YEREL HABERLER - 29 Mayıs 2017 Pazartesi 13:37

Büyükşehir tartışmalı katlı otopark için referanduma gidiyor

A
A
A
Büyükşehir tartışmalı katlı otopark için referanduma gidiyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şarampol Katlı Otoparkına yönelik yöneltilen eleştirilerin ardından 11 Haziran’da Üçgen, Cumhuriyet Mahallesi ve Şarampol caddesi esnafının katımlıyla referandum yapacaklarını açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şarampol Katlı Otoparkına yönelik yöneltilen eleştirilerin ardından 11 Haziran’da Üçgen, Cumhuriyet Mahallesi ve Şarampol caddesi esnafının katımlıyla referandum yapacaklarını açıkladı.


Türel, ‘Efsane geri dönüyor Şarampol güzelleşiyor’ sloganıyla hayata geçirilen kentsel tasarım projesi Şarampol hakkında belediyede basın toplantısı düzenledi.


Şarampol projesi caddenin mevcut sorunlarını çözmek, yeni bir cazibe merkezi oluşturmak amacıyla yalpan kentsel tasarım projesi olduğunu dile getiren Başkan Türel, projeyle Antalya’nın, Türkiye’nin değil dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden biri olduğunun altını çizdi.


"Antalya’nın simgesi"


Şarampolün Antalya’nın simge yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Türel, projenin güzelliğinin ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte, projeden rahatsız olanlarında ortaya çıkmaya başladığını belirtti.


Bu projeyle fiziksel ve görsel olarak özgün bir kimlik oluşturulacağına değinen Türel, gelen misafirlerin otopark sorunun çözüleceğini, Tonguç alt geçidi ve yeni oluşturulan ana yan yollarla kent içi trafiği rahatlatacak bir şehirleşme projesinin uygulanmaya konduğunu kaydetti.


"Şarampol bütüncül bir proje"


Şarampol’un tek başına bir cadde düzenlemesi olmadığını işaret eden Türel, “ Trafik, otopark çözümleriyle, cadde güzelleştirilmesiyle, binaların cephe düzenlemeleriyle bütüncül bir projedir. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. 18 Ekim 2015 tarihinde Şarampol Caddesi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesini 9 mahalle, cadde esnafı yüzde 90,19 gibi bir oranla destekledi. Otoparkların yapılması da halkımıza soruldu. Otoparklarıyla, trafik çözümleriyle, bina cephe yenileme ve tamamına halkımız ‘yapabilirsin’ dedi. Proje sadece yayalaştırma kentsel tasarımdan ibaret değildi. Temayı destekleyen 3 alt proje daha yapılarak Şarampol’de 4 projeyi uygulamaya koyduk. Projenin birinci kısmı, Şarampol Caddesi ve Kentsel Tasarım ve Çevre düzenlemesidir. Caddenin modern, dikkat çekici, tabela disiplini sağlanmış ve konforlu alışveriş caddesine dönüştürerek, cazibe merkezi haline getirmek hedefimizdi. Şarampol’de projeler sona yaklaşıyor. Gezenler ana caddenin arka tarafındaki otopark alanı olarak düzenlediğimiz kısımları dikkatinizden kaçırmayın. Apartmanların arkasındaki otopark alanı olarak birleştirdiğimiz alan projenin kendisi kadar güzel oldu. Yaşayan halkın ve esnafın otopark ihtiyacına çözüm bulundu” dedi.


"Otoparklar"


Cadde düzenlemesine 18 milyon 244 bin TL harcanacağını kaydeden Türel, Keşif artışıyla rakam 23 milyon 680 bin 712 TL’ye kadar çıkabiliyor. 1 Temmuz 2016’da işe başladık, ağustos ayında cadde düzenlemesini tamamlayacağız. İkinci ayağı Tonguç Caddesi hemzemin ve tünel geçişidir. Yayaların mal ve mal ve can güvenliği nedeniyle araç trafiği yeraltına alındı. O bölgede 3 kavşağı birleştirdik ve yeraltına aldık. Alt yapı ile çalışmasıyla bölgenin yağmur suyu sorununu çözdük.Al geçitlerle ilgili projenin bedeli 13 milyon 111 bin TL olarak gerçekleşti. Üçüncü ayağı Cumhuriyet Mahallesindeki yer altı otoparkı. Caddenin cazibe merkezi olmasının ardından yoğunlaşacak araç parkı ihtiyacını karşılamak amacıyla doğusunda ve batısında birer tane oto park yapımı planlandı. Cumhuriyet Mahallesindeki otopark yeraltındadır ve 720 araç kapasitelidir. Maliyeti 13 milyon 487 bin TL’yi bulacak.Kazı çalışmalarına yeni başlandı. Üzerindeki parkı da inşaat bittikten sonra koruyarak halkın kullanımına sunacağız” diye konuştu.


