GENEL - 12 Ağustos 2018 Pazar 10:58

Mimarlıktan hayvancılığa

A
A
A
Mimarlıktan hayvancılığa

Antalya’da dünyaca ünlü otellerin iç mimarlık işini yapan yüksek lisans mezunu Cem Güney Çevikbaş, iş hayatının stresinden kaçmak için keçi çiftliği kurdu.

Antalya’da dünyaca ünlü otellerin iç mimarlık işini yapan yüksek lisans mezunu Cem Güney Çevikbaş, iş hayatının stresinden kaçmak için keçi çiftliği kurdu. 24 saat keçileri ile baş başa olan genç girişimcinin hayatı kıskandırıyor.


Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki Cem Güney Çevikbaş, 1993 yılında Aksu Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünü kazandı. 1998 yılında üniversitede yüksek lisansını yapan genç ve çalışkan iş adamı Çevikbaş, mezun olduktan sonra Antalya’ya gelerek 5 ve 7 yıldızlı otellerin iç mimarlıkta revizyon işlerini yapmaya başladı. 100 kişilik bir ekip ile çalışan Çevikbaş, bir süre önce iş hayatının stresinden kurtulmak için kendisine yeni iş alanları aramaya başladı. Doğa ile iç içe olmayı seven Çevikbaş, Aksu ilçesine gelerek kendisine 10 yıllığına 3 dönüm bir alan kiraladı. Ormanlarla kaplı alan içerisinde araştırmalarını yaptıktan sonra Halep keçisi olarak bilinen keçi ırkını yetiştirmeye başlayan Çevikbaş, bir anda 20 keçi sahibi oldu.



"Bir ayda 20 keçi sahibi oldum"


3 yaşına geldiklerinde 1 metre boyuna ulaşan ve günde 3,5 litre süt verip, bir batında 8 oğlak dünyaya getiren Halep keçisi yetiştiren Çevikbaş, bir ayda 20 keçi sahibi olduğunu belirterek "Biz çiftliğimizi yaklaşık bir yıldır toparlamaya çalışıyoruz. Halep keçilerini bir aydır almaya başladık. Gaziantep’ten getirdiğimiz damızlık Halep keçilerimizle bir sürü oluşturduk. Halep keçisi bu bölgede çok fazla bilinmiyor. Keçiler bölgenin coğrafi şartlarına çok uyum sağlıyor. Biz bu yüzden bu türü tercih ettik. Ve en önemlisi her hayvanın dördüz yavrulama ihtimali var. Üreticisini üzmeyen bir keçi türüdür" açıklamasında bulundu.



"6 aydır bu stresi sorgulamaya başladım"


1998 yılında Eskişehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde yüksek lisansını tamamladığını ifade eden Çevikbaş, "20 yıldır aktif olarak iş hayatının içerisinde yer alıyorum. 5 ve 7 yıldızlı otellerde iç mimarı anlamında revizyon işleri yaptım. 100-150 kişilik bir ekibim vardı. Bu iş hayatının üzerimde getirdiği bir stres vardı. Ben yeni evlendim. 6 aydır bu stresi sorgulamaya başladım. Bu organik hayata geçmek için radikal bir karar aldım. Eşim de bu süreçte bana destek verdi ve çiftliğimizin adını kızımın da ismi olan ‘Pera’ koyduk. Hayatımıza yeni bir yön verdik. Doğal bir hayatın içerisinde yeni bir hayata başladık" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’ya tarımsal kalkınma hibesi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclis Toplantısı, düzenlendi. Çandır, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin 81 ili kapsayacağını açıklayarak, "Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. ATB Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında üyelerin katımıyla gerçekleşti. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi, Antalya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İhracata odaklanmalıyız" Antalya’nın yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansının geçen yılın altında kaldığını, 2023 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracat yüzde 10’a, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 33’e ve hububat ihracatının yüzde 50’ye yakın ihracat artışı ile ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini belirten Çandır, “Bu yılın ilk çeyreğinde Antalya’nın toplam ihracatının yüzde 1’den, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 12’den ve hububat ihracatımız yüzde 5’ten fazla azalarak ülke ortalamasının çok altında kalmıştır. Önümüzdeki aylarda ihracatta daha fazla düşüş yaşamamak için ihracat konusuna bir an önce odaklanmalıyız” diye konuştu. IPARD desteklerinden yararlanma çağrısı Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin uzun zamandır 42 ili kapsadığını, Antalya ve diğer 38 ilin desteklerden faydalanması talebini karar vericilere ilettiklerini kaydeden Çandır, “Bu talebimiz bu yıl karşılık buldu ve artık IPARD hibeleri 81 ilimizde verilecek. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Program takviminin açıklanmasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ev sahipliğinde bölge koordinatörü ve üyelerin katılımıyla desteklemelerle ilgili bilgilendirme semineri düzenlediklerini anımsatan Çandır, “İlgilinin yüksek olduğu seminerde üyelerimizin aklındaki tüm sorular yanıtlandı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Halil Bey’e, bölge koordinatörüne ve ekibine teşekkür ediyorum. Üretimin çeşitlendirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda proje çağrısı yoluyla destekler sunulan IPARD hibelerinden başta üyelerimiz olmak üzere Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. Başkan Çandır, bu yıl 27’ncisi düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı’nın 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşeceğini belirtti. Çandır, Türkiye’nin ilk tarım fuarı olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike Belediyesi, Antalya Tarım Konseyi, Kumluca Ticaret Borsası ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle düzenlenen fuara davette bulundu. Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.