GENEL - 16 Ocak 2018 Salı 10:10

Dünyaca ünlü Konyaaltı sahili yeni yüzüyle yaz ayına yetiştirilmeye çalışılıyor

A
A
A
Dünyaca ünlü Konyaaltı sahili yeni yüzüyle yaz ayına yetiştirilmeye çalışılıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yeni Konyaaltı Sahil Projesindeki çalışmalar, yaz sezonuna yetiştirilmek için hafta sonu dahil olmak üzere ara verilmeksizin devam ediyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yeni Konyaaltı Sahil Projesindeki çalışmalar, yaz sezonuna yetiştirilmek için hafta sonu dahil olmak üzere ara verilmeksizin devam ediyor. Projeyle ilgili detaylar paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 30 bin metrekare yeni yeşil alan oluşturarak çevreci bir imaj kazandırmayı hedefledikleri sahilin, Haziran ayına kadar tamamlanacağını açıkladı.


Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANTEPE tarafından Beach Park içerisinde yer alan binaların tamamının yıkımı gerçekleştirildi. Beach Park içinde 2 bin 480 metre yağmur suyu, bin 750 metre kanalizasyon ve 6 bin 670 metre içme suyu olmak üzere toplamda 10 bin 900 metre altyapı çalışmaları tamamlanırken, 750 metre uzunluğunda tesisat galerisi imalatında sona gelindi. Ayrıca alandaki büfe, spor ve ticaret alanlarının temelleri atıldı. Çalışmalar öncesinde Akdeniz Bulvarı araç trafiğine kapatılırken, kente giriş ve çıkışlar Atatürk Bulvarı ile diğer ara sokaklardan sağlanıyor. Yaz ayına yetiştirilmesi planlanan projede, ekipler inşaat alanında hafta sonu da dahil olmak üzere ara vermeksizin çalışıyor. Alt yapı çalışmalarının da başladığı projenin detayları ise, yeni sahilin ününü daha yukarı taşıyacağa benziyor.



Mevcut ağaçlar korunuyor, ihtiyaç bölgelere de takviyeler yapılıyor


Proje ile Beach Park’ın arka tarafındaki koruluk tamamen korunup, içerisinde yürüyüş yolları ve bisiklet yolları yapılarak Antalyalılar tarafından daha çok kullanılması sağlanacak. Koruluk içindeki amfi tiyatro da aynı şekilde korunarak, kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam edecek. Sahil Projesi ile mevcut yeşil alan daha da artırılıyor. Büyük çevre hassasiyeti gösterilen projede yürüyüş yollarında bulunan geniş gövdeli büyük çam ağaçları, palmiye ve tesbih ağaçları yerinde korunuyor, ihtiyaç duyulan bölgelere ise yeni ağaçlar ekiliyor.



Yeni yeşillendirme imajı


Bazı ağaçlar ise aynı Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm Projesi’nde olduğu gibi, yeniden proje içinde kullanılmak üzere sökülüyor. Ağaçlar, yeni yerlerine taşınıncaya kadar, Kepez-Santral proje alanında oluşturulan 5 bin metrekarelik alanda, özenle korunup, bakımları yapılacak, ardından Konyaaltı Sahili Projesi’nde tekrar yaşam bulacak. Proje alanındaki zakkum türü bitkiler ise devam etmekte olan projelerde orta refüjler ve parklara dikiliyor.



Projeden bazı detaylar


Halkın öncelikli kullanımını sağlamayı amaçlayan Konyaaltı Sahil Projesi’nde, sosyal ve kültürel alanlar, gezi alanları, yürüyüş yolları, yeşil alanlar, aktivite alanları, rekreasyon alanları, yeme-içme ve alışveriş alanları bulunuyor. Projede ayrıca engelli vatandaşların sahile ulaşımı da mümkün kılınıyor. Müze meydanından başlayıp Boğaçay’a kadar uzanan proje alanında engelli bireylerin rahatlıkla hareket edip, denize girebilecekleri alanlar bulunuyor.



"Pırlanta gerdanlık kazandırıyoruz"


Çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çevreci bir proje gerçekleştirdiklerini kaydetti. Daha önce sahil bandındaki Akdeniz Bulvarı üzerinde yaşanan trafik kazalarına dikkat çeken Türel, "Geçmişte Konyaaltı Sahili’nden tır, kamyon gibi araçlar geçmekteydi ve fevkalade üzücü, hatta can kaybına vesile olan trafik kazaları yaşanıyordu. Artık kontrollü bir trafik ve adeta rekreasyon peyzaj projesiyle, bir çevreci, bir yeşil proje Konyaaltı’na geliyor. 5 bin 500 yeni ağaç dikiyoruz ve kapalı alanları yüzde 50 civarında azaltıyoruz. 30 bin metrekare yeni yeşil alan yapıyoruz Bizim tabirimizle Konyaaltı sahilimize pırlanta gerdanlık kazandırıyoruz" dedi.



"Yüzde 90’ı halka açık olacak"


Projeyle birlikte Konyaaltı sahiline değer katılacağını vurgulayan Türel, şunları söyledi:


"Yaklaşık yüzde 90’lık bölümü tamamen halka açık, kalan yüzde 10’luk bölümü de halka açık ancak bu bölümdeki sahil bandındaki işletmelerde, ücretini ödemek kaydıyla arzu edilen şezlong, şemsiye kiralama, meşrubat, çay kahve gibi hizmetleri alma şansına sahip olacak. İnşallah Haziran ayına kadar halkın yaşam alanı, çekim merkezi olacak bir proje hayata geçirilecek"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.