YEREL HABERLER - 30 Mayıs 2017 Salı 12:24

Başkan Böcek, ‘Ramazan’ hazırlıklarını inceledi

A
A
A
Başkan Böcek, ‘Ramazan’ hazırlıklarını inceledi

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, geçtiğimiz yıl 13 bin 900 kişiye sosyal yardım sağlayan Konyaaltı Sosyal Hizmetler Merkezi’nde (KOSHİM) hazırlıkları inceledi.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, geçtiğimiz yıl 13 bin 900 kişiye sosyal yardım sağlayan Konyaaltı Sosyal Hizmetler Merkezi’nde (KOSHİM) hazırlıkları inceledi.


Gıda ve Giyim Bankası, Engelli Merkezi, Beslenme ve Diyet Bölümü, Aile Danışma Merkezi, Evde Bakım Servisi gibi birçok sosyal destek birimini KOSHİM ile tek çatı altında toplayan Konyaaltı Belediyesi, ihtiyaç sahibi herkese yardım eli uzatıyor. Konyaaltı Belediyesi bünyesinde hizmet veren KOSHİM, 2016 yılı içersinde 13 bin 900 kişiye birçok sosyal hizmet kolunda destek sağladı.



Ramazan’da bin kişiye yardım


KOSHİM bünyesinde hizmet veren sosyal hizmet birimleriyle amaçlarının ihtiyaç sahibi kimselere mümkün olan en iyi hizmeti vermek olduğunu söyleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, KOSHİM’de çalışmaları inceledi. Ramazan ayında ortalama bin kişiye gıda yardımı yaptıklarını belirten Başkan Böcek, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının da Konyaaltı’nda yine yardım ayı olacağını söyledi.



Ücretsiz market alışverişi


İhtiyaç sahibi vatandaşlara verilen KONKRAT’lara her ay 75 ile 150 lira arası para yüklediklerini ifade eden Muhittin Böcek, bu kartlar ile vatandaşların diledikleri gibi market alış verişlerini yapabildiklerini söyledi. Bu yardımların yıl boyu devam ettiğine de vurgu yapan Başkan Böcek, amaçlarının bölge halkına en iyi hizmeti sunmak olduğunu kaydetti.


KOSHİM çatısı altında yer alan sosyal hizmetlerden 2016 yılı içersinde 13 bin 900 kişi faydalandı. Hizmete açıldığı üç yıllık süre içinde ise yaklaşık 34 bin kişiye yardım edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.