"Tartışma konusu olan otopark"


Projenin dördüncü ayağındaki tartışılan otopark Şarampol Katlı Otoparkı hakkında bilgiler veren Türel, “Üçgen Mahallesi’nde 1003 ada, 20 parselde bulunan 2 bin 793 metrekarelik alanda çalışmalara başladık. Otopark yapım çalışması aslında 11 Eylül 2015 tarihinde belediyemizin meclisinde alınan ilk kararla başlamıştır. Kararlar oy birliği ile geçti. Bugün orada bu kararlara evet diyen bazı arkadaşlar şimdi yapılmasın diye boy gösteriyorlar. Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde 1003 ada güneyinde yer alan çocuk bahçesi alanını, katlı otopark alanına dönüştürülmesi için hazırlanan nazım imar planı ve uygulama imar planı değişiklikleri meclisin 16 Kasım 2015 tarihinde oy çokluğuyla onaylanmıştır. Muratpaşa Belediyesinin yapılmaması gibi olumsuz bir görüşü olmamıştır. Meclisimizde trafo yerinin değiştirilmesine de evet demiştir. Süreç meclis üyelerinin bilgisi ve onayı doğrultusunda devam etmiş ve planların askı sürecinde hiçbir itiraz olmamıştır. Bu itirazları yapanlar neredeydi. Bugün itirazları yapanların akılları neredeydi diye sormak lazım. Giritliler Evi aynen korunacaktır. Yıkımı falan söz konusu değil. Orada o bölgedeki Giritli vatandaşlarımızın önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Yıkılma gibi durum yok. Bu hayal ürünüdür . Nereden uyduruyorlar. Bu hayaldir, nereden uyduruyorlar. Anlamakta zorlanıyorum. Bu proje uygulanırsa Giritli Evi yerinde korunacak. Bir kaşık suda fırtına koparılıyor. Otopark 2 bin 793 metrekarelik park alanının 980 metrekarelik alanında uygulanacak. Kalan kısım ise yeşil alan ve Giritliler Evi korunacak. Toplam araç kapasitesi 180 adet olacaktır. Bu konunda herhangi bir itiraz olmadı. İhaleyi tamamladık. 5 milyona yakın bedeli var” dedi.


"Şov yapıyorlar"


Şarampol projesi kapsamında yapılacak yatırım bedelinin 55 milyon TL olduğunu aktaran Başkan Türel, “Böyle bir kaynağı prestij, turistik cazibe merkezi haline getirmek için seve seve harcıyoruz. Bölge halkından gelen taleplerle yaptık. Önerileri aldık. ‘Biz yaptık oldu yada olacak’ demedik. İstişare kanallarımız hep açık oldu. Ağaçların korunması konusunda asgari hassasiyet gösterilmiştir. Şu anda orada 70 ağaç var. Bu ağaçların 39’unu nakledeceğiz. Geri kalanların hepsini alanda koyuyoruz. Bir tek ağaç kesilmesi söz konusu değildir. Daha çok yeşili korumak istedik.Eğer biz tamamen yer altı otoparkı yapacak olursak, hafriyat alanı genişleyeceği için oradan nakledilecek ağaç sayısı artacaktır. Ağaçları koruma adına bunları yaptık. Ama tabi çalakalem konuşanlar, popülizm yapanlar hiç bu işlerle bilimsel inceleme yapmayanlar sadece şov yapıyorlar. Giritliler Evi’nin yıkılması da söz konusu olmamıştır. Kimse beni çevre hassasiyetleriyle eleştirmeye kalkmasın. İlk dönemimde 1 milyon ağaç diktim. Onlara sorarım kaç ağaç diktin. Projeler kapsamında taşınması gereken ağaçları başka belediyeler gibi kesmedik, naklettik. Bu dönemde 10 milyon ağaç dikeceğim. Bir ağaç dikmeyenler, 30 tane ağacı nakledilmesini, bölgenin önemli bir ihtiyacını bertaraf etme adına konuşuyorlarsa bu halkın takdiridir. Mevcut parkı büyük oranda koruyoruz. Bir mahallenin, caddenin güzelleşmesi 55 milyon para harcıyoruz. Bu bırakın Antalya’yı Türkiye için kolay rakam değildir” ifadelerine yer verdi.


