SAĞLIK - 09 Kasım 2017 Perşembe 15:07

Ardahan’da Organ Bağışı standı açıldı

A
A
A
Ardahan’da Organ Bağışı standı açıldı

3-9 Kasım tarihleri arasında organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla yapılan “Organ Bağış Haftası” kapsamında Milli Egemenlik Parkında stant açıldı.

3-9 Kasım tarihleri arasında organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla yapılan “Organ Bağış Haftası” kapsamında Milli Egemenlik Parkında stant açıldı. Açılan stantta sağlık görevlileri vatandaşlara organ bağışının önemi hakkında bilgi verdi.


Organ bağışı ile ilgili konuşan Ardahan İl Sağlık Müdür yardımcısı İshak Askeroğlu, Vatandaşları Organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.


Türkiye’de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün hastaların sayısının giderek arttığını söyleyen Askeroğlu, şunları kaydetti: ’’İl Sağlık Müdürlüğümüz adına Sağlık Bakanlığımızın her yıl 3-9 Kasım organ bağışı etkinlikleri kapsamında Organ bağışını bilinçlendirmek ve halkımıza organ bağışı konusunu aşılamak için buradayız. Türkiye’de yaklaşık 30 bin hastamız organ bağışı beklemekte. Bunların çoğu çocuk hasta, genç hasta ve bir çoğu da böbrek bekliyor. Biz halkımızın bu konuda bilinçlenmesini istiyoruz ve beyin ölümü gerçekleşen hastalarımızın ailesinden izin alınarak organların toprakta çürümesinden ziyade, organ bekleyen binlerce hastamıza hayat vermesini istiyoruz. Bunun dini açıdan da caiz olduğuna yönelik Diyanet İşleri Başkanlığımızın 1980 tarihli almış olduğu bir kararı, fetvası var. Yani dini açıdan da hiçbir sakıncası yok, tam tersi büyük bir sevap ve caiz olduğu yönünde fetvamız var. Bu sebeple bizde burada hem organ bağışı, hem aynı zamanda 112’yi gereksiz yere aramamak adına vatandaşlarımızı bilgilendirerek uyarılarda bulunuyoruz. ‘’ dedi.


112’yi gereksiz yere meşgul etmeyin!


112 çağrı merkezlerinin gereksiz yere meşgul edilmemesini isteyen Askeroğlu, ’’112 Acil servisini ihtiyaç sahibi birisi arayıp telefon meşgul ise yani o anda kendini bilmez başka birisi 112’yi arayıp ihtiyacı olmadığı halde meşgul ediyor ise acil vakaları o an kaçırabiliriz. Gerçekten ihtiyacı olan şahıs 112’ye ulaşamaz ve büyük bir sıkıntı yaşarız. Bu açıdan da 112 acil servisini gereksiz yere meşgul etmemelerini talep ediyoruz vatandaşlarımızdan. Ayrıca trafikte Ambulanslarımıza sürücülerimizde yol verilmesi talep ediyoruz. Eğer bir Ambulans Siren yakmış halde seyir halindeyse o Ambulansta ya acil bir vaka gidiyordur, yada o anda acil bir hastası vardır ve hastaneye yetiştiriyordur anlamında. O nedenle sürücülerimiz böyle bir durumda mümkün mertebe sağa yada sola emniyetli bir şekilde çekerekten Ambulanslarımıza yol verilmesini talep ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.


Organlarını bağışlayan Mustafa Korkut isimli vatandaş ise Organ nakli bekleyen hastalara yeni yaşam olsun diye organlarını bağışladığını söyledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı Edirne’de daha önce darp ettiği doktora yönelik sosyal medya hesabı üzerinden tehdit paylaşımları gerekçesiyle ikinci kez tutuklanan şüpheli, çıkarıldığı hakimlikçe yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Edirne’de arp ettiği doktoru sosyal medya hesabı üzerinden tehdit ettiği gerekçesiyle tutuklanan Volkan Kuşçu isimli sanığın yargılanmasına başlandı. Edirne Adliyesi 5. Asliye Caza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, asistan doktor B.B.Ö’nün annesi ve tutuklu sanık Volkan Kuşçu katıldı. Sanık Volkan Kuşçu savunmasında, annesini kaybetmenin verdiği bir anlık öfkeyle doktoru darp ettiğini ve yaşanan olaydan pişmanlık duyduğunu ifade etti. Tahliyesinin ardından sosyal medya hesabında bir filmden kesit paylaştığını ifade eden Sanık Kuşçu, paylaşımıyla kimseyi tehdit etmediğini iddia etti. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde kanser tedavisi gören ve hastalığına yenik düşen Nazife Kuşçu, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Annesinin ölüm haberini veren asistan doktor B.B.Ö., hastanın oğlu Volkan Kuşçu tarafından darp edilmişti. Asistan doktor B.B.Ö.’nün "Beyaz kod" bildiriminin ardından Volkan Kuşçu polis ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. Yapılan ölçümde 1.30 promil alkollü olduğu belirlenen Kuşçu’ya ev hapsi cezası verilmiş, yapılan itiraz üzerine daha sonra tutuklanmıştı. İlk duruşmada tahliye edilen Volkan Kuşçu’nun daha sonra darp ettiği doktora yönelik sosyal medya üzerinden ’Ne olursa olsun, cezaevine giren insan bir süre sonra katile dönüşür’ repliğinin geçtiği bir dizi sahnesini anlatan tehdit paylaşımları yaptığı gerekçesiyle dava açılmış ve tekrar tutuklanmıştı. Kuşçu hakkında darp davasının yanı sıra tehditle ilgili açılan ikinci davanın ilk duruşması Edirne 5’inci Asliye Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya doktor B.B.Ö. katılmazken avukatları ile B.B.Ö’nün annesi, yakınları avukatlar ve çok sayıda meslektaşı ile sanık Volkan Kuşçu katıldı. Kuşçu, çıkarıldığı hakimlikçe yurt dışına çıkış yasağı ve haftada 1 gün imza verme zorunluluğu ile adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilerek, duruşma ileri bir tarihine ertelendi.