EKONOMİ - 21 Mart 2017 Salı 14:29

Yöresel 3 ürüne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi

A
A
A
Yöresel 3 ürüne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’de coğrafi işaret tescili bulunan ürün sayısının 204 olduğunu kaydetti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’de coğrafi işaret tescili bulunan ürün sayısının 204 olduğunu kaydetti. Özlü, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’na ilişkin, “Başvuru süreçlerinde 9-10 bin lirayı bulan ilan masraflarını ortadan kaldırarak coğrafi işaret tescilini ucuzlattık. 6 ay olan yayım süresini 3 aya indirerek tescil sürecini kısalttık” dedi.


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 1’inci Ulusal Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne katıldı. Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirilen programa Bakan Özlü’nün yanı sıra Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan da katıldı.


Bakan Özlü, coğrafi işaretlerin ekonomik olarak önemine vurgu yaparak, “Coğrafyamızın sağladığı pek çok imkandan, kültürümüzün aktardığı pek çok zenginlikten faydalanıyoruz. Bu zenginliklerin en önemlilerinden birini ise yöresel ürünlerimiz oluşturuyor. Her yörenin kendine has iklim, topoğrafya ve toprak özellikleriyle şekillenen yöresel ürünlerimiz, geçmişimizi ve kültürümüzü, yani bizleri yansıtan birer ayna gibidir. Bu aynalara bakanlar, orada insanımızın inceliğini, güzelliğini, erdemlerini, ahlakını göreceklerdir. Dolayısıyla bu ürünlerimize sahip çıktığımızda sadece ekonomik veya kırsal kalkınmaya yönelik bir gayret göstermiş olmuyoruz. Aynı zamanda insanımızı, vatanımızı ve bize ait olan, bizi biz yapan değerlerimizi de korumuş oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye’de coğrafi işaret tescili bulunan ürün sayısının 204 olduğunu kaydeden Bakan Özlü, bu rakamı bir başlangıç olarak gördüklerini söyledi. Özlü, bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Türkiye’de coğrafi işaretli ürün potansiyeline girebilecek 2 bin 500’ün üzerinde ürün olduğu bilgisini paylaştı.



“İhracatımızı arttırmak ve cari açığımızı düşürmek açısından da önem arz ediyor”


Bakan Özlü, coğrafi işaret korumasının olmadığı durumlarda, zaman içinde tarihi, kültürel ve milli bir değerinde kaybedilme olasılığına değinerek, “Bu yüzden coğrafi işaret korumasının önemini çok iyi anlamak durumundayız. Coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerimizi iyi tespit etmeli, bunların korunmasına yönelik tedbirleri en iyi şekilde almalıyız. Coğrafi işaretlere gereken önemi verir ve etkin bir şekilde koruyabilirsek birçok fayda elde edebiliriz. Mesela tüketiciler, üstün özelliklere sahip ürünlere daha fazla yönelecek ve dolayısıyla da ürünlerimizin katma değeri zaman içinde artacaktır. Bu da o yörelerin gelirini arttırdığı gibi, kırsal kesimdeki istihdamı arttıracak, şehirlere doğru olan göçü yavaşlatabilecek, durdurabilecek ve hatta geri çevirebilecektir. Yine dünyadaki başarılı örneklere baktığımızda, coğrafi işaretli ürünlerin ihracatının, ülkenin toplam ihracatında önemli bir oran tuttuğunu görebiliyoruz. Yani coğrafi işaretli ürünlerimizi değerlendirmemiz, ihracatımızı arttırmak ve cari açığımızı düşürmek açısından da önem arz ediyor. Coğrafi işaretlerin ekonomik faydasıyla ilgili örnekleri daha da artırabiliriz. Ancak inanın buna zamanımız yetmez” açıklamasında bulundu.



Sınai Mülkiyet Kanunu ile tescil süresi 6 aydan 3 aya indi, coğrafi işaret tescili ucuzladı


10 Ocak 2017’de yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’nu hatırlatan Özlü, “Bu kanun ile coğrafi işarete konu olabilecek yöresel ürünlerimizi daha etkin bir şekilde koruyabilmek için önemli düzenlemeler yaptık. Öncelikle Coğrafi İşaretler Dairesini tesis ederek müstakil bir yapı ile bu konunun üzerine yoğunlaşmayı hedefledik. Ayrıca başvuru süreçlerinde 9-10 bin lirayı bulan ilan masraflarını ortadan kaldırarak coğrafi işaret tescilini ucuzlattık. 6 ay olan yayım süresini 3 aya indirerek tescil sürecini kısalttık. Sizlerin de gayretleriyle, coğrafi işaretlerin ülkemizde çok daha başarılı bir şekilde korunacağına, bu konuda sahip olduğumuz büyük potansiyelin daha yüksek somut faydalara dönüşebileceğine inanıyorum. Bu noktada, coğrafi işaret tescilinin tek başına yeterli olmadığını da vurgulamak istiyorum. Mevcut tescillerimizden bazılarının sadece duvarları süslemekle kaldığını üzüntüyle görüyoruz. Coğrafi işaretlerin pazarlanmasına yönelik çalışmalar yapmamızın, coğrafi işaretlerden beklediğimiz faydaların oluşması için elzem olduğunu da hatırlatmak istiyorum” dedi.



TPE Başkanı Asan: “Herhangi bir tekel hak alınması söz konusu değildir”


Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan ise konuşması sırasında coğrafi işaretlerin anonim haklar olduğuna vurgu yaparak, “Herhangi bir tekel hakkı söz konusu değildir. Bunlar toplumun, hepimizin ortak değerleridir. O anlamda coğrafi işaret başvurusunu yapan belediyeler, valiliklerimiz, üretici birliklerimiz bu başvuruları bizim adımıza yapar. Sadece bu başvuru yapma prestijini kullanır. Herhangi bir tekel hak alınması söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.


Coğrafi işaretlerin tanımına ilişkin belirgin bir ünü, bilinirliği ve özelliği olan belirli coğrafi alanla sınırlı ürünleri kapsadığını aktaran Asan, “Temelde eğer coğrafi işaret ilgili bölgede üretilme yöntemleri bakımından tüm unsurları ile olması gerekiyorsa buna menşe coğrafi işaret diyoruz. Örnek olarak, Malatya kayısısı, Giresun tombul fındığı” şeklinde konuştu.


Asan, sınırlı özelliklere sahip ürünlerin ise mahreç coğrafi işaret olarak anıldığına vurgu yaparak, bu alana Antep baklavasının örnek verilebileceğini söyledi.



Coğrafi işaretlerden katma değeri yüksek ürünlere


Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin çoğunluğunu tarım ürünlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Asan, “Tarım ürünü dışında da madenler, el sanatları şeklinde coğrafi işaretlerimiz var. Ancak çoğu tarım ürünleri şeklinde. Katma değeri yüksek tarım ürünleri şeklinde bir benzetme yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda gelişmiş ülkelere baktığımız zaman katma değeri yüksek sanayi ürünlerinin yanında coğrafi işaretlerden elde edilen gelirin de yüksek olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkeler hem katma değeri yüksek sanayi ürünleri üretiyor. Hem de coğrafi işaretlerden daha fazla para kazanıyor. Daha büyük miktarda bunları katma değere dönüştürebiliyor. O anlamda bizim bir taraftan sanayi ürünlerimizi katma değeri yüksek bir yapıya geçirmeye çalışırken diğer taraftan coğrafi işaretlerimizi de katma değeri yüksek bir yapıya nasıl dönüştürürüz bunun arayışı içindeyiz” diye konuştu.


Konuya ilişkin AB’den bir örnek veren Asan, şunları kaydetti:


“Avrupa Birliği’nde yaklaşık 54-55 milyar avroluk bir katma değer yaratılıyor coğrafi işaretlerde. Bu değerin yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa Birliği ülkelerinde tüketiliyor. Geri kalan kısmı ihraç ediliyor. Hiç kuşkusuz ülkemiz açısından başta coğrafi işaret tescillerinin artması bu konuda son dönemde çok önemli bir çalışma içerisindeyiz. Bir taraftan da bu tescilli coğrafi işaretlerin katma değerinin arttırılması noktasında da etki çalışmamız gerekiyor. Biz tescilden sorumluyuz. Ülke olarak coğrafi işaret konusunda büyük bir potansiyelimiz var. Ancak markalaşma anlamında istediğimiz noktada değiliz.”


