GENEL - 15 Şubat 2017 Çarşamba 12:58

İstihdamın önündeki engel: "İş beğenmemezlik ve mesleksizlik"

A
A
A
İstihdamın önündeki engel: "İş beğenmemezlik ve mesleksizlik"

İŞKUR Artvin İl Müdürü Cevdet Ertürk, istihdamın önündeki en büyük engelin iş beğenmemezlik ve mesleksizlik olduğunu söyledi.
Artvin İŞKUR İl Müdürü Cevdet Ertürk, 2016 yılını değerlendirdi. 2016 yılında tespit ettikleri 2 bin açık iş alanının bin 400’ünü doldurduklarını, 600’üne ise iş beğenmemezlik ve mesleksizlik nedeniyle müdahale edemediklerini belirterek, bu mesleksizlik sorununun önüne geçebilmek için ise meslek edinme kursları açtıklarını ve birçok noktada başarılı olduklarını dile getirdi. Ertürk, “2016 yılında 2 bin tane açık iş tespit ettik. Bu açık işleri iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımız tarafından iş yerlerine gitmek suretiyle belirliyoruz. Bunlardan bin 400’e yakınını doldurmuş olduk. Diğer 600’ü ise vatandaşlarımızın iş beğenmemezliği, mesleksizlik gibi nedenlerle karşılayamadık. Onun dışında girişimcilik eğitimleri yaptık. 340 kişi girişimcilik eğitimlerinden mezun ettik. Artvin merkez ve ilçelerinde 14 adet kurs açtık ve girişimcilik ruhunu harekete geçirmek ve bu arkadaşlarımızla beraber yeni işyerleri açmak ve istihdam sahalarını genişletmek için uğraştık. Mart ayından itibaren inşallah buna ağırlık vereceğiz ve bu kursları başlatacağız” ifadelerini kullandı.
İŞKUR’un en önemli çalışmalarından biri olan İş Başı Eğitim Programı ile 2016 yılında 800’e yakın işsizin istihdam edildiğini dile getiren Ertürk, “İş başı eğitim programı bizim en önemli uygulamalarımızdan biri. En az iki sigortalı personel çalıştıran iş verenlere bir yıllığına eleman veriyoruz ve 1 yılın sonunda iş verenlerden 1 yılda kendilerinin çalıştırmalarını istiyoruz. Böylece 2 yıl vatandaşımız istihdamın içerisinde kalıyor. 2016 yılında 800’e yakın vatandaşımızı bu şekilde değerlendirdik. Hedefimiz 2017’de bu sayıyı bine çıkartmak. Çalışan açısından İş Başı Eğitim Programı’nda şöyle bir değişiklik oldu; sigortalı geçmişi olan vatandaşlarımız artık 6 aydan fazla çalışamıyorlar ama sigorta geçmişi olmayan, yani daha önce hiç sigortalı çalışmamış vatandaşlarımız 1 yıl çalışabiliyor. İşletme açısından ise önceleri işverenlerden kurs bitiminin ardından 2 ay sigortalı çalışmasını istiyorduk, şimdi bu kurs süresi kadar uzatıldı. Yani 6 ay İş Başı Eğitim Programı kapsamında kursiyer almışsa, aynı kişiyi en az 6 ay da kendisi istihdam edecek” dedi.
İstihdamın önündeki bütün engelleri kaldırmakta kararlı olduklarını dile getiren İl Müdürü Ertürk, “Bizim istihdam önündeki en büyük sıkıntılarımızdan biri iş beğenmeme ve mesleksizlik. Mesleksizliğin önüne geçebilmek için ise meslek edinme kurslarımız var. Açılan meslek edinme kurslarımızdan 2016’da 400’e yakın arkadaşımızı mezun ederek bir meslek sahibi yaptık. Dolayısıyla meslek alanlarımızdan olan boşlukları da buradan doldurarak sorunu ortadan kaldıracağız. 2017 yılında bu çalışmalara ağırlık vereceğiz. Mesleksizliğin önüne geçmeyi başarırsak, daha nitelikli insanlarla daha kalifiye işler yapacağız” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada Sowe’un pasında topla buluşan Kitsiou’nun sağ çaprazda altı pas üzerinden sert vuruşu üstten auta gitti. 57. dakikada Ghezzal’ın ceza yayının hemen gerisinden sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak üst kale direğine çarparak oyun alanına geri döndü. 67. dakikada sol taraftan kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde iyi yükselen Muleka’nın kafa vuruşunda top direğe çarparak ağlara gitti. 2-0 Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson (Demir Ege Tıknaz dk. 90), Al Musrati, Ghezzall (Alex Chamberlain dk. 76), Muçi, Rashica (Vincent Aboubakar dk. 76), Muleka (Mustafa Hekimoğlu dk. 90) Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Fahri Kerem Ay Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren (Pedrinho dk. 58), Tolga Ciğerci, Morutan (Chatzigiovanis dk. 76), Efkan Bekiroğlu (Saponara dk. 76), Bassogog (Flips dk. 90+1), Sowe (Macheda dk. 90+1) Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Arda Ünyay, Cephas, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Goller: Ernest Muçi (dk. 18), Jackson Muleka (dk. 67) (Beşiktaş) Sarı kartlar: Jonas Svensson, Tayyip Talha Sanuç (Beşiktaş) Nihad Mujakic, Kitsiou (MKE Ankaragücü)