YEREL HABERLER - 18 Mart 2017 Cumartesi 12:24

Ardahan’da ’Kanser Tarama Kampanyası’

A
A
A
Ardahan’da ’Kanser Tarama Kampanyası’

Ardahan Valisi İbrahim Özefe’nin eşi Hacer Özefe’nin desteğiyle ”Kanser Kader Değildir, Korunmak Elimizde” sloganı ile başlatılan, kadınlara yönelik kanser tarama kampanyası il merkezinde devam etti.

Ardahan Valisi İbrahim Özefe’nin eşi Hacer Özefe’nin desteğiyle ”Kanser Kader Değildir, Korunmak Elimizde” sloganı ile başlatılan, kadınlara yönelik kanser tarama kampanyası il merkezinde devam etti.


İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde ki KETEM’in yürüttüğü kampanya kapsamında Hacer Özefe, Valilik toplantı salonunda, il merkezine bağlı mahalle ve köy muhtarlarının eşleriyle bir araya geldi.


Muhtar eşlerine yönelik bir konuşma yapan Hacer Özefe, kanserin erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:


“Sizler bizim köylerde dilimiz, gözümüzsünüz. Bu nedenle muhtar eşleriyle bir araya gelelim istedik. Sizlerden isteğimiz, köylerinizde kadınlara bu kampanyayı anlatmanızdır. Siz kadınlarımıza bu kampanyayı anlatırsanız bizim kadınlarımıza ulaşmamız daha kolay olacaktır. Ne kadar çok kadınımıza ulaşabilirsek o kadar memnun olacağız. Devletimiz bu konuda güzel imkânlar sunuyor. Bu taramalar tamamen ücretsiz yapılıyor. Biz de kadınlarımızı evlerinden ücretsiz olarak alıp KETEM’e getireceğiz ve taramalarını yaptırdıktan sonra tekrar evlerine bırakacağız. Biz bütün köylerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz. Çünkü ne kadar erken teşhis yapılırsa, kanserden kurtulma oranı o kadar yüksek oluyor.”


KETEM sorumlu hekimi Hazal Topçuoğlu da sunum eşliğinde kampanyanın önemini anlattı. Topçuoğlu, sunumunda kanser taramalarının erken teşhis için önemli olduğunu, 30-65 yaş grubu aralığındaki kadınların 5 yılda bir Serviks Kanseri taraması, 40-69 yaş grubundaki kadınların da 2 yılda bir Meme Kanseri taraması için mamografi çektirmesi gerektiği söyledi. Topçuoğlu ayrıca, 50-69 yaş grubundaki kadın ve erkeklerin de 2 yılda bir Kolon Kanseri taraması yaptırmasının önemine vurgu yaptı.


Kampanyanın ne şekilde yürütüldüğünü anlatan İl Halk Sağlığı Şube Müdürü Birsen Çınar ise kanserin öldürücü, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken teşhis edildiğinde ise tedavi edilebilir hastalıklar grubunda yer aldığını, bu kapsamda Hacer Özefe’nin destek ve himayesinde her hafta bir ilçede kampanyanın tanıtımına devam edileceğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.