Konuşmalarının ardından Bakan Özlü, TPE’ye coğrafi işaret tescili için başvurusu yapılan Mersin Tantunisi, İzmir Lokması ve Uşak Tarhanası tescil belgelerini sahiplerine takdim etti. Bakan Özlü, coğrafi işaretli ürün stantlarını gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın AK Parti son virajda basınla bir araya geldi Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkanları ile seçime 1 gün kala basınla bir araya geldi. MHP İl Başkanı Haluk Alıcık’ın katılmadığı toplantıda AK Parti İl Başkanı Gökhan Ökten, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Savaş, bu sefer seçimi alacaklarını ileri sürerek ümitli olduklarını belirttiler. Gazetecilerin sorularını da cevap veren Savaş, seçildiği takdirde doğaya çevreye ve tabiata zarar veren kim olursa olsun karşısında kendisini bulacağını söyledi. AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, 31 Mart’ta Aydın Büyükşehir ve 17 ilçede belediye başkanı adayı olarak seçime girecek olan Cumhur İttifakı adaylarının hazır bulunduğu basın toplantısı düzenledi. Toplantının açış konuşmasını yapan AK Parti Aydın Başkanı Gökhan Ökten, uzun bir seçim çalışmasının ardından basınla bir araya gelmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek bu sefer seçimi kazanma konusunda umutlarının daha yüksek olduğunu belirtti. “İnşallah emeklerimiz zayi olmaz” diyerek sahada çalışan tüm kademelere teşekkür eden Ak Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, “Seçmenden sahada yoğun bir kabul gördük. Sivri sinekle mücadele talep edenler bile oldu. Seçime giderken favori adaylarla çıktık ve seçimi alacağımıza inanıyoruz” dedi. Daha sonra konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen ise, “Bu sefer farklı bir seçim olacak. Cumhurbaşkanımıza müjde iletmeyi arzu ediyoruz. Kampanya sürecinin sonuna geldik. Başarılı bir süreç oldu. İlçelerimizdeki coşku takdire şayandı. Cumhur ittifakının çok iyi çalıştığı Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile MHP Lideri Dr. Devlet Bahçeli arasındaki uyum alana da yansıdı” diyerek bu sefer seçimden başarı ile çıkacaklarına inandığını söyledi. AK Parti’nin Aydın’daki kadın Milletvekili Seda Sarıbaş da süreç kapsamında sahada fedakarca çalışan ekiplere teşekkür ederek “Bu seçim kazanılırsa teşkilatlarımız sayesinde kazanılacak” dedi. “Seçimi her ilçede kazanmamız sürpriz olmaz” Toplantıda son konuşmayı yapan AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, zaman zaman projelerinden söz ettiği zaman da ‘emlakçı’ diyerek eleştirdiği rakibi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan 2 gün sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni kurtaracaklarını ileri sürdü. Seçim sonucu yapılacak devir teslim törenine Özlem Çerçioğlu’nu mutlaka katılmasını isteyen Mustafa Savaş, “Biz ilk güden itibaren belediye başkan adaylarımız ve teşkilatlarımızla kenetlendik. ‘Aydın yüzyılı’ vizyonunu anlattık. Kayıp yılları en kısa sürede telefi edeceğimizi anlattık. Güçlü bir değişim arzusu gördük. Şehir yorgun, vatandaş bıkkın, bunu gördük. Önümüzdeki dönem ilk 100 günde ayakları yere basan projelerimizi süratli bir şekilde yerine getireceğiz” dedi. Belediye bütçesinin 3 katı rakama tekabül etmesi dolayıyla 288 bin 29 emeklinin yaşadığı Aydın’da emeklilere vadettiği aylık 5 bin TL destek başta olmak üzere tüm vaatlerine ilişken projelerin ayaklarının yere bastığını ve karşılığı olduğunu belirten Mustafa Savaş, “Biz kendimizi güvenerek bu projeleri açıkladık. Özlem Çerçioğlu 15 yılın hesabını versin. Vatandaş kimin daha iyi hizmet üreteceğini çok iyi görüyor. Stadın yerine Atatürk Parkı ve otopark yapacağız. Şehir Hastanesi yapılınca diğer hastaneler yerinde kalacak. Özlem Çerçioğlu, geçmişi emlakçı olduğu için nerede boş arazi varsa bizim rezidans yapacağımızı zannediyor. Emlakçı olduğundandır. 31 Mart Akşamı devir teslim törenine bekliyorum” dedi.
