YEREL HABERLER - 21 Ağustos 2017 Pazartesi 10:13

20 bin kişi aynı anda piknik yapacak

A
A
A
20 bin kişi aynı anda piknik yapacak

Aydın’ın Karacasu ilçesinde düzenlenen ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden bile daha eski bir geçmişe sahip olan Dedebağ Keşkek Hayrı 735 yıldır artarak devam eden coşku ve heyecanla bu yıl da binlerce misafiri ağırlayacak.

Aydın’ın Karacasu ilçesinde düzenlenen ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden bile daha eski bir geçmişe sahip olan Dedebağ Keşkek Hayrı 735 yıldır artarak devam eden coşku ve heyecanla bu yıl da binlerce misafiri ağırlayacak.


Karacasu’da Cuma Mahallesi Cami ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen Dedebağ Keşkek Hayrı her yıl ortalama 20 bin kişiyi ağırlıyor. Derneğin öncülüğünde başta Cuma Mahalleliler olmak üzere Karacasuluların maddi ve manevi katkılarıyla düzenlenen hayır etkinliğinde misafirlere keşkek ve turşu ikram ediliyor. Her yıl Ağustos ayının son pazarı düzenlenen etkinlik bu yıl 27 Ağustos günü gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıları ağırlayan etkinlik her yıl büyüyerek devam ediyor.



20 bin kişinin mevki makam ayırt etmeksizin sabahın erken saatlerinde gelip keşkek kuyruğuna girerek kendi istihkaklarını kendilerinin aldığı Dedebağ Hayrında misafirler onlarca kazanda dövülen keşkeğin lezzeti kadar manevi atmosferinin lezzetinden de bahsetmeyi ihmal etmiyorlar. Genç yaşlı herkes bir an önce keşkeğini alıp uygun bir yerde keşkeği kaşıklamak ve imamların okuduğu duaya el açmak için mücadele ederken bu manevi atmosferin anlatması zor mutlaka yaşanması gereken bir deneyim olduğu aktarılıyor.


Dedebağ kimdir?


Dedebağ Horasan Alperenlerinden önemli bir şahsiyet. Dedebağ Dedesi, Şeyh Kemal, Süleyman Rüşti, İbir Dedesi, Kalleşi Dedesi, Tabakhane Dedesi, Kız Dedesi 7 kardeş olarak Karacasu’ya gelmişler. Kan bağı var mı bilinmiyor ama fikir kardeşi olarak değerlendiriliyor. Her birinin Karacasu’da İslamiyeti yaymak, ilimi arttırmak gibi birbirinden farklı görevleri bulunduğu düşünülüyor. Bugün 7 yatırla çevrili bir yer Karacasu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırklareli Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi bina alevlere teslim oldu Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Karakaş Mahallesi Karakaşbey Caddesinde kafe olarak kullanılan Geç Osmanlı dönemine ait 2 katlı tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye itfaiye, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede büyüyen yangına itfaiye, AFAD, TOMA müdahale etti. Ekiplerin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Vali Birol Ekici, Belediye Başkanı Derya Bulut bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Bulut yaptığı açıklamada yangında anına müdahale ettiklerini söyledi. Bulut devamında, “Yaklaşık 5, 6 dakikalık telefon trafiği ve itfaiye araçlarımızın buraya ulaşmasıyla yangına 7, 8 dakikalık bir sürede müdahale edilmeye başlanıyor. Tarihi bir bina gördüğünüz üzere tescilli bir bina, restoran olarak kullanılan bir bina. Yandaki ek binada yangının ilk çıktığı tespit ediliyor. Tabi arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar ama muhtemelen oradaki bilgisayar odasından teknik bir arızdan çıktığı tahmin ediliyor yangının, kesin sonuç rapordan sonra belli olacak. Hepimizi sevindiren unsur çok şükür can kaybımız yok sadece maddi hasar şeklinde yansıdı" dedi. Kırklareli halkına geçmiş olsun temennisinde bulunan Bulut yangın söndürüldüğünü tamamen kontrol altında alındığını ve şuanda soğutma çalışmaları devam ettiğini anlattı.
Samsun Dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür: Fare, köstebek, gelengi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi’nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor. Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarından birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ndeki koleksiyonda yaklaşık 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasında dünyada ilk kez teşhis edilen ’Microtus Dogramacı’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli akademisyenlerin Türkiye’yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açıdan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlıların yaşadığına dair bilgileri öğrenme şansı bulacağı koleksiyonda ayrıca tilki, tavşan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor. "Böylesi Türkiye’de başka bir yerde görülmedi" Koleksiyon hakkında bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, "Burası memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve değişik canlı gruplarını inceleyen bir yapıdır. Ama burası Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarının yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardır. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldı. Burada gördüğünüz örneklerin hepsi iyi korunduğu takdirde 200 yıl kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doğa çeşitliliğin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktır. Bu türler en azında böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Şu anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi doğadan uzak yaşadıkları, betonların arasında yaşadıkları için doğada göremeyeceklerini, hiç ulaşamayacakları türleri bu tip koleksiyonları ziyaret ederek görme imkanına kavuşacaklar. Bu tür koleksiyonların halka dönük ve biyoçeşitliliğe dönük faydaları olduğu gibi aynı zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çıktıkları oluyor. Burada pek çok yeni tür vardır. Dünya için yeni türler vardır. Teşhis ettiğimiz ‘Microtus Dogramacı’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teşhislerdir. Dünya için yeni türler teşhis edilmesi bakımından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadır. Dünya biyoçeşitliliğine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azımsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de başka bir müzede görülmedi" dedi.