EKONOMİ - 01 Nisan 2015 Çarşamba 14:13

Yüksek Prim Ödeyen Emeklilere Zam Yok

A
A
A
Yüksek Prim Ödeyen Emeklilere Zam Yok

Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, "Öncelikle gerçek bir İntibak Yasası’nın yapılmalı, tüm emeklilerin aylıkları buna intibak ettirilmeli, ondan sonra kişilerin çalışma dönemlerinde ödedikleri prime göre ya da çalışma, gün sayılarına göre değerlendirmeli" dedi.
Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Beysülen, maaşı 1000 TL’nin altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 TL zam yapılıp, yüksek prim ödediği için maaşı yüksek olanlara zam yapılmamasıyla ilgili düşüncelerini açıkladı.
"100 liranın bir esprisi yok" diyen Beysülen, "Zaten emeklilerin büyük bir kısmı bundan yararlanmayacak. Emeklilerin büyük bir bölümü bankalara borçlanmış durumda, bin liranın önemli bir kısmını kredi taksidi olarak geri ödüyorlar. Bunlar yapılacağına emeklilerin yan gelirlerle desteklenmesine ihtiyaç var. Yan gelirlerin önemli bir bölümü sendikasız işyerlerinde ve kamuda yan ödemeler emekli primine dahil değil dolayısıyla önce bunların uygulanması lazım" ifadelerini kullandı.
Taban aylık uygulamasının kaldırıldığını hatırlatan Beysülen, "Eskiden emekli olurken emekliler belli bir taban aylık vardı, o taban aylığın altındaki aylıklar hesaplamada altına gelse dahi bağlanmazdı, taban aylıktan bağlanırdı. Şimdi eğer taban aylık uygulaması devam etseydi, yeni bağlanan en alt aylık bin 71 lira olacaktı ama bugün o uygulama yok. Dolayısıyla verilen vaadin altı boş. Emeklilerin tamamının aylıklarının asgari bir rakama çekilmesine ihtiyaç vardır" dedi.
Öncelikle gerçek bir İntibak Yasası’nın yapılarak, tüm emekli aylıklarının buna intibak ettirilmesi, ondan sonra kişilerin çalışma dönemlerinde ödedikleri prime göre ya da çalışma, gün sayılarına göre değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çeken Beysülen, şunları söyledi:
"Cüzi farklar olabilir ama öncelikle emekli aylıkları arasındaki farklar değil hedef öncelikle emeklilerin bu ülkede yaşayabilecekleri ücrete intibaklarının sağlanmasıdır. Yoksa ’emekli aylıkları arasında farklar var, biz bu farkları gidereceğiz’ diyerek popülist bir yaklaşımla emeklileri gene mağdur edici, gene açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edecek düzenlemeler yeterli düzenlemeler değildir ya da göz boyamadan başka bir şey değildir. Emeklilere çağrıda bulunuyorum, bu vaatler seçim vaadidir, bu vaatler kanmayın. İntibak Yasası’nda yaşadığınız hayal kırıklığını bir kez daha yaşamayın."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şenes Erzik: "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Onursal Başkanı Şenes Erzik, seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız bulduğunu söyledi. TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erzik, "Çok uzun yıllar FIFA ve UEFA’da üst düzey yöneticilik yaptım. FIFA Zürih’de müzesinin içinde bana özel bir köşe ayırdı. Ben de onlara elimdeki önemli fotoğraf ve objeleri karşılıksız verdim. Bu benim için çok önemliydi, Levent’te içinde bulunduğumuz binayı da Türk futboluna kazandırdık. Burası da müze gibi diyen Şenes Erzik, bugün de TFF ile FIFA ve UEFA ilişkileri son derece sağlam. Biz onlarla aile gibiyiz dedi. Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için çok uzun zamandır çalışıyoruz. Daha önce 1 oy ile kaybetmiştik. Bu kez kazandık. Sayın Mehmet Büyükekşi 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini aldığımız gün beni onore etti. Bana TFF Onursal Başkanı akreditasyon kartımı kendi elleri ile takdim etti. O günün hatırasını evimde baş köşede saklıyorum. Ayrıca bana o gün hep birlikte çektirdiğimiz fotoğrafı hediye etti. Onu da evimde saklıyorum. Çok mutlu olduğum bir gündü. Gözlerim doldu" dedi. 18 Temmuz’da yapılacak TFF seçimli mali genel kurulu ile ilgili de konuşan Erzik, "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" diye konuştu. "A Milli Futbol Takımı ile ilgili iyi bir ekip kuruldu başarılı buluyorum. Montella tercihi çok doğru bir tercihti" diyen Şenes Erzik, Türk futbolunun geleceği ve kurtuluşu için altyapıya önem verilmesi gerektiğini vurguladı.