EKONOMİ - 11 Aralık 2017 Pazartesi 12:00

Belgesi Olmayan “Tehlikeli” İşlerde Çalışamayacak

A
A
A
Belgesi Olmayan “Tehlikeli” İşlerde Çalışamayacak

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yapılan kanuni düzenlemeye göre inşaat sektörünün de içerisinde yer aldığı 40 meslekte; 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile Asansör alanındaki mesleklerinde dahil olduğu 8 meslekte 25 Mart 2017 tarihi itibari ile otomotiv sektörünün yer aldığı 33 meslekte ise, 25 Eylül 2018 tarihinden sonra “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ya da “Ustalık Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını çalıştırılması ve tespitinde işletmeye kişi başı 500 TL idari para cezası uygulanacağını vurguladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yapılan kanuni düzenlemeye göre inşaat sektörünün de içerisinde yer aldığı 40 meslekte; 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile Asansör alanındaki mesleklerinde dahil olduğu 8 meslekte 25 Mart 2017 tarihi itibari ile otomotiv sektörünün yer aldığı 33 meslekte ise, 25 Eylül 2018 tarihinden sonra “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ya da “Ustalık Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını çalıştırılması ve tespitinde işletmeye kişi başı 500 TL idari para cezası uygulanacağını vurguladı.


ATSO MESEM, belge zorunluluğunun olduğu 31 meslekte mesleki yeterlilik belgelendirme sınav taleplerini almaya devam ediyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM tarafından asansör, inşaat, otomotiv ve metal sektöründe yer alan belge zorunluluğunun bulunduğu 31 meslekte mesleki yeterlilik belgelendirme sınav talepleri alınmaya devam ettiğini bildirdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) arasında ilk etapta 19 meslekte işbirliği protokolü imzalandığını ve bu meslek sayısının şuan 31’e çıktığını belirten Başkan Davut Çetin, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğunun bulunduğu 31 meslekte sınav başvuru taleplerinin ATSO MESEM tarafından toplandığını, teorik ve uygulamalı sınavların yetkilendirilmiş belgelendirme merkezi olan TOBB MEYBEM A.Ş. tarafından ATSO’nun koordinasyonunda gerçekleştirildiğini kaydetti.



Başvuru Süreci


Başvuru süreci hakkında bilgi veren Başkan Çetin, bahsedilen 31 meslekte belge almak için başvuru yapmak isteyen adayların www.atso.org.tr ve ww.atsomesem.org.tr adreslerinde yer alan başvuru sürecini takip ederek ilgili başvuru evraklarını ATSO MESEM’e elden teslim etmeleri gerektiğini, başvuruları uygun bulunan adaylarının sınav ücretlerini yatırdıktan sonra sınavlara girebileceğini bildirdi.


Sınav Ücretine Yönelik Destekler


Adayların başvuruda bulunacağı 31 meslekte, sınavlarda başarılı olması durumunda sınav ücretlerinin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 2020 yılına kadar karşılanacağına dikkat çeken Başkan Davut Çetin, “Ayrıca ilk girdiği sınavda başarısız olan adayların, başarısız olduğu yeterlilik birimleri ve sınav türleri için ilave sınav ücreti alınmadan ilk sınav tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde en az 2 kez ücretsiz sınav hakları bulunuyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.