YEREL HABERLER - 06 Kasım 2016 Pazar 10:42

Teneffüs Park açıldı

A
A
A
Teneffüs Park açıldı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya’nın yeni çocuk dünyası, ‘Teneffüs Park’ın açılışında projenin ‘çocukları ciro makinesi’ gibi gören ‘trend’ parklardan çok farklı olduğunu belirterek, “Burada sanat ortamı var, özgürlük var. Alıştığımız ancak kötü olan ne varsa burada yok. Teneffüs Park, hayata dair bakış açısıyla bir fikrin temsilcisi ve bir misyonun sahibi” dedi.
Muratpaşa Belediyesi’nin ve iştiraki şirket Falez AŞ ile birlikte hayata geçirdiği, kent merkezinde 16 dönüm alana kurulu Teneffüs Park, törenle açıldı. Teneffüs Park, açılış gününde her yaştan çocuğun akınına uğradı. Çocuklar için sınırsız eğlence, gün boyu animasyonlar, çeşitli atölyelerde yapılan etkinlikler, robot şovlar, dans, akrobasi ve illüzyon gösterileriyle parkta devam etti.
Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal’ın ev sahipliğindeki açılışta eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, CHP Antalya Milletvekilleri Mustafa Akaydın ve Devrim Kök, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Süleyman Özer’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendikaların temsilcileri biraraya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ve CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal programları dolayısıyla katılamadıkları Teneffüs Park açılışını telgrafla kutladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, telgrafında Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı çalışmalarından dolayı tebrik etti.
‘Başka şeylere heba ediliyor’
Açılışta Başkan Uysal, Teneffüs Park’ın Muratpaşa’da Çaybaşı Mahallesi’nde 16 dönüm alana kurulduğunu belirterek, “Şehrin içinde böyle büyük alanlar kalmadı. Kalsa bile başka şeylere heba ediliyor” dedi.
‘Çocuklarımızı ciro gibi görüyorlar’
Başkan Uysal, “Teneffüs Parkımız Antalya’nın ilk buz pateni sahasını içeriyor ama en büyük özelliği bu da değil. Teneffüs Parkımızın en büyük özelliği, modern hayatla beraber sıkıntıya girdiğimiz, kendimizi alıştırdığımız bazı kötü alışkanlıklara alternatif bir park olmasıdır. Şu an moda değimle ‘trend parklar’ var. Bunlar kapalı alanlara çocukları sıkıştıran, bol jeton, elektronik sesi içeren mekanlar. Çocuklar zaten evde ekrandan ayrılmıyor, bu parklar da bol bol ekran var. Çok sanal bir ortam. Çocukların kasları, zihinleri çalışmıyor. Sadece donuk bir düşünme şekline saatlerce müptela oluyorlar. Çocuklarımız adeta hapsoluyor, hayattan kopuyor. Giriş ücretleri 70 liradan 100 liraya değişiyor. Çocuklarımız ciro makinesi gibi değerlendiriliyor. İşte burası o parklardan değil.”
Teneffüs Park’ın tamamen açık hava oyuncaları içeren, çocukların bütün enerjisini çocuklarını atabileceği bir ortam sunduğunu kaydeden Başkan Uysal, “Burada sanat ortamı var, özgürlük var. Burada sürekli animasyon var. Burada her çocuğumuza şaka yapılıyor, hediye veriliyor” diye konuştu.
Parkın bir diğer özelliğinin de fastfood tipi yiyecekler içermemesi, boyalı içeceklerin satılmaması olduğunu dile getiren Başkan Uysal, “Alıştığımız ancak kötü olan ne varsa burada yok. Teneffüs Park, aynı zamanda hayata dair bakış açısı, bir fikrin temsilcisi ve bir misyonun sahibi” diye konuştu.
Çocuklardan söz istedi
Başkan Uysal, konuşmasının sonunda ilk gününde Teneffüs Parkı dolduran çocuklardan üç şey için söz istedi. Başkan Uysal, çocuklardan hayatları boyunca kitap okuma alışkanlığı kaybetmemelerini, hangisine yeteneği varsa bir sanat dalıyla ve yine aynı şekilde sporla ilgilenmesini isterken, parkı dolduran yüzlerce çocuk “Söz” diyerek karşılık verdi. Ümit Uysal, bununla birlikte çocuklardan doğadaki her şeyi istisnasız sevmeye çağırırken “Eğer hayatınız bunlar olursa endorfin ve mutluluk da sizlerle olur” dedi ve hep bir ağızdan “Yaşasın spor, yaşasın barış yaşasın sanat, yaşasın hayat” diye seslendiler.
Aile kartını oğlu Efe’ye verdi
Başkan Uysal konuşmasının ardından 175 lira olan ücretini kendisi ödeyerek Teneffüs Park’ın ilk yıllık abone aile kartını da satın aldı. Uysal, kartı oğlu Efe’ye verirken, “Bundan sonra o kartın sorumluluğu sende” uyarısı yapmayı da ihmal etmedi.
Karayalçın, ‘Çok etkilendim’
Açılışa katılan eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ise, kendisinin bir dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Bu parktan çok etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Bana çok coşku veren çok sayıda etkinlikle karşılaştım. Çocuklarımızı gözledim müthiş bir park” dedi.
Teneffüs zili çaldı
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Uysal, protokolde yer alan isimler ve çocuklarla birlikte Teneffüs zilinin çalarak Antalya’nın yeni çocuk dünyası Teneffüs Park’ın açılışını gerçekleştirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Bitlis Eren ve Batman Üniversitelerinden yeni kelebek türü keşfedildi Batman üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesinde görevli akademisyenlerin Elazığ’ın Maden ilçesinde yaptığı çalışma sonucunda iki yeni güve türü tespit edildi. Yeni türler, Pyraloidea üst familyasına ait olup, bilimsel yayın dergisi Zootaxa’da yayımlandı. Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven ile Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın yeni bir kelebek türü keşfetti. Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seven, “Hyperlais cinsi dünyada 18, Türkiye’de 6 tür ile biliniyordu. Elazığ’ın Maden ilçesinden toplanan tek bir örnek üzerindeki detaylı incelemeler sonucunda, türün mevcut bilinenlerden çok farklı ve bilim dünyası için yeni bir tür olduğu belirlendi. Yeni türe, 2017 yılında yüksek lisans çalışmaları sırasında örneği toplayan öğrenci ‘Abdullah Çakır’ ismine ithafen Hyperlais cakiri adı verildi ve bilimsel açıdan prestijli bir dergide yayımlandıktan sonra dünya literatürüne kazandırıldı” dedi. Popülasyonu çok az ve nadir olan yeni türün, sonraki yıllarda aynı lokasyonda yürütülen araştırmalara rağmen henüz ikinci bir örneğinin bulunamadığını ifade eden Doç. Dr. Seven, “Şu an dünyada sadece Maden ilçesinden bilinen tür hakkında çok az veri bulunmaktadır. Türün yaşam alanı, sonraki araştırmalar için ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip olduğundan korunmalıdır” diye konuştu.
İstanbul Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan: “Bütün kalbimle Türkleri Tanzanya’ya davet ediyorum” Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, “Bütün kalbimle Türkleri Tanzanya’ya yatırım yapmaya davet ediyorum. Tanzanya’nın ekonomik değişim macerasında dünya desteğine ihtiyacı vardır. Türk dostlarımdan ricam bu maceraya birlikte atılmamızdır” dedi. Tanzanya’dan 14 yıl sonra Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti yapan Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Tanzanya İş Forumu’na katıldı. Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, iki ülkenin ticaret potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. Hassan, Tanzanya’nın Türkiye gibi coğrafi açıdan çok güzel bir konumda olduğunun altını çizerek, Tanzanya’da yatırım yapmanın başka bölgelere de ulaşmayı kolaylaştıracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Hassan konuşmasına şöyle devam etti: “Tanzanya alt yapısı ile 8 komşu ülkeye bağlanmıştır. Demir yollarını da geliştirerek daha da hızlı ağır yük taşımacılığı olacaktır. Taşıma maliyetleri de azalacaktır. Türkiye merkezli inşaat şirketi demir yolu projesini yapmaktadır. Türkiye Tanzanya’nın gelişmesine yardımcı olmaktadır. Tanzanya’nın nüfusu dinamik ve gençtir 30 yaş altı yaklaşık 65 milyonluk nüfusuyla yeniliklere ve girişimlere her zaman açığız. Bizim çok uygun politikalarımız var ve siyasi istikrar mevcut. Tanzanya hükümeti de yatırımcılara teşvik sunmaktadır. Tanzanya’nın kültürel ve doğal kaynakları dünyada çok önemli yerlerden biridir. Ülkemize gelen turist sayısını artırmayı hedefliyoruz” “Türkiye güvenilir bir partnerdir” Türkiye ile yakın ekonomik ilişkiler kuracaklarını belirten Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, “Türkiye, Tanzanya’nın güvenilir bir partneridir” dedi. Cumhurbaşkanı Hassan, “bütün kalbimle sizi Tanzanya’ya davet ediyorum. Haziran ayında Darusselam’da düzenlenecek fuara hepinizi bekliyoruz. Tanzanya’nın ekonomik değişim macerasının dünya desteğine ihtiyacı vardır. Türk dostlarımdan ricam bu maceraya birlikte atılmamızdır” dedi.
Kayseri Melikgazi AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı İlçede AB hibesiyle daha sürdürülebilir bir şekilde çöp toplama hizmeti sağlamak amacıyla elektrikli çöp kamyonunu alan Melikgazi Belediyesi, daha temiz ve sağlıklı bir hizmet sunuyor. Yüzde 100 elektrikli ve yüzde 100 yerli üretim Melikgazi ilçesine yönelik hizmetlerin ve çalışmaların aksamaması ve daha hızlı hizmet etmek için araç filosunu artırdıklarını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Belediyemiz tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “The Solar City Project” isimli projenin uygulama çalışmaları devam ediyor. İklim değişikliğine sebep olan faktörlerin başında fosil yakıt tüketen araçlar gelmektedir. Proje kapsamında pilot çalışma olarak planlanan ve hizmet araçlarının elektrikli araçlara dönüştürülmesine öncülük edecek bir elektrikli atık toplama aracı satın alındı. AB Fonu ile satın alınan araç Melikgazi’mizde büyük araç girişi için dar ve zor olan yerlerde hizmet verecek. %100 elektrikli ve %100 yeril üretim olan araç ile Melikgazi Belediyesi iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli bir adım daha atmış oldu. İklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atan Melikgazi Belediyesi, çalışmalarına hız kesmeden devam edecek ve iklim dostu bir belediye yolunda önemli mesafeler kat edecektir. Elektrikli çöp toplama kamyoneti ile hedefimiz en çevreci ve en sessiz bir şekilde Melikgazi’mizi temizlemek” dedi.