KÜLTÜR SANAT - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 21:15

Türkiye-Katar Kültür Yılı Kapsamında Katar Çağdaş Sanat Sergisi Açıldı

A
A
A
Türkiye-Katar Kültür Yılı Kapsamında Katar Çağdaş Sanat Sergisi Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "2015 Türkiye-Katar karşılıklı kültür yılı kapsamında yapılacak etkinlikler iki ülkenin kültür miraslarının gelecek kuşaklara aktarılması yönünde çok önemli katkılar sağlayacaktır. 2015 yılı iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri kültürel boyutta da güçlendirmektedir" dedi.
“Katar Çağdaş Sanat Sergisi”, Cermodern Sanat Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ve Katar Ankara Büyükelçisi Salem Bin Mubarak Al Shafi’nin ve sanatçıların katılımıyla açıldı. Konuşmasına programlarının yoğunluğu nedeniyle açılışa katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in selamlarını ileterek başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, “Ankara ve Türkiye’de bir ilk özelliğini taşıyan üç kuşaktan seçkin sanatçıların eserlerini ihtiva eden bu özel sergi vesilesiyle Katarlı kıymetli sanatçıları ülkemizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ayrıca ifade etmek isterim. Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyetiyle Katar Devleti arasında bir mutabakat çerçevesinde 2015 yılında karşılıklı kültür yılı kutlanması kararlaştırılmıştır” diye konuştu.
Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2015 yılı boyunca her iki ülkede pek çok kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirilecektir. Planlanan etkinlikler arasında büyüleyici olarak tanımlanan Katar’ın inci sergisi, av ve avcılık sergisi, edebiyat ve arkeoloji oturumları, geleneksel Türk el sanatlarının kardeş Katar halkıyla buluşturulması, Türk sinemasına ait ödüllü filmler gösterimi, turizm profesörlerinin ağırlanması, kitap fuarlarına katılım, fotoğraf, resim sergisi, müzik ve dans gösterileri düzenlenmesi gibi ortak tarihimize ve kültürel değerlerimize vurgu yapan önemli etkinlikler yer almaktadır. Av ve avcılıkla ilgili sergi ben gittiğim zaman bitmişti Katar’da. Ben de özellikle şahincilik konusunda çok meraklıyım, takip ediyorum. Burada merakla bekliyoruz onu. Yine ben özellikle Arap atı konusunda bir meraklıyım. Onun için av ve avcılık sergisi çok ilgimi çekiyor. 2015 Türkiye Katar karşılıklı kültür yılı kapsamında yapılacak etkinlikler iki ülkenin kültür miraslarının gelecek kuşaklara aktarılması yönünde çok önemli katkılar sağlayacaktır. 2015 yılı iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri kültürel boyutta da güçlendirmektedir. 2015 yılı ülkelerimizin kültür ve sanat değerlerimizin karşılıklı olarak tanıtılması açısından önemli bir yıl olarak anılacaktır.”
Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salem Bin Mubarak Al Shafi ise, “Kültür faaliyetleri iki ülke halkları arasında ilişkileri geliştirilmesi için çok önemli olduğundan Katar Türkiye kültür yılında amacımız kalıcı kültürel projelerin başlangıcı için platform oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Üç kuşaktan 22 sanatçının 46 eserinin yer aldığı sergi açılışına Yousef Ahmed, Hanadi Al-Darwish gibi uluslararası koleksiyonlarda yer alan sanatçılar da katıldı. Sergi 25 Haziran 2015 tarihine kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti Edirne’de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne’nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne’nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti. Sabah eşi tarafından yatağında hareketsiz halde bulunan Dinar’ın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. İki ay içersinde 2 kardeşini toprağa veren ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın kalbi daha fazla bu acılara dayanamadı. Ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın ağabeyleri Nazmi Dinar (68) Şubat ayında geçirdiği kalp krizinden, Bahattin Dinar (65) ise Perşembe günü Uzunköprü ilçesinde geçirdiği iş kazasında hayatını kaybetmişti. Ciğerci Bahri Dinar, ikindi namazının ardından Eski Camide düzenlenen cenaze töreni ile birlikte son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan çok sayıda vatandaş, göz yaşlarına hakim olamadı. Cenazeye Adülhey de katıldı Kurtlar Vadisi dizisinde hayat verdiği Abdülhey karakteriyle akıllarda yer edinen ünlü oyuncu Kenan Çoban da, "Sabah çok üzücü bir haberle uyandık. Yakın dostumdu. Bahri abi bir değerdi. Ciğerci Bahri diye anılıyordu ama bizim ciğerimizi yaktı. Edirne’mizin Türkiye’mizin başı sağ olsun" dedi.