POLİTİKA - 07 Mart 2018 Çarşamba 17:21

’Vicdan Konvoyu’ TBMM’de

A
A
A
’Vicdan Konvoyu’ TBMM’de

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, "Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, "Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor. Ne yazık ki tüm olumsuz hadiseler kamuoyunun gözleri önünde oluyor. Modern dünyanın gelişmiş demokrasileri bu dramları sadece seyrediyor, hümanist Avrupa sessiz kalıyor" dedi.


TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Serdar, TBMM’de Vicdan Konvoyu katılımcılarını kabul etti. Serdar, 20. yüzyılda terörizm, savaşlar, hak ihlallerinin yaşanmayacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, "Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor. Ne yazık ki tüm olumsuz hadiseler kamuoyunun gözleri önünde oluyor. Modern dünyanın gelişmiş demokrasileri bu dramları sadece seyrediyor, hümanist Avrupa sessiz kalıyor. Özellikle Müslüman coğrafyalarda yaşananlara karşı dünya sus pus. Yakın geçmişte Afganistan, Irak, Filistin, Libya, günümüzde Suriye, Doğu Guta, Myanmar gibi yerlerde yaşananlar karşısında birkaç istisna hariç hiçbir ülkeden, hiçbir uluslararası kuruluştan güçlü bir itiraz gelmedi. Bugün Afganistan’da mayınlar yüzünden milyonlarca kişi hayatını kaybetti, Iraklı binlerce kadın tecavüze uğradı, Suriyeliler evlerinden yurtlarında oldular" dedi.


13 binin üzerinde kadının Suriye’de tutuklandığını belirten Serdar, kadınların tecavüz ve şiddetin mağduru olduğunu söyledi. Serdar, "Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak yaşanan hak ihlalleri ve işlenen savaş suçlarını uluslararası platformlarda dile getirdik, getirmeye devam edeceğiz. İnsan Hakları ve Adalet Derneği ve İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde oluşturulan ’Kadınlar için Vicdan Konvoyu’ hareketi de Suriye’de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik hak ihlallerini dünya kamuoyuna duyurmak için oldukça önemli. Farklı ülke ve meslek gruplarından kadınların olması ayrıca uluslararası nitelik kazandırıyor" şeklinde konuştu.


İHH İnsani Yardım Vakfı Dış İlişkiler sorumlusu ve Vicdan Konvoyu Sözcüsü Nalan Dal, Bosnalı, Arakanlı, Malezyalı, Güney Afrikalı olduklarını belirterek, "Mazlumların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bu konvoyumuzu oluştururken özellikle ismini ’Vicdan’ koyduk. Vicdanı olanların yapamayacakları işleri yaptıklarının ve bunlara dur denmesi gerektiğinin farkında olan biz kadınlar, mazlumların çoğu kadınlar olduğu için bir araya geldik. Onların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Umut ediyoruz sesimiz ulaşabilecek her köşeye ulaşır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Anneannesini yaralayan torun 1 ay önce yurt dışından gelmiş Konya’da tartıştığı anneannesinin kafasını duvara vurup bıçakla yaralayan torunun 1 ay önce yurt dışından geldiği, olay sırasında teyzesinin de dişlerini kırdığı ortaya çıktı. Olay, saat 12.30 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Mehmet Akif Mahallesi Ülke Sokak üzerinde bulunan 5 katlı bir apartmanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, apartmanın 1’inci katında oturan 84 yaşındaki Sahure Dudu B., kızı H.B. ve aynı evde beraber kaldığı torunu Talha Ç. arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma başladı. Tartışma sırasında Talha Ç., önce teyzesinin dişini kırdı, daha sonra anneannesine yanında bulunan bıçak ile saldırdıktan sonra yaşlı kadını kafasını duvara vurarak yaraladı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, ulaştığı adreste şüpheli Talha Ç.’yi etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Olayda torunu tarafından başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Sahure Dudu B. ile kızı Hasibe E., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Konya Numune Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Sahure Dudu B.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu, kızı Hasibe E.’nin ise hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan Talha Ç.’nin ilk ifadesinde olayla ilgili soruları cevaplamadığı öğrenildi. 1 ay önce yurt dışından anneannesinin yanına gelmiş Olayda ağır yaralanan anneanne Sahure Dudu B.’nin yakınları, Talha Ç.’nin yurt dışında yufkacıda çalıştığını ve 1 ay önce Konya’ya gelerek anneannesinde kalmaya başladığını, olaydan önce ise anneanne ile torunun hiç kavga etmediğini ifade etti. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.