çıkarılması. 7- Ekonomik ve mücbir sebepler neticesinde taşımacılık faaliyetini bırakmak zorunda kalan Toplu Taşıma(servis, taksi, toplu taşıma) esnafımıza yeniden faaliyetlerine dönebilmeleri için çalışma başlatılması. (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir)