GENEL - 18 Kasım 2018 Pazar 09:35

3. Esnaf Çalıştayı

A
A
A
3. Esnaf Çalıştayı

Antalya Büyükşehir Belediyesi 3.

Antalya Büyükşehir Belediyesi 3. Esnaf Çalıştayı düzenledi. Türkiye’de ilk olan çalıştayda esnafın beklentileri, talep ve önerileri ele alındı, gerçekleştirilecek hizmetlerin yol haritası belirlendi.


Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Esnaf Çalıştayı Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Esnafın, sorun, talep ve önerilerinin ele alındığı çalıştayda, AESOB’a bağlı 75 odadan başkanlar, genel sekreterler ve yönetim kurulu üyeleri belediye bürokratları ile buluşarak, görüşlerini bire bir iletme imkanı buldu. 3. Esnaf Çalıştayı’nın açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, oda başkanları, esnaf odaları temsilcileri, belediye bürokratları katıldı.



“Yol haritamızı esnafla birlikte belirliyoruz”


Çalıştay’ın açılışında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu toplantılarda kendi yol haritalarını esnafla birlikte belirlediklerini ifade ederek, “Sizlerin sorunları talepleri önerileri ve eleştirileri bizim için çok önemli. Biz sizin için, hemşerilerimiz için, Antalya’ya değer katmak için yaşam kalitesi katmak için varız. Onun için bu toplantılar benim için fevkalade değerli” dedi.


2014’te “Antalya’yı birlikte yönetmeye talibiz” diyerek yola çıktığını hatırlatan Türel, “İşte bu çalıştay da birlikte bir şehri yönetme işbirliğinin en güzel örneğidir. Bu süreçte başta esnafımız olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarımızla, kanaat önderlerimizle, toplumun her kesimi ile sık sık bir araya geldik. Yol haritamızı sizlerle birlikte belirledik, birlikte şekillendirdik” diye konuştu.



“Esnaf yol göstericimiz”


İçinden geldiği esnafın toplumun can damarları, ekonominin de lokomotifi olduğunu ifade eden Başkan Türel, “Siz kazanacaksınız Antalya kazanacak. Esnaf bir şehrin kimliği, hatta ve hatta şehrin ruhudur. Sobacılar Çarşısında ayakkabıcı esnafımızı, sahaflarımızı topluyoruz. Ve esnaf odalarımıza orada hizmet verme imkanı tanıyoruz. Neden çünkü bu şehrin ruhunu kimliğini kaybetmemek için. Bir şehri geliştiren, şehre canlılık veren esnaftır. O yüzden sizin dertlerinizle dertleniyoruz. Bizim Antalya’ya bakışımız, sevgimiz, hizmet heyecanımız aşkımız laf olsun diye değil. İçimizde var. Bu yüzden sizi en yakın çalışma arkadaşlarımız, yol göstericilerimiz olarak görüyoruz.”



“Bu hizmetler birlik beraberlikle oluyor”


Antalya’da akla hayale gelmeyecek projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Türel, “İnanın bunları sizlerin ve Antalyalı hemşerilerimizin sayesinde yaptık. Sizlerin sabrı ve desteği olmasa biz bugün ne Doğu Garajı Projesini yapabilirdik, ne Şarampol Caddesini, ne Ali Çetinkaya Caddesini düzenleyebilirdik. Ne 3. Tramvay olurdu, ne de Avrupa Konseyi’nde Genel Sekreterinin elinden ödülünü aldığımız Konyaaltı Sahil Antalya Yaşam Parkı olurdu. Bu işler kolay olsaydı bugüne kadar çoktan yapılırdı. Bunun için gayret, azim ve biz olmak hep birlikte olmak gerekiyor. Bu çarkın dişlilerinden bir tanesi kırılırsa bu dişli dönmüyor” şeklinde konuştu.


“Bu hizmetler daha önce yapılsaydı biz şimdi başka işler yapıyor olurduk” diyen Başkan Menderes Türel, “Şimdi 4. Etapta metro diyoruz Antalya’ya. Belki 3. Etap Raylı Sistem bizden önce yapılmış olsaydı biz metroyu bitiriyor olacaktık. Hep birlikte olduğumuzda kazanan Antalya olur.” ifadelerini kullandı.


Türel, “Şimdi yaptığımız projelerle hamdolsun artık yavaş yavaş şehre turist akışında artış var. İşte Kent Müzesi’ni yapıyoruz. Millet Bahçesi’ni inşallah açacağız seçimden önce. Ve Balbey dedik. Sobacılar Çarşısı’nda esnafımızın desteğiyle birlikte yaptığımız bu proje şimdi Balbey’le taçlanacak. Cumhuriyet Meydanı yapıldı bitti. Antalya’nın kent merkezi muhteşem bir hale gelecek. Doğu Garajı, Kültür Çarşı Merkezi, Nekropol, Ali Çetinkaya. Şarampol’ün devamını 2019’dan sonra planlıyoruz.”



19 ilçeye hizmet


Sadece merkeze değil 19 ilçeye de hizmet götürdüklerini belirten Menderes Türel, “Her ilçemizde bir marka projemiz var. Alanya’da da artık çöpten elektrik üretiyoruz. Manavgat’ta Türkbeleni millet bahçesi bitti. Açılışını yapacağız. Serik’te artıma tesisi yaptık. Aksu tarihinde ilk kez bizim dönemimizde kanalizasyonla tanıştı. Kemer’de Deniz ve Liman Caddesi düzenlemesi muhteşem oldu. Örneğin Demre’de yıllardır ihmal edilen meydan düzenlemesini gerçekleştirerek bölge esnafına çok önemli katma değer sağlayacak bir proje yaptık. Alt yapı ve üst yapı ile ilgili projeler elbette önemli. Ama beni en çok mutlu eden huzur veren projelerimiz, sosyal projelerimiz geliyor. Bu projeler ile gönül köprüsü kuruyoruz.”



Dere: “Çalıştayla esnaf kazanıyor”


AESOB Başkanı Adlıhan Dere de, 3 yıldır devam eden çalıştayların esnafa büyük yarar sağladığını ifade etti. Dere, “Büyükşehir Belediyemizde 2017’de yapmış olduğumuz çalıştayımızdan sonra icraatlarla dolu bir yılı geride bıraktık. Ulaşım sektöründe servisçi esnafımızla ilgili 14 ilçemizde yapılan düzenlemeyle c plakalara takip getirilmesi esnafımıza çok büyük bir kazanç sağladı. Büyükşehir Belediyemizin ve ANET yönetim kurulunun işletmiş olduğu mezbahanın Menderes Başkanımızla yapmış olduğumuz istişareler sonunda Antalya Kasaplar Odamıza devrini sağladık. Korkuteli şoförler odamızın Korkuteli otogarındaki yazıhanesi kendilerine verilerek hem esnafımıza hem odamıza önemli bir kazanç sağlamış olduk. Pansiyoncularımızın talepleri üzerine su fiyatları üzerinde indirim yapılarak esnafımıza bir kazanç sağladık” dedi.


Adlıhan Dere, “Antalya’mızı bir dünya markası haline getiren, turisti şehir merkezine çekerek esnafımızla buluşturan projelere imza atan ve şehrimizin marka değerini daha da yukarı taşıyan esnaf dostu Menderes Türel’e teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.



Tabela isimleri çağrısına esnaftan destek


Başkan Türel’in projeleriyle Antalya’da yaşanan büyük dönüşüme esnafın da ayak uydurmasının önemli olduğunun altını çizen Dere, “Başkanımızın Türk Dili Derneği programında yaptığı çağrı üzerine tabelalarında yabancı isim kullanan işyerleri ile ilgili biz de gerekli düzenlemeleri yapacağımıza söz veriyoruz. Özellikle tabela kirliliği ve kullanılan isimlerin yerli ve milli olması yönünde adımlar atacağız.”


Konuşmaların ardından Başkan Türel, tek tek esnafın sorunlarını dinledi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e Antalya’ya ve esnafa hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa (Özel) Bursa’da akıl almaz kaza...Kıl payı böyle kurtuldu Bursa’da hafif ticari araç sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybedip yol kenarında park halinde bulunan otomobile çarptı. Kaza sonrası park halindeki aracın yanında bulunan bir vatandaş ise kazadan kıl payı kurtuldu. Yürekleri ağza getiren anlar bir işyerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, merkez Osmangazi ilçesi Gür Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, hafif ticari araç sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek park halindeki araçlara çarptı. Çarpmanın şiddetiyle sürücü yaralanırken yol kenarında bulunan vatandaşlar kazadan kıl payı kurtuldu. Yürekleri ağza getiren kaza kamerada Çevrede bulunan bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, hafif ticari park halindeki bir otomobil çarpması ve o sırada çarptığı aracın yanında yürüyen vatandaş kıl payı ile kurtulduğu görüldü. İddiaya göre, alkollü olan hafif ticari araç sürücüsü kazadan sonra şoku atlatarak hızlıca bölgeden kaçtı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı. Bir annenin çocuklarını arabanın arasında kalmaktan sonra anda kurtardığını belirten Yurdagül Düzgün, "İşletmemiz vardı burada, çalışıyorduk. Gürültü ve sesleri duyduk. Hemen dışarıya çıkıp baktık. Bir aracın 3 araca çarptığını ve bir annenin çocuklarını arabanın arasında kalmaktan son anda kurtardığını öğrendik. Polisler ve 2 tane ambülans geldi. Dört yol ağzı olduğu için günde en az 2 kaza oluyor."diye konuştu
Erzurum Erzurum coğrafi işarette yarışıyor Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 13 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor. Ülkemizde Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da son yıllarda artan turizm hareketliliği ve ziyaretçi sayısı özellikle kent merkezinde gastronomiye dair olumlu gelişmeleri de beraberinde getirdi. Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Erzurum’un bu anlamda ülkemizde ilk üç şehir içinde olması kentin zengin kültürü, kadim tarihi, coğrafi konumu ve yıldızı hızla parlayan Palandöken Kayak Merkezi ile daha güçlü hale geliyor. 15 ürün coğrafi işaret için bekliyor Ülkemizde Gaziantep 105, Konya 73 ve Erzurum 55 tescilli ürün ile listenin ilk üçünde bulunuyor. Son olarak Tortum Ekşi Pestili tescil ettiren Erzurum’da 55 ürün coğrafi işaretli oldu. Bunlardan 49’si mahreç işareti alırken, 6 ürün menşei adı aldı. Erzurum’da halen 13 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Bu 13 ürün; Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Erzurum Yufka Yağlaması, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası) , Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi ve Erzurum Patates Boranisi şeklinde sıralanıyor. 55 ürün coğrafi işaret aldı Hem gastronomi hem de kültürel miraslar açısından zengin olan Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Bunlar ; Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyesi, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Aşotu, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Dut Çullamas,ı Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Erzurum Ekşili Dolma, Erzurum Eriştesi, Erzurum Et Kavurması, Erzurum Gliko, Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Ketesi, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli, Erzurum Pastırması, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Peynir Helvas,ı Erzurum Su Böreği, Erzurum Sucuğu ,Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Tereyağı, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Yumurta Pilavı, Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Çaşır Salamurası ,Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Çortutu Pancarı ,Erzurum Şalgam Dolması, Hasankale Lavaşı, Hınıs Fasulyesi, Karnavas Bezi, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, Pasinler Yaprak Döner, Tortum Ekşi Pestili, İspir Kaymağı ve İspir Kuru Fasulyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Hatay Amik Ovası’nda sıcak havada zorlu hasat: Soğan tarlada 17 TL’den alıcı buluyor Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bereketli Amik Ovası’nda soğan hasadı başladı. Sıcak havada zorlu şartlarda sökülen soğan tarlada 17 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay’ın Amik Ovası’nda baharın gelmesiyle ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesinde çiftçiler tarafından yüzlerce dönüm araziye ekilen kuru soğanda hasat başladı. Çiftçi Hüseyin Elmas, 100 dönümlük alana yaptığı soğan ekiminde 500 ton ürün almayı başardı. Tarlada kilosu 17 TL’den satılan soğanlar, depremin etkilediği bölgeye ekonomik katkı sağlamaya devam ediyor. "Şu an soğanın tarlada kilosu 17 TL" Soğan hasadının Nisan ayı itibarıyla başladığını dile getiren Hüseyin Elmas, 100 dönümlük alanda 500 ton ürün elde ettiğini belirterek, "Biz burada soğan hasadı yapıyoruz. Soğanın rekoltesi az olduğu için işçi çalışmasında sıkıntı var. Soğan hasadı Reyhanlı’dan başlıyor. Hasat, Nisan gibi başlar Aralık gibi biter. Şu an soğanın tarlada kilosu 17 TL’dir. Bu işi herkes yapamaz, meşakkatlidir. Bu sene rekolte az olduğu için günlük yevmiyeler düşük, yaklaşık 500 liradır. Şu an burada 100 dönüm tarla var. Ortalama 500 ton da soğan var" dedi. "Bu işi kolay gören bazı arkadaşlar var ama gerçekten çok zor" Soğan söküm mesaisinin sabah 6 itibarıyla başladığını söyleyen Mustafa Kılınç, havaların ısınmasıyla beraber çalışmaların zorlaştığını dile getirerek, "Biz buraya Şanlıurfa’dan geldik. Burada çalışıyoruz, soğan işi yapıyoruz. Söküyoruz, kesiyoruz ve torbalıyoruz. Günlük yevmiyemiz tarlaya bağlı eğer ot yoksa günlük yaklaşık olarak 500 liraya geliyor. Bu işi kolay gören belki bazı arkadaşlar var ama gerçekten çok zor. Sabah 6 gibi gelip, akşam 6’da bırakıyoruz. Şimdi havalar biraz serin birkaç gün sonra havalar sıcak olunca insan toprağa ayakkabısız basamıyor. O günlerin gelmesini istemiyoruz. Gerçekten çok sıcak, sıcaklık 40 dereceyi geçiyor" şeklinde konuştu. Güneşin altında sabahtan akşama kadar çalışmanın çok zor olduğunu söyleyen Fehmi Tutkal da, "Sabah 6’da kalkıyoruz minibüslere binip tarlaya geliyoruz. Soğanları söküyoruz. Burada yevmiye 445 lira civarında, güneşin altında sabahtan akşama kadar çalışmak çok zor bir şey. Sabah 6 gibi başlıyoruz, akşam 6 gibi bırakıyoruz. Günün 12 saati buradayız" dedi.