ASAYİŞ - 19 Ocak 2017 Perşembe 00:22

Antalya’da çöken inşaatta kurtarma çalışmaları tamamlandı

A
A
A
Antalya’da çöken inşaatta kurtarma çalışmaları tamamlandı

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde yapımı süren Morfoloji Bölümü ek binası inşaatında iskelenin çökmesi sonucu iskele altında kalan 7 işçinin kurtarılma çalışmaları tamamlandı. İşçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Hastaneye kaldırılan üç işçi ayakta tedavisinin ardından taburcu oldu.
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Bölümü ek binası inşaatında saat 21,10 sıralarından iskelenin çökmesi sonucu göçük meydana geldi. Çökmeyle birlikte yaşanan göçük altında 7 işçi kaldı. Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, AFAD ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ve AFAD ekipleri göçük altındaki 7 kişiyi kurtarmak için çalışma başlattı. İtfaiye ve AFAD ekipleri ilk olarak göçük altında kalan 6 kişiyi kurtardı. Kurtarılan işçiler olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.

"Birden iskele çöktü, bizde anlayamadık"
İtfaiye ve AFAD ekipleri diğer bir işçiyi kurtarmak için ise büyük mücadele verdi. İskele demirleri altında sıkışan işçi ile irtibat kuran ekipler, işçinin herhangi bir zarar görmemesini önledi. Yaklaşık 1,5 saatlik çalışmanın ardından kurtarılan işçi olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından sedye ile ambulansa alınarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan diğer işçinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Hastaneye kaldırılan 3 işçinin ise ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi. Olay anının yaşayan beton mikseri şoförü ise olayı şöyle anlattı: “Birden iskele çöktü, bizde anlayamadık. 8 kişiden 3’ü kendisi kurtulmuş diğerleri göçük altında kalmış. İşçiler kalıpların altında kaldı.”
"Şuan hayati tehlikeleri yok, durumları normal"
Öte yandan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ve İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarını koordine etti, yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi aldı. İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya çalışmalar sonucunda yapmış olduğu açıklamada, “inşaatın kalıplarının kurulmasını esnasındaki çökme sonucu şantiyede çalışan 7 işçi, enkaz altında, demir ve inşaat kalaslarının altında kalarak yaralandı. İlk başta çalışan 6 çalışanımız çıkarıldı. 3 tanesi ayakta tedavi olarak normale döndü. Diğer 3 tanesi değişik hastanelerde tedavi altına alındı. Şuan hayati tehlikeleri yok, durumları normal. Son işçimizi de kendisinin zarar görmemesi için hassas bir çalışma sonucunda çıkarıldı” dedi.

“Mutlaka bir eksiklik var ki çökme oldu”
Uzunkaya herhangi bir ihmalin olup olmadığına ise şöyle cevap verdi: “Ekiplerimiz konuyu inceleyecek. Şantiyenin çalışması, şartları, alınan tedbirler ile ilgili incelemeler devam ediyor. Şuanda bina güvenlik çemberine alındı. Sabah gerekli çalışmalar yapılacak. Tabi bütün önlemlere rağmen çökme olabiliyor. Mutlaka bir eksiklik var ki çökme oldu. Önemli olan hiçbir işçimizin ölmemiş olmamasıdır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da balkonda genç kızı kurtarma operasyonu: Sigara içerken kilitli kaldı, kurtarılınca kendi haline güldü Kağıthane’de yaşadığı evin balkonunda sigara içerken kilitli kalan genç kız, itfaiye tarafından kurtarıldı. Kurtarma anları kameralara yansırken, aşağıya indirilen genç kızın ekiplere olayı anlatırken kendi haline güldüğü anlar renkli görüntüler oluşturdu. Kağıthane Hamidiye Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde meydana gelen olayda, lüks bir sitede yaşayan 23 yaşındaki İrem Öztürk, evde tek başına olduğu esnada sigara içmek için balkona çıktı. Genç kız sigarasını içtikten sonra eve girmek için balkonun kapısını açmak istedi ancak kilitli kaldı. Denemelerine rağmen kapıyı açamayan genç kız, kurtarılmak için cep telefonundan itfaiye ekiplerini arayarak ihbarda bulundu. Sigara için çıktığı balkonda kilitli kaldı İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, balkonda mahsur kalan genç kızın ihbarı yapan kişi olduğunu anlayınca şaşırdı. Hemen harekete geçen ekipleri, merdiven aracı yardımıyla genç kızın olduğu balkona ulaştı. Ardından da genç kız, kask giydirdikten sonra sepete alınarak aşağıya indirildi. Genç kız bile kendi haline güldü Genç kızın kontrolleri yapıldıktan sonra da kaskı çıkartıldı. Aşağıda ekiplerle konuşan İrem Öztürk, o anları anlatırken kendi haline gülmesi renkli görüntüler oluşturdu. Genç kız ardından polis otosuna bindirilerek evine götürüldü. Yaşananlar ise İhlas Haber Ajansı (İHA) kameralarına yansıdı.
İstanbul Kira tespit davalarında dava sayısını ve mağduriyeti azaltacak bir ihtiyati tedbir önerisi Kanun’a göre kira tespit davaları, en erken altıncı kira yılı için açılabilir (TBK 344/3). Bu davayı genellikle kiraya veren taraf kiracıya karşı açar ve davanın konusu, kira bedelinin emsalleri düzeyine yaklaştırılmasıdır. Kiraya verenin tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuçlanmasının birkaç yıl sürdüğünü belirten Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını açıkladı. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Yeniocak, yüksek enflasyon sebebiyle hızla artan kiraların ev sahibi ile kiracıları çok sık karşı karşıya getirdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Umut Yeniocak, kiraya verenin açacağı tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuç alınabilmesinin maalesef birkaç yıl sürebildiğini belirtti. Kiraya verenin davanın sonunu beklemesi hatta geçmişe dönük kira farklarının tahsili talebiyle kararı icraya koyması için de mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak’a göre kiraya veren, yıllar süren davanın sonunu bekleyip geçmişe dönük kira farkını faiziyle talep ettiğinde, kanun gereği kendisine ödenen faiz de enflasyon karşısında oldukça düşük düzeyde olduğundan, bir mağduriyet de bu aşamada yaşanıyor. “Emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı, mağduriyeti azaltır” Bu tabloda müdahale edilmesi gereken çok şey olduğuna değinen Yeniocak, “Elbette, enflasyon kalıcı olarak düşürülmedikçe bu sorunun sadece hukuk yoluyla kalıcı olarak çözümü mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı. Ancak kısa vadede kira tespit davalarında davacı kiraya veren tarafın, davalı kiracının dava süresince emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep etmesi ve mahkemenin de dosyada sıra dışı bir durum yoksa özellikle içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon şartlarında bu tedbir kararını vermesi gerektiğini vurguladı. Böylece dava boyunca yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti. Yeniocak, son olarak mahkemelerin bu yönde tedbir kararı vermeleri hâlinde uyuşmazlıkların arabuluculuk aşamasında anlaşmayla çözülme ihtimali de artacağından dava sayısının azalacağını öne sürdü. Ayrıca bu uygulamanın, taraflar arasındaki menfaat dengesine daha uygun bir çözüm olacağına da dikkat çekti.