GENEL - 11 Kasım 2017 Cumartesi 13:03

Artvin’in örümcek dedesi

A
A
A
Artvin’in örümcek dedesi

Artvin Borçka ilçesinde yaşayan 97 yaşındaki Ferhat Navdar, yaşıtlarına taş çıkartırcasına kayalara adeta örümcek gibi tırmanıyor, bir kayadan öbür kayaya atlıyor.

Artvin Borçka ilçesinde yaşayan 97 yaşındaki Ferhat Navdar, yaşıtlarına taş çıkartırcasına kayalara adeta örümcek gibi tırmanıyor, bir kayadan öbür kayaya atlıyor. Kayaları bir bir yerinden çıkartarak yolunu açan Artvinli Ferhat dede, 40 yıl önce yaptırdığı mezarına girerek günün yorgunluğunu atıyor, huzur buluyor


Artvin’de yaşayan 97 yaşındaki namı diğer "Örümcek dede", fındıklığına daha kestirmeden çıkmak için yamaçtaki kayaları kendi imkanları ile temizleyerek yol yapmaya çalışıyor. Ferhat dede, 97 yaşına ve kamburlaşan haline rağmen kayaların üzerinde elindeki demir çubukla birinden diğerinin üzerine atlarken, ölümden korkmadığını söylüyor. Ölmeden mezarını yaptırdığını ve 40 yıldır bu mezarına giderek içine girdiğini ve huzur bulduğunu kaydeden Ferhat Navdar "Ben bu kayaları düşürerek bu yamacı temizleyip kendime yol açacağım. Bunu yaparken de düşebilirim ama ölümden korkmuyorum. Allah’ın bana verdiği güç ile bunu yapabiliyorum. Yoksa benim yaptığım iş pek akıllı adamın işi değildir. Benim emsallerim hepsi ya ebedi hayatlarına göç etti ya da evde yatalak hastadır. Boş durmayı sevmiyorum. Çalışmayı seviyorum. Gece bile rüyamda, lom ve kazma ile kayaları eşiyorum. Rüyalarıma giren bu kaya hikayesini beden gücü ile kendime yol yapıyorum. Yorulunca da gidip 40 yıl önce kendim için yaptırdığım mezara girerek huzur buluyorum, yorgunluğumu untuyorum” ifadelerini kullandı.


Mezarını da kimseye yük olmamak için kendisi kazdığını ve 40 yıldır hemen hemen her gün mezarını ziyaret ettiğini belirten Ferhat dede, evinden bir kilometre uzaklıktaki köy mezarlığında öldüğünde defnedileceği mezarının önce temizliğini yapıyor ve gününün yorgunluğunu gidermek için mezara girmeden Fatiha okuyor ve daha sonra kendi için kazdığı mezarın içerisine girerek orada dinleniyor. Ölüm için her şeye hazırlıklı olduğunu dile getiren Ferhat dede, elleri ile kazdığı mezarın içinde ölümü düşünüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayın hayatına başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olurlarıyla Troya Müzesi tarafından DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayın hayatına başladı. Hakemli bir dergi olarak yılda iki sayı yayınlanacak olan Troy Museum Journal’ın ilk sayısı 18 Mart’ta çıktı. Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılar ile paylaşmayı amaçlanıyor. Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla ilişkili Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalara kuramsal ve yöntemsel yaklaşımları içeren makalelere de açık olacak. Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkında müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çıkaracağına duyurmuştuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayın hayatına başlattık. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adına çıkartılmış ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayısı Mart ayında yayın hayatına girmiş oldu. İkinci sayısı ise Eylül ayında yayınlanacak. Böylece her yıl, yıl da iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizin sitesinde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda ve yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz. İlk sayısında yaklaşık toplam da beş makaleyle yayın hayatına başladı. Beş makalenin büyük bir kısmı Troya Müzesi ve bölge ile alakalı, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunu çalışan bir makale oldu. Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait bir onurlandırma kitabe ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının bir benzeri olan bir yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış olduğu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya da devam ediyor olacak” dedi.
Ankara Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan yapay zeka sistemi uluslararası ödüle aday Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullandığı Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliğince “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri”ne aday gösterildi. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) 2022’den beri kullandığı yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karar ve Destek Sitemi, pek çok alt sistemin bir araya geldiği bir yazılım olma özelliği taşıyor. Sistemle meteorolojik veriler, ORBİS verileri, İHA ve uydu görüntüleri bir araya getirilerek orman yangınlarıyla mücadeleye büyük güç katıyor. Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler doğrultusunda orman yangını çıkma ihtimali ve meydana gelen orman yangınının sebebiyle ilgili tahminde bulunulabiliyor. Ayrıca bir orman yangını durumunda anlık meteorolojik ve coğrafik şartlar analiz edilerek en doğru müdahale şekli belirlenmesine yardımcı olup, yapılan müdahale simüle edilebiliyor. Değişen şartları sürekli olarak analiz eden yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi, yangının anlık olarak davranışını ve ilerleyişini öngörebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler yangına daha etkili müdahalelerde bulunabiliyor. Ayrıca yangının ilerleyişi ve tehlikesi dikkate alınarak tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılabiliyor. Sistem yine mevcut verileri sürekli analiz ederek, anlık olarak kayıt altına alabiliyor. Böylece bu bilgi havuzu sayesinde yangınla mücadele çalışmalarında sistemde sürekli iyileştirmeler de yapılabiliyor. Bakan Yumaklı: “Vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz” Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli sistemin orman yangınlarında alevlerle mücadele eden ekiplere büyük destek sağladığını belirtti. Sistemin uluslararası bir ödüle aday gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Yumaklı, “Tüm vatandaşlarımızın internet üzerinden yapılan oylamada Bakanlığımıza destek vermelerini bekliyoruz. 31 Mart’a kadar sürecek oylama sonucunda milletimizin de desteğiyle hak ettiğimiz ödülü alacağımıza yürekten inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Oylama internet üzerinden yapılabilecek Vatandaşlar, https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ adresi üzerinden 31 Mart 2024 tarihine kadar oy kullanabilecek. 18 kategoride yapılacak olan oylama sonucunda her kategoride en fazla oy alan projelerin sahiplerine ödülleri, 27 - 31 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de yapılacak olan törenle verilecek.