GENEL - 14 Ağustos 2017 Pazartesi 10:34

Artvin’de taşkın koruma çalışmaları devam ediyor

A
A
A
Artvin’de taşkın koruma çalışmaları devam ediyor

Türkiye’nin en fazla yağış alan illerinden bir tanesi olan Artvin’in Borçka, Hopa ilçeleri ve Kemalpaşa Beldesi’nde Taşkın Kontrol çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye’nin en fazla yağış alan illerinden bir tanesi olan Artvin’in Borçka, Hopa ilçeleri ve Kemalpaşa Beldesi’nde Taşkın Kontrol çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.


Taşkın Kontrolü işlerinde rekor seviyede çalışma gerçekleştiren DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğü bu yıl da yatırımlarına devam ediyor.


Borçka’nın Aksu Mahallesi’nde devam eden dere ıslahı çalışmalarını yerinde inceleyen Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü’nün yürütmüş olduğu çalışmaları değerlendirdi. Atan “Islah çalışmaları gerçekleşen Aksu Mahallesi’nde özellikle son yıllara baktığımızda Borçka’mızı ve burada yaşayan insanlar tehdit eden dere konumunda. Özellikle ilkbahar ve son bahar mevsimlerinde yağışların artmasıyla birlikte derenin taşmasıyla bu mahallemiz ciddi sıkıntılar yaşadı. Özellikle 2015’in Kasım ayında bu derenin taşmasıyla birlikte mahallenin neredeyse tamamına yakını sular altında kaldı. 2002’de yine böyle bir sel felaketiyle binalarımız yıkıldı. Yani bu dere ıslah çalışmalarına acilen ihtiyaç vardı. Sağ olsunlar 2015 yılındaki afetten sonra DSİ, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla ömürlük bir proje çalışması başlattı. Bu dere üzerinde ciddi anlamda proje yapıldı, yapılan bu proje içerisinde istinat duvarları, köprüler, vadinin temizlenmesi, ışıklandırılması gibi bir dizi projeler geliştirildi ve yakın zamanda çalışmalar başladı. Özellikle bu çalışmaların bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Çünkü bu bölge riskli bir bölge, yağışlarla birlikte ne olacağı belli değil. Bizde belediye olarak DSİ yetkililerimiz gibi bu çalışmayı yakından takip ediyoruz” dedi.



"Artık afet görmek istemiyoruz"


Borçka’da yaşayan 73 yaşındaki Nejdet Solmaz ise yaptığı açıklamada çok afetler gördüklerini ve artık afetlerin kendilerini bıktırdığını dile getirerek “İnşallah çalışmalar böyle devam edecek ve burada sel felaketlerinden bu derenin ıslahı ile kurtaracağız. 1980 yılından beri burada oturuyorum, çok afetler gördük, Allah’tan gelen bir şey ama bezmiştik afetlerden. Şimdi Allah razı olsun DSİ’den bu işler yapılıyor” ifadelerini kullandı.


Hopa’da yapılan tersip bendi çalışmasının tüm Karadeniz’e örnek bir çalışma olduğunu dile getiren Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan ise “Bilhassa bizim Benzerat Deresi’nde bir kanal yapıldı, şimdi o kanalı biz örnek alarak, bizim en fazla sel gören mahallemiz olan Sundura’da da yapılıyor. Benzerat deresinin üzerinde yapılan Tersip Bendi de, kanalıyla birlikte tamamen DSİ’nin kendi gayretiyle, çabasıyla, ekonomisiyle yapılmıştır. O tersip bendi de Karadeniz’de yağışı fazla olan bölgelere bir örnek oldu” şeklinde konuştu.


DSİ’nin Kemalpaşa’da gerçekleştirdiği yatırımların 10 milyon TL’yi bulduğunu ve bu yatırımların beldeleri için çok önemli olduğunu dile getiren Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek ise “Beldemizde mevki olarak mükemmel yerlerde yatırımlar gerçekleştirildi. Akdere ve Gümüşdere’de 2 milyona yakın bir yatırım yapıldı. Eski yapılan dere ıslahı daha da güçlendirilirdi. Halbaşı deresi ve Köprücü Deresi’nin beraber aktığı yer daha geniş, daha güzel hale getirildi. Beldemizde düzgün ve estetik istinat duvarlarının yapılışı güzel yatırımlar oldu” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir