EĞİTİM - 25 Ekim 2017 Çarşamba 12:42

Barajları gezdiler

A
A
A
Barajları gezdiler

ARTVİN (İHA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri Deriner Barajı’nı ve Yusufeli Baraj ıve HES’in inşaatını inceleyerek teknik bilgi aldı.

ARTVİN (İHA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri Deriner Barajı’nı ve Yusufeli Baraj ıve HES’in inşaatını inceleyerek teknik bilgi aldı.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kankal, Yrd. Doç. Dr. Fevzi Lütfü Çakıroğlu, Yrd. Doç. Dr. Adem Bayram ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Servet Karasu ile birlikte 40 kişilik öğrenci grubu Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliğine sahip Deriner Barajını ziyaret ettiler.


Deriner Barajı ve HES Kontrol Şube Müdürü Emre Acar’ın eşlik ettiği kafile Deriner Barajı hakkında teknik bilgiler aldı.


Daha sonra öğrenci ve öğretmenlerden oluşan heyet temelden 270 metre yüksekliği ile tamamlandığında çift eğrilikli ince beton kemer kategorisinde dünyanın en yüksek 3. barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES Projesi’ni inceledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kendi ekipmanlarını kendileri tamir ederek maliyeti azaltıyorlar Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının ilaçlama çalışmalarında kullanılan ekipmanların bakım ve onarımı belediyede görevli ustalar tarafından yapılarak maliyetler azaltılıyor. Makine İkmal Sahası’ndaki İlaçlama Bakım ve Onarım Atölyesi’nde çalışan makine ustası Cafer Güzel, ilaçlamada kullanılan ULV, mist blower, termal fog, atomizer ve holder gibi ekipmanların bakım ve onarımını yapıyor. Bu sayede ekipmanların kullanım ömrü uzatılırken, kullanım ömrünü tamamlayan ekipmanlar da değerlendiriliyor. Atölyenin dolabına kaldırılan ekipmanların en küçük parçaları bile farklı makinelerde yeniden kullanılarak, adeta geri dönüşüm sağlanıyor. Böylece maliyetler en aza indirilerek, yeni ekipman ya da parça için harcanacak bütçe belediyenin kasasında kalıyor. Güzel: "Bir vidamızı bile çöpe atmıyoruz" Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görevli makine ustası Cafer Güzel, 12 ay boyunca atölyede tamirat yaptıklarını belirtti. Atölyede ilaçlama çalışmasında kullanılan bütün ekipmanları tamir ettiklerini ifade eden Güzel, "Yıl boyunca ilaçlama çalışmamız olduğu için makinelerimiz sık sık arıza yapıyor. Dışarıda bakım, onarım ve yenileme maliyetli olduğundan bunları kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Böylelikle maliyeti en aza indiriyoruz" dedi. Kullanım ömrünü tamamlamış ekipmanların parçalarını da diğer makinelerde değerlendirdiklerini dile getiren Güzel, "Miadını doldurmuş makinelerimizi atmıyor, komple parçalıyoruz. Motorunu, pompasını, ilaç tankını, kısacası bir cihazın A’dan Z’ye her bölümünü değerlendiriyoruz. Bir vidamızı bile çöpe atmıyoruz" ifadelerine yer verdi.