YEREL HABERLER - 25 Mayıs 2017 Perşembe 17:32

Antalya ulaşım sorununa ’Master Plan’ aşısı

A
A
A
Antalya ulaşım sorununa ’Master Plan’ aşısı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Master Ulaşım Planı’ meclis üyeleriyle paylaşıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Master Ulaşım Planı’ meclis üyeleriyle paylaşıldı. 2040 yılının hedef alındığı planda, özellikle, bisiklet, yaya, raylı sistem ve toplu ulaşım entegrasyonu ile dikkat çekti.


Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan Master Ulaşım Planı, büyükşehir meclis üyeleriyle paylaşıldı. Otomobile bağlılığın azaltıldığı, insan odaklı ve toplu taşımanın ön plana çıkarıldığı Master planla ilgili bilgiler veren Ulaşım Ana Planı Çalışma Grubu Boğaziçi Proje Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem Dişli, 2040 yılının hedef alındığı master planla ilgili bilgiler aktardı. Dişli, Antalya’nın kişi başına düşen araç sayısıyla Türkiye’de birinci olduğuna dikkat çekerek, gün geçtikçe büyüyen trafik sorununu master planla ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.



Her kullanıcıyla görüşüldü


Ulaşımın sadece toplu taşıma, yol veya kavşaktan ibaret olmadığını belirten Dişli, tüm faktörlerin ele alınması gerektiğini vurgulayarak, Master planın temel amacının tüm ulaşım plan kararlarını tek bir merkezden yürütmek ve karar almak üzerine olduğunu söyledi. Bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşlardan çeşitli öneriler alarak bir veritabanı aldıklarını kaydeden Dişli, kentin ulaşım karakterini ortaya çıkarabilmek için, toplu taşıma araçlarındaki vatandaşlarla, araç sürücüleri, bisiklet ve yaya kullanıcıları, dışarıdan gelen yolcular ve 18 bin hanede vatandaşlarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.



“Her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor”


Planda kentteki değişimi de göz önüne aldıklarını belirten Dişli en önemli değişkenin Antalya’daki otomobil sahipliliğini olduğuna dikkat çekti. Antalya’da her beş kişiye bir otomobil düştüğünü söyleyen Dişli, “Otomobil sahipliği bir çok ülke standartlarında bin kişiye düşen otomobil rakamı ölçeği üzerinde karşılaştırılır. Antalya’da otomobil sahipliliği oranı, bin kişiye 200 civarındadır. Yani her 5 kişiye 1 otomobil düşmektedir. Bu değer Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Türkiye ortalaması bin kişiye 134 otomobildir. Antalya bu konumda Türkiye’de birinci sıradadır. Bu güzel bir gösterge olarak gözükmekte ama bu elbette ki trafiğimize, ulaşıma etki etmektedir” dedi.



"Amacımız toplu taşıma odaklı gelişme sağlamak"


Avrupa’da otomobil sahipliği oranının her bin kişide 450-500 civarında olduğunu hatırlatan Dişli, Türkiye’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’daki otomobil sahipliliğinin bu rakamın çok çok altında olduğunu söyledi. “Ekonomimiz geliştikçe daha çok otomobile sahip olma kapasitemiz var. Önemli olan bu otomobilleri, nerede ve nasıl kullanacağız” diyen Dişli, master planın amacını ise şu sözlerle açıkladı; “Bizim amacımız bu otomobil kullanımını yönetebilmek, yönlendirmek ve toplu taşıma odaklı gelişmemizi sağlamak. Aksi durumda bugün 203 olan bir rakamda bile ufak tefek sıkıntı yaşıyorsak, Türkiye genelinde 134, İstanbul’da 164 olan rakamda büyük bir trafik kaosu yaşıyorsak bunun 400-450 olduğunu düşünmemiz bugünden itibaren çok çok önemlidir”



"Toplu taşıma, yaya, bisiklet, kent merkezi düzenlemeleri, transfer merkezleri önerileri geliştirdik"


Eğer önlem alınmazsa Antalya ulaşımında ciddi sorunların baş göstereceğini ifade eden Yücel Erdem Dişli, toplu ulaşımın önemine de vurgu yaparak, “Toplu ulaşımı destekleyici, teşvik edici bir yöntem ortaya koyuyoruz. Sadece toplu taşıma değil, motorsuz ulaşım da öncelikli hedefimiz. İnsanları yaya veya bisiklet kullanmaya ya da toplu taşıma entegrasyonunu arttırıcı hedefler koymak istiyoruz. Özellikle kent merkezinde, tarihsel dokuda, turistik alanlarda ve ticari faaliyetleri arttırabilmek adına ticari alanlarda da bu konuyu hassasiyetle ele aldık. Toplu taşıma, yaya, bisiklet, kent merkezi düzenlemeleri, transfer merkezleri önerileri geliştirdik" ifadelerini kullandı.



"Yolları genişletmekle çözmeyiz"


Yücel Erdem Dişli, Antalya Ulaşım Ana Planı çalışması çerçevesinde belirledikleri, ulaşımla ilgili yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: “İnsanları özel otomobil kullanımından toplu taşımaya nasıl geçirebiliriz, kent içerisindeki baskıyı nasıl azaltabiliriz bunları araştırdık. Toplu taşımayı kentin gelişecek yerlerine götürmeliyiz, yüksek kapasiteli, hızlı ana toplu taşıma omurgalarını oluşturulması, uzun mesafeli yolcukların transfer merkezi ile verimli hale getirilmesi ve kent merkezindeki otopark politikalarının belirlenmesi gibi temel stratejilerimiz var. Antalya Ana Ulaşım Planı, insan öncelikli bir planlama. Çevreci olmamız, sürdürülebilir olmamız da öncelikli değerlerimiz. Fiziksel mekânları daha verimli kullanıp yaya, otomobil ve toplu taşıma kullanıcılarına eşit alanlar sunmalıyız. Bütün yolları taşıtlara veremeyiz. Yolları istediğimiz kadar genişletelim yetmeyecek ve genişletecek yerimiz de kalmayacak. Sadece toplu taşıma değil, motorsuz ulaşım da öncelikli hedefimiz. İnsanları yaya veya bisiklet kullanmaya teşvik etmeli ya da toplu taşıma entegrasyonunu arttırıcı hedefler koymalıyız.”



Otopark önerilerini de anlatan Dişli, “Kaleiçi için özel otopark politikaları geliştirildi. Kaleiçi için otopark önerimiz de; Kaleiçi kullanıcılarının taksi, toplu taşıma durak ve otopark erişimi ulaşımı tarihi dokuya zarar vermeyecek olan Kaleiçi Ring Hatları ile olmalıdır ” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”