GENEL - 27 Mayıs 2018 Pazar 13:09

ALKÜ’de Nükleer Enerji ve Akkuyu konuşuldu

A
A
A
ALKÜ’de Nükleer Enerji ve Akkuyu konuşuldu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) "Dünyada ve Türkiye’de Nükleer Enerji; Akkuyu Santrali" konulu konferans düzenledi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) "Dünyada ve Türkiye’de Nükleer Enerji; Akkuyu Santrali" konulu konferans düzenledi.


ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Dünyada ve Türkiye’de Nükleer Enerji; Akkuyu Santrali" konulu konferansa konuşmacı olarak Akkuyu Nükleer Bilgilendirme Merkezi Uzmanı Burcu Düztaş katıldı.


EDURUS ve ALTAV’ın destekleriyle gerçekleştirilen konferansta, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilme kararının niçin alındığı, alınan bu kararın özünü öğrenmek ve nükleer ve radyasyon güvenliğinin yansıra; Akkuyu Projesi ve Elektrik Arzı, Akkuyu Projesi’nin Özellikleri, Akkuyu Nükleer Projesinin Tasarım Özellikleri, Proje’deki Gelişmeler, Proje’nin Mevcut Durumu, Proje Yönetim Süreci, Dünya’da İşletme ve İnşaat Halinde Olan Nükleer Güç Santralleri, Akkuyu’ da Tasarım ve Tasarım Ötesi Kazalara Karşı Alınan Güvenlik Önlemleri, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin İşletilmesi, İşletme Personelinin Hazırlanması ve İstihdam, Rusya’ da Nükleer Mühendislik Eğitimi Alan Türk Öğrenciler vb. konularına değinildi.



“Nükleer santral atom bombası değildir”


Akkuyu Nükleer Mersin Bilgilendirme Merkezi ve Akkuyu NGS Yeri Tanıtım Filminin de katılımcılara izletildiği konferansta Uzman Burcu Düztaş, nükleer enerjiyle ilgili önemli bilgiler aktardı. Sunumunda nükleer enerji bilimine sahip çıkılması gerektiğini belirterek radyasyon konusuna değinen Düztaş, “İnsanoğlunun hayatının her alanında radyasyon mevcut. Bu öyle bir şey ki yediğiniz besinlerde, güneş ışınlarında hatta içilen sigarada bile mevcut. Radyasyondan kaçış yok, buna her zaman maruz kalıyoruz. Önemli olan en az düzeyde etkilenebilecek bir sistemin kurulması. Akkuyu NGS Projesinin maliyeti 20 milyar dolar ve bunun yüzde 40’ı güvenlik önlemlerine harcanacak” dedi. Nükleer santralin atom bombası olmadığını belirten Düztaş ise, “İşletmedeki bir nükleer santral, sağlığa ve çevreye zarar vermez. Herhangi bir şekilde kaza riskine karşılık da tüm güvenlik tedbirleri alınmaktadır” şeklinde konuştu.



“31 ülkede 450 nükleer reaktör bulunuyor”


Dünya’nın birçok yerinde Nükleer reaktörlerin bulunduğuna değinen Uzman Burcu Düztaş, “Dünyada 31 ülkede 450 nükleer reaktör işletmede ve 59 nükleer reaktör ise inşaat halinde. 3 Nisan 2018 tarihinde atılan temel ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali de Dünyada inşa edilen nükleer reaktörler listesinde yerini almıştır. 2023 yılına kadar dünyada 164 yeni nükleer santral yapılması planlanıyor. Ülkemizde bu proje yap-sahip ol- işlet modeli ile yapılıyor. Akkuyu NGS kurulmasında temel prensip, öncelikle nükleer ve radyasyon güvenliğinin sağlanması ve çevrenin korunmasıdır. Şu anda Ülkemiz enerjinin büyük kısmını ithal ediyor. Akkuyu NGS Projesi ile 15 milyon nüfuslu İstanbul’un elektrik enerjisi karşılanabilecek” diye konuştu. Düztaş, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu NGS Projesi’nin ömrünün 60 yıl olduğunu, proje tamamlandığında ise 35 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğinin altını çizdi.


Konferansın ardından Düztaş salonda bulunan katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.