GENEL - 20 Eylül 2018 Perşembe 13:20

Side Festivalinde Girit Paneli

A
A
A
Side Festivalinde Girit Paneli

Manavgat Belediyesi’nin bu yıl 17.

Manavgat Belediyesi’nin bu yıl 17.’sini düzenlediği Side Dünya Müzikleri Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Girit tarihi üzerine bir panel düzenlendi. Panele, Antalya ve Side’de yaşayan Giritliler büyük ilgi gösterdi.


Festivalin kültür ve sanat etkinlikleri ayağında Side Girit Kültür Evi’nde ikinci kez Side Girit Kültür Evi Buluşmaları düzenlenerek, Girit Tarihi konulu bir panel düzenlendi. Panele Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, eşi Hatice Sözen, Tarihçi Prof. Dr. Nükhet Adıyeke, Tarihçi Dr. Nuri Adıyeke, Antalya Giritliler Derneği Başkanı Cem Çon, Antalya Giritliler Derneği Manavgat Temsilcisi Ali Sırcan, Side’de yaşayan ve Antalya’nın çeşitli bölgelerinden otobüslerle gelen Giritliler katıldı. Toplantıya turistler de büyük ilgi gösterdi. Konuklara, Girit Kültürünü yansıtan kabak böreği, Trihton tatlısı ve Girit kurabiyesi de ikram edildi.



Söyleşi gerçekleşti


Girit ezgileri eşliğinde eğlenceli bir başlangıç yapılan buluşmada davetliler hem şarkılara eşlik etti hem de gönüllerince eğlendi. Ardından Tarihçi Prof. Dr. Nükhet Adıyeke, Tarihçi Dr. Nuri Adıyeke, Antalya Giritliler Derneği Başkanı Cem Çon ve Antalya Giritliler Derneği Manavgat Temsilcisi Ali Sırcan tarafından Girit konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Girit’te bulunan Osmanlı yapılarından günümüze ulaşanlar ve bunların nerelerde bulunduğu üzerinde duruldu. Panele katılan Giritliler, tarihleriyle ilgili yeni bilgileri öğrenirken, eski bilgilerini tazeleme imkanını da bulmuş oldu.



Girit’i anlattılar


Prof. Nükhet Adıyeke, konuşmasında coğrafi konumu ve stratejik önemi açısından Doğu Akdeniz’in kilit noktası olan Girit adasını, yapılan savaşlardan toplumsal yapısına, yaşanan ayaklanmalardan diplomasideki önemli yerine kadar birçok açıdan tarihî bir perspektifle ele aldı. Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ve Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke’nin slayt fotoğrafları eşliğinde yaptığı anlatım izleyicilerden büyük beğeni topladı. Söyleşi sonunda katılımcılarla görüş alışverişinde bulunuldu. Söyleşiyi gerçekleştirenlere ise teşekkür plaketlerini Giritli büyüklerden Ali Yıldız, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen adına takdim etti. Katılımcılar ise kendilerini bir araya getiren Başkan Sözen’e teşekkürlerini iletti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.