"Keyfi olarak otopark yapmıyoruz"


Geçen hafta kardeş şehir protokolü için ABD’de olduğunu hatırlatan Türel, “Medyadan takip ettiğim kadarıyla Giritli Parkının da içine alan Şarampol Katlı Otopark projesine karşı çıktığını gördüm. Biz bu oto parkı Şarampol halkının ihtiyacı olduğu için yapıyoruz.Keyfi olarak otopark yapmamız söz konusu değil. Anketimizde bu otoparkları da yap dedi. Otoparklar yapımı da işletmesi de belediyeye külfet getiriyor. Mutlaka otopark yapacağız diye ortaya çıkmadık. Mecliste 5 kez bu konu gündeme geldi. Bugün itiraz edenler arasındaki CHP’li Meclis üyesi Songül Başkaya, bu 5 kararın 2’sinde mecliste yokmuş, ikisinde kabul, birinde ret vermiş. Muratpaşa Belediye Başkanı bu 5 kararın 3’ünde mecliste yokmuş, 2’sinde kabul oyu vermiş. Keşke o zaman söyleselermiş. Keyfiyetle ortaya koymadık. Haberleri görür görmez yurt dışından talimat verdim, oluşan yeni bir hassasiyet karşısında yeni bir halk oylaması yapabileceğimizi söyledim. İstemiyorlarsa yapmayız.Bu projeye karşı çıkanların yer aldığı fotoğraflarda, o mahallede oturan pek birisine rastlamadım. O mahallede ticaretle uğraşan birine de rastlamadım. Bizim için önemli olan sessiz çoğunluktur. Bunu iyi anlamamız lazım” dedi.


"11 Haziran referandum"


Türel şöyle devam etti: “ Orada 3-5 tane şovmen halkın hislerine tercüman olamaz. Biz gerekirse halkımıza sorarız. Halkımız için yapıyoruz, halk istemezse elbette yapmayız. Eğer halk isterse yapmak görevimdir. 11 Haziran’a yetişecek şekilde referandum yapılması için talimat verdim. Referanduma otoparktan yararlanacak olan, Üçgen ve Cumhuriyet Mahallesi sakinleriyle Şarampol Caddesi esnafı katılacak ve oy kullanacaktır. Söz de kararda milletindir. Onlar ne isterse onu yaparız. Birileri istedi diye bir şey yapmayız.Herkesten isteğim Şarampol halkının kararına saygı duyulmasıdır.”


"Halk istemezse yapmayız"


