SAĞLIK - 24 Mart 2018 Cumartesi 13:11

ADH’de bağırsak kanserinde kapalı ameliyat dönemi

A
A
A
ADH’de bağırsak kanserinde kapalı ameliyat dönemi

Aydın Devlet Hastanesi’nde kolon ve rektum kanseri hastaları kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat ediliyor.

Aydın Devlet Hastanesi’nde kolon ve rektum kanseri hastaları kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat ediliyor. Hastalar daha kısa surede ve açık cerrahiye kıyasla daha kaliteli bir süreç geçirerek sağlıklarına kavuşarak taburcu ediliyor.


Son 2 ay içerisinde kalın bağırsağın çeşitli yerlerinde kanser olan 8 hastanın ameliyatı kapalı (laparoskopik) ameliyat tekniği ile başarılı bir şekilde tamamlandı. Operasyonlar Cerrahi Onkoloji Uzmanı Op.Dr.Ali Duran öncülüğünde Genel Cerrahi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildi.


Op. Dr. Ali Duran kapalı yöntemle gerçekleştirilen bu ameliyatlarla hastalara yüksek yaşam kalitesi, daha az ağrı, daha iyi kozmetik ve açık cerrahi kadar tatmin edici onkolojik sonuçlar sunabildiklerini anlattı. Laparoskopik ameliyatların, karın içerisinde ve ameliyat alanlarında daha az hasar meydana getirdiğini ve iyileşmenin daha kolay ve hızlı olduğunu vurguladı. Karın içinde ulaşılması en zor bölgelere bile laparoskopi yöntemiyle rahatlıkla ulaşılabildiğinin, bu sayede tedavi başarısının arttığının altını çizdi. Dr.Duran, hastaların ameliyat sonrası yaşamlarına daha konforlu dönmeleriyle birlikte onkolojik tedavilerinin de hızlı bir şekilde devam edeceğini belirtti.


Kanser cerrahisinde gerek açık gerekse kapalı yöntemle yapılan bütün ameliyatlarda belirli risklerin olduğunu belirten Op. Dr.Ali Duran, laparoskopik cerrahinin de kendine has komplikasyonlarının olduğunu ancak bu teknik için özel eğitim almış bir cerrahi ekip tarafından yapıldığı zaman açık cerrahi metod kadar güvenli olduğunu iletti.


Bu tür ameliyatların Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde artık daha sık yapılacağını belirten Op.Dr.Ali Duran tanı alan hastaların paniğe kapılmadan Aydın Devlet Hastanesine başvurmaları gerektiğini söyledi.


Ayrıca Mart ayının kolon (kalın barsak) kanserinde farkındalık ayı olduğunun altını çizen Op.Dr.Ali Duran 50-70 yaş arasındaki kişilerin KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ve aile hekimlerine giderek ücretsiz bir şekilde GGK (Dışkıda gizli kan) bakılarak tarama programına girmeleri gerektiğini vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.