EĞİTİM - 18 Ekim 2017 Çarşamba 15:03

Yazılım sektörünün hedefi 50 milyar TL

A
A
A
Yazılım sektörünün hedefi 50 milyar TL

Alanya’da başlayan 11.

Alanya’da başlayan 11. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’nda konuşan Ankara Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı, yazılım sektöründe 50 milyar TL kazanç hedeflediklerini söyledi.


Antalya’nın Alanya ilçesinde, Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi ve Ankara Atılım Üniversitesinin işbirliğinde 11. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu düzenlendi. Mor Salon’nda düzenlenen ve 3 gün sürecek olan sempozyumun ilk gününe Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı’nın yanı sıra Prof. Dr. Erol Sayın, Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş, İdeateknoloji Proje Uygulama Direktörü Yalçın Tercan, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Fevzi Belli, Teknoloji ve Akademi Direktörü Dr. Eray Tüzün ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenciler katıldı.


Sempozyumda, yazılım gereksinim mühendisliği, yazılım mimarisi, gömülü ve gerçek zamanlı yazılım sistemleri mühendisliği, dağıtık yazılım mühendisliği, çevik yaklaşımlar ve çevik yazılım geliştirme, yenilikçi yazılım uygulamaları ve çözümleri gibi konular ele alındı.



"Hedef 50 milyar TL"


Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ali Yazıcı, yazılım sektörünün hedefinin 50 milyar TL olduğunu söyledi. Yazıcı, "Ancak bu yükselme sizlerle ve bizlerle hep birlikte başaracağımız bir şey. Tabi devletin bu konuda yapacağı teşvikler de olacak. Devletin yaptığı bazı çalışmalar var. Birkaç yıldır süren Yazılım Mühendisliği Strateji Merkezi geçen yıl yayınlandı. Biliyorsunuz bakanlar değişiyor. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığında değişiklikler oluyor. Bu değişiklerden sonra aynı tasarıyı yeni yönetime anlatmak zaman alıyor. Bu neden özellikle eğitim alanlarında bizlere önemli görevler düşüyor. Yazılım mühendisliği bölümleri çok az bu Yazılım Mühendisliği Strateji Merkezi bilgisayar bölümlerine görevler verilmiş ve yazılım derslerini arttırmasını söylemiş. Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde yazılım adı altında en fazla bir ders var ve bu yetersiz kalıyor" dedi.



"Yazılım ihracatı yolunda da bazı adımlar atılması gerekmektedir"


Bu yıl 20 üniversitenin yazılım mühendisliği programına öğrenci alarak yola çıktığını hatırlatan Yazıcı, "Bu rakam bin 350 civarındaydı. İlk yerleştirmede 2 katı öğrenci kayıt oldu ve yaklaşık 250 kontenjanımız açık kaldı. Benim naçizane eğitim kuruluşlarına önerim, bu konuya strateji belgesi çerçevesinde daha çok önem vermeleridir. Yazılım ihracatı yolunda da bazı adımlar atılması gerekmektedir" diye konuştu.


Konuşmaların ardından katılımcılar, üniversitede düzenlenen kokteyle davet edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.