Şarampol Caddesi’nin bir cazibe merkezi olacağını vurgulayan Türel, “Kimse Şarampol Projesini küçücük otoparka feda edeceğimizi zannetmesinler. Çok yanılırlar. Onlara pabuç bırakmayız. Bu proje ile efsane gri dönecek. Büyükşehir Belediyesi katılımcı anlayışından taviz vermeyecektir.Ticaretin gelişmesi ihtiyacın karşılanması halkımız için yapıyoruz. Bugün orada şov yapanlar ne orada oturuyor nede o bölgenin insanı. Herkes halkın iradesine saygı gösterecek. Hayır çıkarsa bizim için sorun değil. 80 araçlık otoparktan vazgeçeriz. Evet çıkarsa gereğini yaparız"dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 81 ilde "Çember-15" operasyonu: 2 bin 840 firari yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aranan şahıslara yönelik 81 ilde 4 gündür devam eden "Çember-15" operasyonlarında arama kaydı bulunan 2 bin 840 firarinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki firari suçluların sokaklarımızda gezmelerine asla izin vermeyeceğiz. Ailelerimizin huzurunu kaçırmalarına müsaade etmedik, etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Paylaşımında yakalanan şahısların kaç yıldır arandığı bilgisini de paylaşan Yerlikaya, 2 bin 797 şahsın son 5 yıldır, 25 şahsın 5 ile 10 yıldır, 18 şahsın 10 yıl ve üzerinde arandığını kaydetti. Yerlikaya, şahısların hangi suçlardan arandığını şöyle ifade etti: "Hırsızlıktan 442 şahıs, dolandırıcılıktan 250 şahıs, yağmadan 103 şahıs, adam öldürmeden 22 şahıs, cinsel suçlardan 67 şahıs, narkotik suçlarından 450 şahıs, terörden 45 şahıs, kaçakçılık ve organize (KOM) 297 şahıs olmak üzere diğer suçlardan yakalananlarla birlikte toplam 2 bin 840 şahıs adalete teslim edildi." Bakan Yerlikaya, İl Jandarma Komutanlıkları, İl Emniyet Müdürlükleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 81 il genelinde arama kaydı olanlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda şahısların yol aramalarında, ev ve iş yerleri baskınlarında, kimlik kontrollerinde yakalanıp adalete teslim edildiğini kaydetti.
Denizli Denizli OSB’den teknik tekstile katkı sunacak seminer Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliği ile teknik tekstil alanında katkı sunacak "Carbon Fiber ve Kompozit Tekstillerin Denizli’deki Serüveni" konulu seminer gerçekleştirildi. Tekstil sektörünün geleceği olarak nitelendirilen teknik tekstil alanında önemli adımlar atan Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğinde "Carbon Fiber ve Kompozit Tekstillerin Denizli’deki Serüveni" konulu seminer gerçekleştirildi. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde yine bölgede yer alan Spinteks firmasının Genel Müdürü Tekstil Mühendisi Yalın Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin ‘Üyelerimizden Üyelerimize’ başlığı ile başlattığı ve ilkini Denizli OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği seminere katılım oldukça yoğun olurken, Genel Müdür Aydın firma olarak carbon fiber üzerine hayata geçirdikleri çalışmalardan ve kullanım alanlarından bahsetti. “carbon fiberin kentimizdeki hikayesini anlatacağım” Düzenlenen seminer hakkında bilgiler veren Spinteks Genel Müdürü Tekstil Mühendisi Yalın Aydın; “2002 yılında kurulan firmamız 2010 yılında carbon fiber üzerine çalışmaya başladı. Alanında Türkiye’nin en yüksek kapasitesine ulaşmış, Denizli’deki bir teknik tekstil firmasıyız. Bugünkü seminerimizde de katılımcılarımıza bu hikayeyi anlatacağım. Teknik tekstil ile ilgili yaptığımız çalışmaları, carbon fiberin kentimizdeki hikayesini anlatacağım. Bu kapsamda toplantıyı düzenleyen Tekstil Mühendisleri Odası’na ve ev sahipliğinden dolayı Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüze çok teşekkür ederim” dedi. “Teknik tekstil konusu çok önemli ve gerekli” Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Kaner ise şunları söyledi: “Göreve geldiğimizden bu yana pek çok sektörel eğitim ve seminerler düzenledik. ‘Üyelerimizden üyelerimize’ başlığıyla başlattığımız seminerlerin ilkini bugün Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üyemiz olan Yalın Bey bugün seminerimizde katılımcılarımızla bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Hem üyelerimiz hem de sektör paydaşlarımız bilgilenmiş olacaklar. Teknik tekstil önü çok açık bir konu. Geleceğin konusu aslında. Yüzyıllardır tekstil sektöründe üretim yapan bir şehirdeyiz. Ancak teknik tekstil konusu çok daha önemli ve gerekli. Bu bağlamda çalışmalar yapan ve başarılı olan örneklerle üyelerimizi ve sektördeki paydaşlarımızı bilgilendirmek bizim için çok kıymetli.” “Teknik tekstil geleceğimiz” Teknik tekstilin önemine vurgu yapan Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu da “Tekstilin başkenti olan Denizli’de sektörde faaliyetlerini yürüten firmalarımız artık tekstili teknoloji ve inovasyonla buluşturuyor. Teknik tekstilin geleceğimiz olduğu bilinci ile çalışmalar hızla büyüyor. Bizler de bu kapsamda Bölge Müdürlüğü olarak sanayicilerimize fayda sağlayacak etkinliklere ev sahipliği yapmaya, teknik tekstile geçişte taş üstüne taş koymaya önem veriyoruz” diye konuştu. Seminerin sonunda Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından katkılarından dolayı Spinteks Genel Müdürü Tekstil Mühendisi Yalın Aydın’a teşekkür plaketi verildi. Katılımcılar ise soru-cevap kısmında merak ettiklerini sorma imkanı buldular.
Malatya ’Hayat Kurtaran Gençlik’ projesinin lansmanı gerçekleştirildi İnönü Üniversitesi Yeni Fikirler Topluluğu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliği ile “Hayat Kurtaran Gençlik” projesinin lansmanı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lansman programına İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, TÜGVA İl Başkanı Mesut Demir, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, AFAD Malatya Eğitim Şube Müdürü Emrah Altuntaş, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ulaş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. TÜGVA İl Başkanı Mesut Demir, projenin başlangıç töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dönemde seller, yangınlar ve afetlerle mücadele ettiğini, devlet ve millet olarak bu afetlerle mücadeleye birlikte giriştiklerini söyledi. TÜGVA Malatya olarak sivil toplum kuruluşu sorumluluğuyla “Gençlerle birlikte neleri daha iyi yapabiliriz, hangi noktada katkı sunabiliriz?” derdiyle yola çıktıklarını belirten Demir, 170 gencin 6 Şubat’taki afette canla başla mücadele ederek birçok insana yardım ettiğini kaydetti. Demir “Kıymetli arkadaşlar, buradan mezun olduğunuzda gittiğiniz illerde bu manada çok ciddi katkı sunacağınızdan şüphemiz yok. Eğitimlerimizin sonunda AFAD İl Müdürlüğümüz sizlere Afet Destek Gönüllüsü Kimlik Kartı’nı takdim edecek. Burada inşallah eğitim öğretim sürecini dolu dolu yaşayarak hep birlikte sonuca ulaşacağız” dedi. Daha sonra konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Türkiye’nin deprem riskine dikkat çekerek 30 yılda bir büyük bir deprem yaşanma ihtimali olduğunu belirtti. Yaşanan doğal afetlerde nasıl müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkmen, “Hayat Kurtaran Gençlik Projesi ile gençlerin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Türkmen, “Özellikle üniversite eğitimi almış gençlerin bu önemli etkinliğe katılarak bilinçlenmesini sağlamak, eğitim almalarını teşvik etmek oldukça kıymetli bir adımdır. Gençlerin katılımını artırmak için desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple, çevrenizdeki arkadaşlarınızı da bu tür eğitimlere katılmaya teşvik etmeniz büyük önem taşıyor” diyerek sözlerine son verdi. Son olarak konuşan AFAD Malatya Eğitim Şube Müdürü Emrah Altuntaş Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu ve her an yeni bir afetle karşılaşma ihtimalini düşünerek gençleri ve vatandaşları Hayat Kurtaran Gençlik Projesi’yle bilinçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak gönüllü sisteminden bahsetti. Altuntaş "E-devlet üzerinden AFAD gönüllü başvurusu yapılabilir. Orada uzaktan eğitimler var. Bu eğitimler ‘Afet riskini anlama azaltma, afet farkındalık, liderlik, kişisel stres yönetimi ve bunun yanı sıra da ipler, düğümler şeklinde 6 tane çevrim içi eğitimi tamamlarsanız temel AFAD gönüllüsü oluyorsunuz. Saha eğitimlerini teorik ve uygulamalı olarak tamamlayarak başarılı olan öğrencilere kimlik kartı çıkartılıyor" diye konuştu. Lansman çekiliş ile son buldu.