SAĞLIK - 09 Mayıs 2023 Salı 09:53

İstanbul Tıp Fakültesi depreme hazırlanıyor, yapımı tamamlanan binalar haziranda açılacak

A
A
A
İstanbul Tıp Fakültesi depreme hazırlanıyor, yapımı tamamlanan binalar haziranda açılacak

İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi’nin yenilenme çalışmalarına ilişkin bilgi veren Dekan Prof. Dr. Tufan Tükek, “3 tane bina oluşumumuz var, kütüphanemizi de sayarsak inşallah 4 binamızın açılışını hep birlikte yapacağız. Hazirandan sonra çok büyük bir rahatlama olacak. Çapa’da büyük bölümlerimiz güvenli binalarda hizmet vermeye başlayacak'' dedi.

Sağlık ordusuna bugüne kadar sayısız hekim kazandıran ve her yıl binlerce hastaya şifa olan İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi depreme karşı yerinde yenileniyor. Bir süre önce yenileme çalışmalarına başlanan binalar, fakültenin Çapa’daki yerleşkesinde sismik izolatör ve çelik konstrüksiyonlu olarak depreme dayanıklı şekillerde yükseliyor. Dahili tıp bilimleri gibi yapılarda çalışmalar devam ederken, patoloji sualtı hekimliği, çocuk hastalıkları binası, öğrenci kütüphanesi ve genel poliklinik binasının haziran ayında açılması planlanıyor. Fakültenin Hasdal yerleşkesinde çalışmaları devam süren bölümün ise kısa süre içerisinde hizmete sunulması hedefleniyor. İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de fakültedeki çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Tükek, Çapa yerleşkesindeki yapıların yerinde yenilendiğine dikkat çekerken Hasdal'da yerleşkenin yüzde 90-95 oranında tamamlandığını belirtti. Çapa'da hizmete sunulması planlanan yapılar ise havadan görüntülendi.

 

İstanbul Tıp Fakültesi depreme hazırlanıyor, yapımı tamamlanan binalar haziranda açılacak

“İnşallah 4 binamızın açılışını haziranda hep birlikte yapacağız"

Tıp fakültesi bünyesindeki yapıların depreme dayanıklı binalar olarak yenilenme süreçlerine ilişkin bilgi veren İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Şu anda 7 tane inşaat devam ediyor bunlardan bir tanesi dahili tıp bilimleri binası aslında kaba inşaatı bitti. İç dizaynı yapılmaya başlandı, aşağı yukarı 9 bin metrekarelik çocuk binası; çocuk acil, çocuk servisi ve çocuk kemik iliği nakil ünitelerinin, yoğun bakımlarının olduğu özellikli bir bina tasarlandı. Hemen onun yanında patoloji su altı hekimliği binası, öğrenci kütüphanesi binası, polikliniklerin yapıldığı alanlar ve öğrenci kantin binası olmak üzere aslında 6-7 tane bir de onkoloji ek binası tasarlanıyor. Onun da ek binası bu hafta içerisinde başlanacak. Bu binaları bitirdikçe biz riskli bölümlerimizden çalışanlarımızı daha emniyetli alanlara kaydırmış olacağız. Bu açıdan da planlamalarımızı yapıyoruz. Açacağımız binalardan bir tanesi çocuk binası, çocuk hastalıkları binamız 2011’den beri yok, yıkılmıştı. Onu buraya alarak aslında bütüncül bir hale getirmiş olacağız. Patoloji su altı hekimliği binası kullanıma hazır hale gelmiş olacak, orayı belki cerrahi üniteler için kullanmış olacağız. Poliklinik binası yapıyoruz, binalarımızın tamamını çelik konstrüksiyonlu alanlara taşıyacağız, o da aslında haziran gibi bitirilecek. Dolayısıyla 3 tane bina oluşumumuz var, bir de kütüphanemizi sayarsak 4, demek ki haziran ayı bizim için güzel bir ay olacak. İnşallah 4 binamızın açılışını hep birlikte yapacağız” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi depreme hazırlanıyor, yapımı tamamlanan binalar haziranda açılacak

“Hasdal'da kaba inşaatın yüzde 90-95’i bitti"

Prof. Dr. Tufan Tükek, afet süreçlerinde sağlık hizmetlerinin sağlam yapılarda sunulmasının büyük önem taşıdığını belirterek Hasdal’daki yerleşkenin de hizmete alınmasıyla İstanbul Tıp Fakültesi’nin önemli bir ilerleme kat etmiş olacağına dikkat çekti. Sözlerini sürdüren Prof. Dr. Tükek, “Taşınma en son yapılacak bir işlem, tabi ki yapılabilir ama taşınma esnasında hastaneler bölünüyor, ikiye, üçe bölündüğü zaman yönetsel birtakım sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. En ideal olanı aslında aynı kampüs içerisinde hastane işletmeciliğinin gerçekleşmiş olması. Biz de tabi ki 3, aslında 4 senedir bu inşaatlara başladık. Bunların bir kısmını bitirdik bir kısmını da bitme aşamasına getirdik. Dolayısıyla az bir zamanımız kaldı, sağ olsun hem devletimizin hem bağışçılarımızın üstün gayretleriyle bu süreci hızlandırmak suretiyle öne almış olduk. Hazirandan sonra dediğim gibi çok büyük bir rahatlama olacak. Çapa’da büyük bölümlerimiz güvenli binalarda hizmet vermeye başlayacak. Hasdal çok büyük bir proje, Çapa’dakinin 4-5 katı kadar büyüklükte. Orada da kaba inşaatın yüzde 90-95’i bitti. Bundan sonraki aşamada da iç dizaynının yapılması, içinin planlanması gerekiyor.

İstanbul Tıp Fakültesi depreme hazırlanıyor, yapımı tamamlanan binalar haziranda açılacak

Oradaki ilk etabın bitirilmesi için de 1-1,5 yıllık bir sürece ihtiyacımız var. İlk etabı bitirildiği andan itibaren de buradaki cerrahi bölümlerimizi oraya taşımak suretiyle yine güvenli binalara geçmiş olacağız. Tabi deprem yaklaşıyor, onu herkes biliyor, bu esnada İstanbul’a hizmet verecek, ayakta kalacak sağlık kurumlarına ihtiyaç var, bunlar ne kadar çok olursa o kadar büyük avantaj oluyor. Dolayısıyla biz de İstanbul’umuza hizmet vermeye talibiz, yeni güvenli binalarda bu hizmetimizi sürdürmenin arzusu içerisindeyiz. Zamana karşı yarışıyoruz özellikle Maraş depreminden sonra psikolojiler haklı olarak çok bozuldu, insanlar İstanbul’da böyle bir deprem olacağını sürekli dillendiriyorlar. Hazırlıklarımızın tamamlanması gerekiyor, çok güzel binalarımız, hastanelerimiz var ama bunun sayısının artması gerekiyor çünkü İstanbul çok büyük bir mega şehir, metropol. Dolayısıyla bunların sayısı ne kadar artarsa bu süre içerisinde elimizi ne kadar hızlı tutabilirsek çok önemli. Depremde sağlık sistemlerinin, hastanelerin ne kadar önemli zaten gördük” şeklinde konuştu.

Hasibe Karadağ-Alperen Baran Metecan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Doç. Dr. Uğur, “Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz” Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, 24 Nisan Hormon Günü çerçevesinde hormonların önemi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonlar insan vücudunda büyüme, gelişme, üreme ve metebolik olayları sağlayan salgılardır. Hormonların olmaması durumunda yaşam devam edemez. Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz. Haftada en az 2 saat kadar düzenli yürüyüş, her gün düzenli olarak 7 saat uyumak, endokrin bozucular olan plastik kaplar yerine cam şişelerden su içilmesi ve paslanmaz çelik kapların kullanılması lazım. Ayrıca evin tozlardan arındırılarak düzenli bir şekilde temizlenip havalandırılması önem arz etmektedir. Bazı önemli hormon eksikliklerini engellemek için, özellikle kalsiyum içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir ve yeşillik gibi gıdaların günlük hayatımızda tüketilmesi gerekiyor. İyot açısından zengin olan balık, süt, yumurta gibi gıdaların düzenli olarak tüketilme hormon sağlığı açısından önemlidir" diye konuştu.
Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, şehit çocuğu Gül’ün resim sergisini ziyaret etti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,” Çocuk Zirvesi’nde çocuklarla ilgili yürütülen güncel çalışmalar ele alınacak, gelişen teknolojiyle dijitalleşen uygulamalar arasında çocukluk kavramı değerlendirilecek” dedi. Göktaş, görevi başındayken geçirdiği trafik kazasında şehit olan polis Hüseyin Gül’ün oğlu 12 yaşındaki Talha Gül’ün hazırladığı yağlı boya resim sergisini ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara fuaye alanındaki resim sergisini Talha ve annesi Tuğba Gül ile gezen Göktaş, 50’den fazla yağlı boya esere ilişkin Talha’dan bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Göktaş, Talha’nın çok yetenekli olduğunu, bunu da düzenlediği sergiyle gösterdiğini söyledi. Sergide doğa resimlerinin yanı sıra özellikle Kudüs ile ilgili yaptığı resimleri çok beğendiğini vurgulayan Göktaş, "Sergide Talha’nın 50’den fazla eseri var. 2-3 yıldır çalışıyormuş. Kendisinin bu alanda fikir sahibi olması ve çalışmaları önünün ne kadar parlak olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Göktaş, Şehit ve gazilerin emanetlerinin çok kıymetli olduğunu, her zaman onların emanetleri olan kıymetli ailelerinin yanlarında olmaya gayret ettiklerini söyledi. Göktaş, bir gazetecinin en çok hangi resmi beğendiğini sorması üzerine Göktaş, "Aslında hepsini çok beğendim. 12 yaşındaki bir çocuktan daha fazlası olan eserler var. Ben ’Hayat Ağacı’ adını verdiği resmi çok beğendim. Hayat ağacı bizler için çok kıymetli. Aynı zamanda hikayesini anlatınca da etkilendik" yanıtını verdi. İlk defa düzenleniyor Bakan Göktaş, başka bir gazetecinin "Çocuk Zirvesi"ne ilişkin sorusu üzerine, "Bakanlığımız olarak ilk defa bir Çocuk Zirvesi yapıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının himayelerinde gerçekleştirilecek Zirve yarın başlayacak ve iki gün sürecek" diye konuştu. “Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk” temasıyla yapılacak zirvenin önemine işaret eden Göktaş, programa çok sayıda politikacı, akademisyen ve uzmanın da katılacağını bildirdi. Bunların yanı sıra çocuklar ve gençlerin de Çocuk Zirvesi’nde söz alacağını vurgulayan Göktaş, "Zirve kapsamında çeşitli paneller düzenleyeceğiz ancak bizler için en önemli unsur, Zirve’de çocukların söz sahibi olması. Değişen ve dönüşen bir dünyada yaşıyoruz. Dijitalleşmeyle hayatımızda da çok şey değişiyor. Bu konudan çocuklar da etkileniyor. Bunları da Zirve’de ele alacağız. Çocuk Zirvesi’nde çocuklarla ilgili yürütülen güncel çalışmalar ele alınacak, gelişen teknolojiyle dijitalleşen uygulamalar arasında çocukluk kavramı değerlendirilecek. Çocuk alanında etkili bilgi paylaşımının yapılması, çocukların güvenli bir geleceğe hazırlanması, toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması da Zirvenin bir diğer amacı olacak. Ayrıca savaşlardan etkilenen çocuklar da Zirve’de ele alınacak konular arasında bulunuyor. Politikalarımıza yön vermek bakımından Çocuk Zirvesi’ni çok önemli buluyoruz. Zirve’nin sonuçlarını da raporlaştırıp kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.