EKONOMİ - 21 Ekim 2017 Cumartesi 15:53

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

A
A
A
Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya’nın çöpünden elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin temelini törenle attı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya’nın çöpünden elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin temelini törenle attı. Dünyanın en önemli çevreci tesislerinden birinin temelini attıklarını belirten Başkan Türel, “Bu son teknoloji tesis sadece Alanya’mıza değil, Akseki, Gazipaşa, Gündoğmuş’a da hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak” dedi.


Alanya’nın çöpünden elektrik üretecek, son teknoloji Alanya Türkler Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Şahin, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Murat Adem Yücel, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Alanyalı katıldı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açılışta yaptığı konuşmada yıllardır beklenen katı atık tesisinin temelini attıklarını belirterek " Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu tesisin hayata geçmesi için verdiği emek için, Alanya’mıza ve Antalya’mıza verdiği tüm hizmetler için teşekkür ediyoruz. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar büyük hizmetler yapmış bu sene içerisinde. 15 gün önce Aşevinin açılışında beraberdik. AK Köprü, ki bu devlet ihalesiyle yapılacak tipte köprüler, Büyükşehrimiz bunu da bölgemize kazandırdı. Bunlar önemli hizmetler. Birlik ve beraberlik olunca hizmet oluyor. Bu tesisin yapılması için daha önce Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu Ankara’ya kaç defa geldi hatırlamıyorum. Yine Hasan Sipahioğlu’nun o günkü önderliğini hiç unutmam. O zamanlarda Hasan Sipahioğlu ve Hayri Çavuşoğlu buranın tahsisini yaptılar, ihalesini yaptılar. O dönemde görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın bunu engelledi. Güya modern çağdaş partiymiş siz statükonun başkentisiniz. Böyle bir tesisin kurulmasını engelledi. Köprüler, kavşaklar yapmak istedik karayolları yapsın dedik planını engelledi. Yok efendim çay içen rahatsız olurmuş, uyuyan rahatsız olurmuş. Trafik sıkıştığı zaman kornalardan insanlar rahatsız olmuyor mu? Vizyon olacak.” dedi.



"Çağdaş yatırım"


Vali Münir Karaloğlu, şehirlerin göçlerle büyüdüğüne dikkat çekerek, “Büyüdükçe, milli gelir seviyemiz arttıkça insanların ürettiği atık çöp miktarı da artıyor. 90’lı yıllarda Türkiye çöpünü, atığını vahşi depolardı. Artık depolama yok tam manasıyla bertaraf var. Bu tesis çöpü atığı ekonomik değere dönüştüren ve tamamen bertaraf eden çok çağdaş üçüncü nesil bir yatırım bu yatırım. Emeği geçen başkanlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz yüklenici firmaya teşekkür ederim. Alanya çevre açısından daha çağdaş temiz ve gerçek turizm beldesi olacak” dedi.


Alanya’nın tarihi bir güne tanıklık ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Alanya’nın kangrenleşmiş sorunu olan çöp depolama sorununu kökten çözecek bir adımı atıyoruz. Yurt dışına gittiğimizde bu tesislere imreniyorduk neden bizde yok diye hayıflanıyorduk. Oralardaki tesisleri ziyaret ediyorken kapısında ‘Çöp Altındır’ yazıyordu. Tesislerin içine girdiğimizde çöpün neden altın olduğunu çok daha iyi idrak ediyorduk. Çünkü adeta bir kerede bir keçiden üç beş post çıkartıyordu. Bir taraftan çöpten elektrik elde ediliyor, gübre elde ediliyor, geriye kalan son tortusu çimento fabrikalarının yakıtı haline getiriyor. Böylelikle çöpün yüzde yüzü bertaraf ediliyordu. Bu adımları Antalya’mızda bir süre önce attık. Ve inşallah bu ayın başında tesis deneme üretime başladı resmi açılışını yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.



