GENEL - 23 Kasım 2017 Perşembe 14:59

Uluslararası Balkan Tarihi Sempozyumu Slovenya’da gerçekleşti

A
A
A
Uluslararası Balkan Tarihi Sempozyumu Slovenya’da gerçekleşti

Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumunun (UBTAS) beşincisi, Slovenya’nın Bled şehrinde düzenlendi.

Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumunun (UBTAS) beşincisi, Slovenya’nın Bled şehrinde düzenlendi.


"Osmanlı Dönemi Balkan Ekonomisi ve Gündelik Yaşam" temalı sempozyum, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Slovenya Ljubljana Üniversitesi, TİKA, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi ve Türk Tarih Kurumu işbirliğiyle hayata geçti. Uluslararası katılımcılarla birlikte 80’in üzerinde tebliğin sunulduğu sempozyumda imparatorluğun çeşitli dönemleri farklı yaklaşımlarla ele alındı. Sempozyumda “Osmanlı Devletinde Müslüman Kadınların Mahkemeyi Kullanma Pratiği: XVII. Yüzyıl Sofya”, “Yeni Pazar Sancağının Kilimlerinde Türk Motifleri”, “Selanikli Müteşebbis Bir Aile: Alatiniler”, “Meşrutiyet Döneminde Makedonya’da Tiyatro” başlıklı tebliğler ile Balkanlar’ın ekonomik ve gündelik hayatı bilim insanlarınca ele alındı.


Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan, yaptığı açılış konuşmasında 2013 yılında Balıkesir’de "Balkan Tarihi Araştırmalarına Metodolojik Yaklaşımlar" temasıyla başlayan UBTAS serisinin sırasıyla 2014 yılında Balkanlar’da "Osmanlı Mirası ve Defter-i Hakani" temasıyla Karadağ Podgorica’da, 2015 yılında "Balkan Tarihi ve Balkanlar’da Türk Dili" temasıyla Romanya Bükreş’te ve 2016 yılında "Osmanlı Dönemi Balkan Şehirleri" temasıyla Bosna-Hersek Saraybosna’da gerçekleşmesinin ardından şimdi de Bled’de organize edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Babacan, amaçlarının tüm Balkan coğrafyasında en azından birer sempozyum gerçekleştirerek, Osmanlı konusunda çalışan akademisyenlerin UBTAS çatısı altında bir araya gelmelerini hedeflediklerini dile getirdi.


Daha sonra söz alan TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç, tüm dünyada Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarını koordine ve icra eden TİKA’nın kalkınma yardımları dışında Türk tarihi mirasının yeniden canlılık kazanması görevinin bulunduğunu, bu görevin çerçevesi içerisinde de Türk tarihine yönelik bilimsel ve akademik çalışmalara destek verildiğini söyledi. Koç, “UBTAS’ın çalışma ve yayınlarından hem mesleki hem de kişisel olarak istifade ediyoruz, uluslararası ve nitelikli bir çalışma olan UBTAS’ın nicelerinin yinelenmesini diliyorum” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal da UBTAS’a destek vermekten duyduğu heyecanı ifade ederek, Osmanlı bakiyesi coğrafyanın tarihi ve güncel meseleleriyle alakalı birçok hususun Türkiye’deki arşiv malzemesi olmaksızın çözüme kavuşturulmasının imkansız olduğunu ifade etti. Arşivlerinde 15. yüzyıldan itibaren var olan tapu kayıtlarının Osmanlı coğrafyasının her bir köşesine ait olduğunu söyleyen Kanal, Balkanlar’a yönelik sempozyuma verdikleri desteğin anlamının büyük olduğunu vurgulayarak, hem organizatörlere hem de sempozyumun gerçekleştirilmesindeki paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.


Sempozyumun organizasyon heyetinin her yıl gelenek haline getirdiği Balkan Tarihine Katkı Ödülü, Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta’ya, Balkan Tarihine Hizmet Ödülü ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu’na verildi. Karadağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erbo Rastoder de organizasyon kurulundan Prof. Dr. Zafer Gölen ile Doç. Dr. Abidin Temizer’e UBTAS’ın başarısından dolayı birer teşekkür ödülü takdim etti. Sempozyumun sonunda UBTAS serisinin yıllık olarak sürmesinin verimli olacağı ifade edilerek, bir sonraki yıl farklı bir tema etrafında yine Balkan coğrafyası ve tüm dünyadan Balkan tarihi çalışan bilim insanlarının bir araya gelmesinin Balkan tarihi araştırmalarına sağlanan katkıyı artıracağı dile getirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir