YEREL HABERLER - 07 Ağustos 2017 Pazartesi 10:24

Coğrafi işaret alan Ardahan Balı, dünya pazarına sunulacak

A
A
A
Coğrafi işaret alan Ardahan Balı, dünya pazarına sunulacak

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Coğrafi işaret alan Ardahan Balı, dünya pazarına sunulacak.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Coğrafi işaret alan Ardahan Balı, dünya pazarına sunulacak. 2017 ürünlerimizi coğrafi işaretimizle artık satışa sunacağız ve tüm üreticilerimizin bu marka tescilini kullanmalarını talep ediyoruz. Dünya ve yurt içi piyasasına ürünümüzü sürmeyi planlıyoruz, herkese hayırlı olsun." dedi.


Arıcı Nejdet Bilgin’e ait olan ve yaklaşık 6 ay boyunca 2100 rakımda ve eksi 40-45 derece soğuk havada kar altında kalan arılı kovanların yaz ayı bal sağımına katılan Başkan Evliyaoğlu, "Kapalı kışlatma alanları çok riskli. Dışarıda kışlatılan arılı kovanlarda sıfır kayıp verildiğini ve bal sağımında ise oldukça yüksek verim elde edildiğini şu anda görmekteyiz." diye konuştu.


Şu anda sezonun sonunda olduklarını söyleyen Başkan Evliyaoğlu, hasat dönemine başladıklarını ve bal veriminin yavaş yavaş bölgede bitmek üzere olduğunu söyleyerek, "2017 yılı hasat dönemi başlamıştır. Bu çekmiş olduğumuz çerçeve arılı kovan kışın dışarıda kar altında bırakmış olduğumuz kovandır. Eksi 45 derecede kışlatılan arılı kovanlardaki verimi şu anda gözlemliyoruz. 2016 yılı sonbaharında dışarıda bıraktığımız 40 kovanlı arılı kovanlarımız kışın dışarıda 2100 rakımda kışlatıldığını ve ilk baharda arıların çok sağlıktı çıktığını gözlemlemiştik. Şu anda da bal hasat dönemine girdik ve aynı kovanları bi daha yerinde gördük. Şu anda elimizde bulunan çerçevelerde dışarıda kışlatılan arılarımızdan almış olduğumuz ürün." şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.