Erzurum Erzurum’da kadına yönelik şiddetle mücadele il koordinasyon izleme ve değerlendirme toplantısı Erzurum’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme toplantısı düzenlendi. Erzurum Valiliği toplantı salonunda Erzurum Vali Yardımcısı Mustafa Berk Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Aile ve Sosyal Hizmet Müdürü Hasan Aykut, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Şükran Göktaş, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda, il eylem planlarının faaliyetleri çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilen çalışmalar, kurumların kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair yapmış oldukları faaliyetler, mevcut komisyon toplantısı ile alınan kararlar ele alındı. Vali Yardımcısı Çelik, burada yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyonun önemine değinerek, bu konuda herkese önemli görevler düştüğünü ifade etti. Çelik, daha önceki koordinasyon kurulunda alınan kararlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak, İl Koordinasyon Kurulunun, il düzeyinde kadın alanındaki hizmetlerin yürütülmesini izlemek, koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasında yaşanan sorunları tespit etmek, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini uygulamak gibi görevleri olduğunu ifade etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Hasan Aykut ise toplantı gündeminde ele alınan çalışmalara değindi. Aykut gündem maddelerini şöyle sıraladı: ‘5393 sayılı Belediye Kanunu gereği Kadın Konukevi Açılması, Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede bir başvuru mekanizması olan Açık Kapı Birimlerinin bilinirliğinin artırılması, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı halk eğitim kurslarında, müftülüklerce yürütülen kurs, panel ve benzeri çalışmalarda ve gençlik merkezleri tarafından yapılan faaliyetler kapsamında, özellikle kadınların bir arada bulunduğu yerlerde, kolluk kuvvetlerince KADES uygulamasının tanıtımı ve yükletilmesi, 3 milyon erkeğe kadına yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimlerinin verilmesi hakkında gerekli planlamaların ve takibinin yapılması, Valiliklerimizce “KADES” ve “Kadına el-kal-ka-maz” benzeri temalı broşür ve afiş, pankartların vatandaşlarımızın yoğun olarak hizmet aldığı kurumlarda bulundurulması, Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında vatandaşlarımızın yoğunlukla bulunduğu alanlarda stant açılması, eğitim verilmesi, broşür dağıtılması, afiş/pankart asılması ve benzeri toplumsal farkındalığı en üst noktaya taşıyacak faaliyetlere ağırlık verilmesi, yapılan çalışmaların görsel içerikleriyle #Kadına Elkalkamaz ve #KADES etiketiyle kamu kurum ve kuruluşlarının internet sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak paylaşılması Kamuoyu farkındalığını artırmak ve toplumsal bilinci yükseltmek amacıyla aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede yürütülen faaliyetlerde yerel medya kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak yürütülen çalışma ve faaliyetler konusunda vatandaşlarımızın haberdar olmasının sağlanması, Spor müsabakalarının öncesi veya devre aralarında seyircilere yönelik basılı ya da görsel materyaller vasıtasıyla farkındalık çalışmalarının yapılması’’ İlgi kurumların temsilcileri gündem maddeleri konusunda değerlendirmelerde bulundular. ŞÖNİM Müdürü Şükran Gökdaş ise kurum çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme toplantısı, görüş ve önerilerin paylaşımıyla sona erdi.