EKONOMİ - 20 Ekim 2017 Cuma 10:34

DSİ Genel Müdürü Acu’dan Yusufeli Barajı’na sıkı takip

A
A
A
DSİ Genel Müdürü Acu’dan Yusufeli Barajı’na sıkı takip

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı devam eden “Yusufeli Barajı ve HES inşaatı ve proje kapsamında devam eden yeni yerleşim alanlarında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı devam eden “Yusufeli Barajı ve HES inşaatı ve proje kapsamında devam eden yeni yerleşim alanlarında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.


Genel Müdür Murat Acu’ya ziyaretinde Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek, Barajlar ve Hidroelektrik Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, DSİ Artvin Bölge Müdürü Celal Tokalak ve Daire Başkanlıkları’ndan ilgili kişiler eşlik etti.


İncelemelerinin ardından şantiyeye geçen Genel Müdür Acu, Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nde çevresel faaliyetlerde gelinen seviye, yeniden yerleşim alanlarındaki çalışmalar ve devam eden çalışmalar hakkında brifing aldı. Yusufeli Barajındaki incelemenin ardından ’Yusufeli Yeniden Yerleşim Çalışmaları’nın yapıldığı alana geçen Genel Müdür Acu, burada AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve beraberindeki heyetin katılımı ile düzenlenen Koordinasyon Toplantısında “Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim Yeri” alt yapı, üst yapı ve hak sahipliği çalışmalarında gelinen seviye hakkında bilgi alarak sahada devam eden çalışmaları inceledi.



"Dünyanın en yüksek 3. Barajı’nı inşa ediyoruz"


Gezisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan DSİ Genel Müdür Murat Acu, "Yusufeli Barajı ve HES; DSİ Genel Müdürlüğü ve özel sektörün Çoruh Nehri anakolu üzerinde yer alan 10 projesinden birisidir. Çoruh Projeleri ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik hazırlanmış projeler olup, projeler ile daha güçlü Türkiye ve refah düzeyi daha yüksek olan bir toplum hedeflenmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin uzun vadeli enerji vizyonunun içinde yer alan en önemli yatırımlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES projesinde sol sahilde kret altı kazıları devam etmekte olup, menba kısmında 454, cut-off kısmında 565, mansap kısmında ise 590 kotunda çalışmalar devam etmektedir. Baraj inşaatında ihtiyaç duyulan personel sayısı bin 200 kişi’dir. Ancak yoğunluğa göre bu rakam zaman zaman bin 800’lere çıkarılmaktadır. Yusufeli Barajı 270 metre yüksekliğine sahip kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. Barajı olup barajın tipi çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilmektedir” dedi.



"Milli ekonomiye 450 Milyon TL katkı sağlayacak"


Yusufeli Barajı’nın milli ekonomiye 450 Milyon TL katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Acu “Ülkemizde 2016 yıl sonu itibari ile işletmedeki toplam hidroelektrik enerji 92 500 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW’lık (3*186 MW) kurulu gücü ile 1 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun yüzde 2,1’ini üretecektir. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretimin yüzde 13’ ü Yusufeli Barajı ve HES Projesinden üretilecektir.


Tamamen Türk mühendisi ve işçisinin alın teri İle yapılan Yusufeli Barajı ve HES günlük 1 Milyon TL’yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır. Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehri’nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır" diye konuştu.



"Yusufeli kimliği kaybolmayacak"


Yusufeli İlçesi yeniden yerleşim yeri çalışmalarının da devam ettiğini kaydeden Acu, şunları söyledi:


"Projeden 1 ilçe, 19 Köy arazisi ve yerleşim yeri etkilenmekte ve Yusufeli ilçesi ve 6 köyün yerleşim yeri tamamen su altında kalmaktadır. Baraj nedeni ile yeni yerleşim yerine taşınacak olan Yusufeli ilçesinin hazırlanan yeni yerleşim planlarının yörenin coğrafi şartlarına göre bütün kesimlerin ihtiyaçlarına cevap vermesi için çalışmalar yürütülmektedir. Yeniden Yerleşim Altyapı Çalışmaları kapsamında onaylı imar planında 25,20 ha olan park ve rekreasyon alanlarına Sakut Dolgusu ve sonradan projelendirilen ilave dolgu alanlarıyla birlikte yaklaşık 35,40 ha alan eklenerek, ’Yeni Yusufeli İlçesi’nin daha müreffeh bir ilçeye dönüşmesi sağlanmıştır. Geçici kabulü yapılan Yeniden Yerleşim Yeri Altyapı Çalışmaları işinde 9,435 milyon m³ kazı ve 8,413 milyon m³ dolgu ve 7 adet dolgu batardosu imalatı tamamlanmıştır. Yeniden Yerleşim Altyapı Çalışmaları 2. Kısım İşi kapsamında yaklaşık 6.250.000 m3 kazı yaptırılacaktır. Yeniden Yerleşim Üstyapı Çalışmaları kapsamında 3. Bölge (Tekkale Köyü tarafı) üst yapı çalışmaları için TOKİ Başkanlığı’na teslim edilmiştir. TOKİ tarafından 3. Bölgede 334 adet Konut, 6 adet Dükkan, 1 adet 24 Derslikli Lise, 1 adet Sağlık Ocağı, 1 adet İlçe Jandarma Komutanlığı İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi yapım işinin ihalesini yapılmış ve yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştır. Yerleşim yerleri Yusufeli Barajı’ndan etkilenen 8 köy için ön seçimi yapılan yeni yerleşkelerinde hali hazır harita alımı ve jeolojik-jeoteknik etüt çalışmaları işleri tamamlanmıştır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.
İstanbul Bahçelievler’de korkunç olay: İş yerinden çıkan yanmış cesedin kimliği belirlendi Bahçelievler’de bir iş yerinde çıkan yangın söndürüldüğünde elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait yanmış ceset bulundu. Çalışma başlatan polis, yanmış cesedin 39 yaşında Mustafa Bayraktar’a ait olduğunu belirledi. Bıçaklanarak öldürüldükten sonra bağlanıp iş yerinin kundaklandığı düşünülen olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün saat 10.00 sıralarında Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi’nde hurda deposu olarak kullanılan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre iş yerinden dumanların çıktığını gören çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri iş yerinde çıkan yangını söndürdü. İçeride inceleme yapan ekipler bir kişinin cesedini fark etti. Elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait olan cesedin baş ve el kısımlarında kesikler olduğunu tespit etti. Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından üzerinden kimlik çıkmayan ceset, Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Yanmış cesedin kimliği belirlendi Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda cesedin 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar’a ait olduğu belirlendi. Bayraktar’ın önce bıçaklandığı ardından elleri bağlandıktan sonra iş yerinin ateşe verilmiş olacağını değerlendiren Cinayet Büro Dedektifleri incelenen kamera görüntülerinin ardından 1 şüpheliyi tespit etti. Polis 1 şüpheliyi gözaltına aldı Cinayet Büro Amirliği ekipleri şüpheliyi Bahçelievler’deki bir adreste gözaltına aldı. 22 yaşındaki şüpheli B.D. sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürüldü. Polisin olayla ilgili incelemesi çok yönlü olarak sürüyor.