"Birlik ve beraberlikle oluyor"


Geçmişte, tesisin yapılacağı alanın planlamasını yapan Türkler Belediye Başkanı Halil Çavuşoğlu ile Alanya Eski Başkanı Hasan Sipahioğlu’na teşekkür etmeyi unutmayan Türel, şunları söyledi: “Göreve geldikten sonra hukuki izinlerinin alınması hususunda ciddi bir gayretin içine girdik. Böyle projeleri birlik ve beraberlik olmaz ise ağzımızla kuş tutsak nafile, gerçekleştirmek kolay değil. Özellikle bakanlık nezdinde projelerin tasdikinden tutun gerekli üretim izinlerine kadar büyük bir gayretin sonucudur. Ama bizim gayretlerimizle bir yere kadar. O zaman yolumuzu çok kıymetli büyüklerimiz açıyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere Antalya ve Alanya’ya olan projelerine olan desteklerini artık herkes biliyor. Ama Antalya’daki bütün projelerimizde Sayın Dışişleri Bakanımızın desteği en büyük şansımızdır.”



"Vize sorununu bakanımız sayesinde çözdük"


Başkan Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanımızın bize olan katkısını en güzel örneğini paylaşmak isterim. Bu sene Uluslararası Antalya Film Festivalimizi daha da güçlendirmek için ulusal ve uluslararası yarışmaları daha da güçlü hale getirecek şekilde tek bir yarışma haline dönüştürdük. Tabi uluslararası yarışma yapıyor iken dünyanın birçok yıldız Antalya’ya gelecek. Maalesef ülkeler arası bir gerginlik yaşıyoruz. Dünya yıldızlarını Amerika’dan Antalya’ya getirmek istediğimizde ülkeler arası bir gerginlikten dolayı bir vize sorununu bile Sayın Bakanımızın bir talimatıyla çok kolay bir şekilde aşabiliyoruz. Ülkeler arası gerginlikler söz konusu olsa dahi Sayın Bakanımız Mevlut Çavuşoğlu olduğu müddetçe biz bu gerginlikleri dahi aşabilecek imkanı bulabiliyoruz. Bu Antalya ve Alanya için büyük bir şans.”


Alanyalılardan bir özür borcu olduğunu dile getiren Türel, “Yaklaşık 6 -7 ay önce Alanya’ya geldiğimde bir söz vermiştim, Alanya’ya her ay ya bir temel atmak ya da bir tesis açmak için geleceğime dair söz vermiştim. Ak Köprü’nün açılışını Sayın Bakanımızla gerçekleştirmiştik. Ancak maalesef bu sözümü tutamamış olmanın özrünü sizlerle paylaşıyorum. On beş gün önce Alanya’da aşevimizi açtık, artık Alanya’ya her ay değil 15 günde bir gelerek tesis açılışı ve temel atma gerçekleştiriyoruz. Tutmamış olduğum söz budur. Ama bu da Alanya’ya Büyükşehirimiz ve hükümetimizin yakın ilgisinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.


Alanya Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin dünyadaki örnekleri ile karşılaştırıldığında en moderni olacağını belirten Başkan Türel, “Çünkü her yeni tesis bir öncekinden daha modern ve çağdaş oluyor. Teknolojinin hızına yetişmek mümkün değil. Bu tesis kapsamında bin ton/gün bir mekanik ayırma tesisi, 420 ton gün kapasiteli fermantasyon tesisi, 4 megavat güce sahip bir enerji üretim tesisi yani bir enerji santrali ve 200 ton gün kompost yani gübre tesisi, 10 ton gün de tıbbi atık sterilizasyon tesisi yer alacak. Böylelikle sadece Alanya’mıza değil, Akseki’miz, Gazipaşa’mız, Gündoğmuş’umuza da bu tesis hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak” diye konuştu.


Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Alanya’da, 2014 yılında Konaklı’nın pis kokudan geçilmediğini hatırlatan Başkan Türel, şunları aktardı: “Bizim çevreye duyarlı yerel yönetim anlayışımızı bilenler çok iyi biliyor. Konaklı’da arıtma tesisi vardı ama çalıştırılamıyordu. Ne oldu? Geldik büyükşehir olarak bu tesisleri ciddi bir yatırım da yapmak suretiyle çalışabilir hale getirdik. Şimdi bu çevre felaketinden Alanya’mız kurtulmuş oluyor. İşte burada da bir biyoenerji tesisini ortaya koymak suretiyle yine dünyanın en önemli çevreci tesislerinden birinin temelini atıyoruz. Ve gözümüz gibi korumamız gereken turizmimizin en büyük sermayesi çevremize olan hassasiyeti burada sergiliyoruz. Bizi zaman zaman çevre duyarlısı olmamakla suçlayanlara buradan sesleniyorum. Çevrecilik nasıl olurmuş, gelsinler Türkler’de görsünler. Ondan sonra bize o suçlamaları yapsınlar. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi bazılarının gözü var görmüyor, kulağı var duymuyor, dili var söylemiyor. Bu tesislerimizin hepsi Alanya’mızın tesisidir. Biz bu tesisleri Alanya’ya kazandırmaya devam edeceğiz.”



Çöpleri taşıma derdine son


Son teknoloji tesisin 70 milyon liraya mal olacağını söyleyen Türel, “Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından bir kuruş çıkmadan bu tesis gerçekleşecek. Böylelikle Başkanımızın da benim de gözümüz aydın, bundan sonra Yumru Tepesi’ne bu çöpleri taşıma derdinden kurtuluyoruz. Bunların hepsini burada bir katma değere dönüştürüyoruz” dedi.


Alanya’ya birçok hizmet kazandırdıklarını belirten Başkan Menderes Türel, “Akköprü’den, Aysultan Kadınlar Plajı’na, Telekom Ticaret Lisesi Kavşaklarından, Tosmur’daki aşevine, Barbaros Caddesi düzenlemesine kadar. Biz bu hizmetlerin hepsini hep birlikte yapıyoruz. Bu tesisler hepimizin gayreti ile Alanyalıların dua ve destekleriyle, gösterdikleri sabırla gerçekleşiyor. Mahkeme kadıya mülk değil. Önemli olan baki kalan kubbede hoş ses olmaktır. Bunların hepsi Alanya’ya kalacak projelerdir. Alanya’da toptancı halden tutun hasta yakınları bakım merkezimize kadar birçok projeyi gerçekleştiriyoruz. Sadece Alanya Toptancı Hali’nin proje bedelinin 100 milyon lira olduğunu idrak ettiğimizde Alanya’nın kazanımlarını çok daha iyi anlayabiliriz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Dinler: “Özel Uğurlu Hastanesinde tek sorun ruhsat değil” Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, uzun yıllar açılamayan ve atıl vaziyette kalan Özel Uğurlu Royal Hospital Hastanesindeki sorunun sadece ruhsat olmadığını, farklı hukuki sorunların da olduğunu kaydetti. Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, Özel Kastamonu Uğurlu Hastanesi’nin hastane binası ve ruhsat satışına yönelik açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır atıl vaziyette kalan ve hastane binası ile ruhsatında yaşanan hukuki sorunlar sebebiyle açılamayana Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi hakkında bilgilendirmede bulunan Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, “Kastamonu İcra Müdürlüğü nün 2018-1 iflas dosyası ile ihaleye çıkardığı Uğurlu Royal Hospital Hastanesi binası, arsası ve bu hastaneye ait ruhsat satışı ile alakalı ihale öncesi ve sonrası, ‘bu iş size yakışır, bu milli servetin faaliyete geçip Kastamonu halkına hizmet vermesine en yakın kişiler sizlersiniz, ihaleye girmemeniz sektörünüzü inkar etmek olur’ diyen başta dönemin Kastamonu Valisi Avni Çakır ve tüm devlet yetkililerine, tüm siyasi parti yetkililerine, tüm iş adamlarına, sivil toplum örgütlerinin yetkililerine, duyarlı tüm halkımıza, yine ihale öncesi ‘ihaleye girin ki katılım artsın ve rekabet olsun masadaki alacaklılara bedelleri ödensin’ diye tarafımıza moral veren, her zaman size desteğe hazırım diyen Sayın Uzman Dr. Atıf Uğurlu Bey ve alacakla alakalı olan tüm taraflara desteklerinden ötürü teşekkür ederim” dedi. Tek sorunun ruhsat olmadığını vurgulayan Dinler, “İhale bedelini yatırdığımızdan itibaren tapumuzu 1 yıla yakın süre alamadığımızı, ihale sonucunu hazmedemeyenlerin bizlere her türlü destek olmaları gerekirken düşmanlık içerisinde olduklarını, terör örgütü sempatizanları ve birçok haini de başımıza musallat ettiklerini Kastamonu halkının bilmesini isterim. Tek derdi illegal işlerle uğraşmak olan bu kişiler kendi beyanları ile burayı hizmete açsınlar da görelim diye kamuoyunun duyacağı, göreceği şekilde beyanlarda bulunmuşlardır. Kastamonu Belediyesi’ne ait şirketin elinde bulunan ruhsatın Uğurlu binasının ayrılmaz parçası olduğu doğrudur. Bizim için de Kastamonu için de bu ruhsat önemlidir, fakat tek sorun bu değildir. Bizimle uğraşan kişilerin ihaleye itiraz etmesinden dolayı aradan geçen sürede tapumuzu alamamamızdan dolayı finansa ulaşımın zorlaşması, teşviklerin kalkması, enflasyona bağlı inşaat maliyetleri, döviz kurundan kaynaklı oluşan cihaz temini işimizi zorlaştırmıştır. Tüm Türkiye’de 1 milyon nüfusun altındaki illerde özel hastaneler ve diyaliz merkezleri iflasın eşiğine gelmiştir. Tüm zorluklara rağmen en hızlı şekilde binamızı faaliyete geçirmek için elimizden geleni yapacağımızı bildirir tüm Kastamonu halkına teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Gaziantep GATHİB 2023 yılı olağan genel kurulu gerçekleştirildi Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) 2023 yılı Olağan Genel Kurulu’nu GAİB hizmet binasında gerçekleştirdi. Toplantı TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ile GATHİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda 2023 yılı Birlik mali durumu ve Birlik faaliyetleri ibra edildi. Genel Kurulda açıklamalarda bulunan GATHİB Başkanı Fikret Kileci, “Pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünya genelinde tekstil sektöründe daralma görülmeye başlamasına rağmen üyelerimiz dirençli bir duruş sergiledi. 2023 yılının hemen başında gerçekleşen 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi de olumsuz tabloya eklendiğinde oldukça zor günler geçirdik. Tüm olumsuz şartlara rağmen Birliğimiz üyesi ihracatçılarımız istikrarlı bir performans sergilediler, buradan tüm üyelerimize üstün çabaları sebebiyle teşekkürler ediyorum. 2023 yılında gerek benim için Tekstil Sektör Kurulu Başkanı olarak gerek GATHİB Başkanı olarak oldukça yoğun bir takvimle geçti. Aynı şekilde Birliğimiz de yoğun bir takvimi geride bıraktı. 2024 yılında da tüm gücümüzle sahada olacağız, bizi 2023’ten daha yoğun bir takvimin beklediğini biliyoruz. Şimdiden tüm çalışma arkadaşlarıma ve üyelerimize başarılar diliyor, 2024’ün sektörümüz ve tüm ülkemiz için verimli bir ihracat yılı olarak kayda geçmesini temenni ediyorum” dedi. GATHİB’in ihracatı 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 13,1 azalışla 3 milyar 67 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Tekstil sektöründe yaşanan bu düşüşte uluslararası ölçekte tekstil sektöründe yaşanan talep daralmasının ve bölgemizde yaşanan 6 Şubat depremlerinin etkisi olduğu değerlendiriliyor. 2023 yılında bölgemiz tekstil sektörü ihracatı alt mal grupları bazında değerlendirilecek olur ise en fazla ihracat yapılan mal grupları; 837 milyon dolar ile iplik ihracatı, 818 milyon dolar ile kumaş ihracatı ve 176 milyon dolar ile elyaf ihracatı olmuştur. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise Irak, Birleşik Krallık, İtalya, ABD ve Suriye olarak sıralandı. TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Sekreteryasını üstlenen GATHİB, Fikret Kileci Başkanlığında 2023 yılında yoğun bir takvim geçirdi. Yeşil Dönüşüm, Sürdürülebilir Üretim, Döngüsel Ekonomi alanlarıyla ilgili World Circular Economy Forum, Circular Textile Days, Uluslararası Ekoteks Sempozyumu, İyi Pamuk ve Tarla Paneli, Horasis gibi onlarca panel, forum, fuar ve sempozyuma katılan GATHİB yönetimi 2024 yılı için de yoğun bir takvime sahip. Ayrıca sektöre nitelikli iş gücü ve tasarımları kazandırmayı amaçlayan ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın dördüncüsü de GATHİB tarafından 2024 yılında gerçekleştirilecek.
İzmir İzmirliler gönül rahatlığıyla teleferik keyfi sürecek İzmir Büyükşehir Belediyesinin Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiği Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat’tan itibaren titiz şekilde yürütülen bakım çalışmaları tamamlandı. Günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği tesislerde İzmirlilerin teleferiğe gönül rahatlığıyla binebileceği bildirildi. Antalya’da meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı teleferik kazası tedirginliğe yol açtı. Kaza sonrası, günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği İzmir Balçova’daki teleferik tesislerine ilgi azaldı. 5 Şubat’ta başlatılan bakım çalışmaları tamam İzmir Büyükşehir Belediyesi, gönül rahatlığıyla vatandaşların teleferiği kullanabileceğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) standartlarında hizmet sunulan Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat 2024’te başlatılan bakım çalışmalarının ise tamamlandığı bildirildi. 2015 yılında yenilenerek hizmete alınan tesiste titiz bir süreç yürütüldüğü aktarılırken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesine tesisin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması ve raporlanması için davet gönderildiği ifade edildi. Neler yapılıyor Tesiste; üretici firmanın tavsiye, kullanım, bakım ve onarım kılavuzları rehberliğinde aksatılmadan yıllık, aylık ve haftalık bakımlar yapılıyor. Yılda bir kez yapılması zorunlu olan yıllık periyodik bakım çalışması kapsamında sistemdeki tüm hareketli parçalar elden geçiriliyor. Talimatlar ve kullanım ömürleri gibi ölçü toleransları kapsamında değiştirilmesi gereken parçalar yenileniyor, otomasyon ve elektrik sistemlerinde iyileştirme ve bakım çalışması yürütülüyor. Bakımlar; alanında eğitilmiş ve İZULAŞ AŞ bünyesindeki tekniker ve teknisyenler tarafından kontrol ve kayıtlar güncel tutularak yapılıyor. Tesisin EN 12927-8 standardı gereği halat manyetik kontrol testi (MRT) yıl içerisinde 6 aylık periyodlar ile tamamlanıyor. Tesisin kesintisiz çalışmasını sağlayan elektrik jeneratörleri ile tesisin elektrik trafolarının bakımları da düzenli olarak takip ediliyor. Tesis çalıştırılmadan önce ve gün içerisinde günlük çalışma kontrolleri tamamlanıp kayıt altına alınıyor. Çalışmalar iş güvenliği uzmanları tarafından da denetleniyor. İzmir’in simgelerinden İzmir’de 1974’te kurulan, yenilenerek 2015 yılında yeniden hizmete alınan tesiste; seyir terasları, dürbünleri ve mesire alanları yer alıyor. Tesiste toplam 20 kabin bulunuyor. Rengarenk kabinler İzmir’in canlandırıcı ruhunu yansıtırken, her kabin en fazla 8 yolcu taşıyabiliyor. Teleferik ile yolculuk yaklaşık 3 dakika sürüyor. 810 metrelik hat boyunca 60 dakikada ortalama bin 200 yolcu taşınıyor.